• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Narcisa Božić

24.12.2019

13:50

ČUVENI SRPSKI DVORAC KRIJE TAJNE! U njemu se krio Karađorđe, a PISMA I MEDALJON OTKRIVAJU JEDNU NESREĆNU LJUBAV

Vesti

ČUVENI SRPSKI DVORAC KRIJE TAJNE! U njemu se krio Karađorđe, a PISMA I MEDALJON OTKRIVAJU JEDNU NESREĆNU LJUBAV

Podeli vest

Mada restauiran još pre nekoliko godina, čuveni dvorac Šlos u sremskom selu Golubinci, podignut za potrebe visokih oficira austrougarske vojske u 18.veku, i dalje propada, jer mu lokalne vlasti još uvek nisu odredile namenu

- Dvorac Šlos kao reprezentativni objekat sagrađen za stanovanje komandnog kadra Austrougarske monarhije u periodu Vojne uprave Sremom polovinom 18.veka, menjao je svoju namenu kroz istoriju i u više navrata se nalazio pred rušenjem. Obnova objekta kao spomenika kulture od velikog značaja počela je pre 14 godina sredstvima Ministarstva za kulturu i Opštine Stara Pazova, da bi se povremeno uključivao i Pokrajinski sekretarijat za kulturu - kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, apelujući na lokalnu samoupravu u Staroj Pazovi da objektu odredi konačnu namenu u cilju tekućeg održavanja i sprečavanja daljeg propadanja.

Kroz istoriju Šlos je menjao funkciju - od upravne zgrade, vlastelinskog objekta, bogoslužbenog mesta, ambulante, do smeštaja za izbeglice, ali je sada pust.

Betoven slao pisma lepoj kapetanici u Šlos

Foto: printscreen

Za istoriju Šlosa vezuje se i zanimljiva priča iz života Ludviga van Betovena. Naime, prema pisanim izvorima njegova prva ljubav bila je plavokosa lepotica Žanet, u koju se slavni kompozitor zaljubio još pre njene udaje za kapetana Karla fon Greta. Prve godine braka par je boravio baš u dvorcu Šlos u Golubincima, odakle je Žanet Betovenu poslala i novogodišnju čestitku, a on njoj uzvratio stihovima: ''Puno srce daje slabiji zvuk, prazno odjekuje iz svih tonova, oseća se ipak njegova žudnja i ah! razume se njegova čežnja. Sa velikim prijateljstvom preporučujem se, Ludvig van Betoven, dvorski muzičar u Bonu''.
Kao uspomena na ovu ljubav u Betovenovom muzeju u Bonu čuvaju se pisma i  medaljon koji mu je Žanet poklonila.

U rekonstrukciju dvorca započetu 2004. godine i prekidanu u nekoliko navrata do sada je uloženo ukupno oko pola miliona evra. 

Foto: N. Božić

Prema projektima mitrovačkog Zavoda obnovljena je krovna konstrukcija, zaustavljena vlaga koja je pretila da ugrozi objekat, sređena fasada i urađena statička sanacija objekta.

I Karađorđe boravio u Šlosu!

Foto: wikipedia.org

Prema istorijskim izvorima posle sloma Prvog srpskog ustanka 1813. godine Karađorđe je sa porodicom spas, nakon boravka u Zemunu i manastiru Fenek, potražio u dvorcu Šlos. Odatle je posle nekoliko meseci odveden u Petrovaradinsku tvrđavu.

Međutim, kako dvorac i dalje nema namenu njegovo propadanje se nastavlja, a podrum je ponovo često pod vodom.

Opštinske vlasti Stare Pazove imale su mnoštvo planova o budućnosti ovog značajnog kulturno-istorijskog objekta, pošto je isključivo kao muzej finansijski neodrživ. Najavljivano je da će se u okviru dvorca navodno otvoriti fakultet, škola stranih jezika i umetničkih radionica, ali do konkretne realizacije još uvek nije došlo, jer se čeka završetak obnove enterijera. 

Ostali su još finalni radovi na grejanju, stepeništu, detaljima enterijera za šta nedostaju finansijska sredstva.

Da Šlos sine punim sjajem željno iščekuju i brojni domaći i strani turisti koji u grupama redovno obilaze čuveni dvorac.

Etnolog Jovanka Sečanski napravila je još 2004.godine projekat o osnivanju eko-muzeja, prvog takvog u Srbiji. Projekat, koji se zasniva na ideji formiranja Etno-eko muzeja Golubinci, čije središte bi bio u dvorcu Šlos, do današnjeg dan, nažalost, nije  realizovan.

(VIDEO) KONCERT U STRELJANI: Ovo nikad niste videli - svira BETOVENA PIŠTOLJIMA!

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set