• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

29.01.2020

14:08

JAGODINA IMA PARALIJU, A VELIKO GRADIŠTE - MONASTIR! U grad na Dunavu stigli "rođaci" iz Tunisa!

Vesti

JAGODINA IMA PARALIJU, A VELIKO GRADIŠTE - MONASTIR! U grad na Dunavu stigli "rođaci" iz Tunisa!

Podeli vest

Veliko Gradište postalo je grad pobratim tuniskog primorskog mesta Monastur

Veliko Gradište, koje turisti često nazivaju i "Mala Budva na obali Dunava", u poslednje vreme je jedna od najzanimljivijih turističkih destinacija u našoj zemlji, a posebno interesovanje pokazuju stranci. Zaštitni znak ovog kraja je, pored  Dunava, naravno iSrebrno jezero, koje ukoliko jednom posetiš, uvek mu se rado vraćaš.

Foto: wikipedia.org

Srebrno jezero

Tako je bilo i sa predstavnicima ambasade Tunisa, ambasadorom Nje Sejf Ala Redzabom i prvim sekretarom ambasade Randu Ben Amar,  koje je po drugi put u gradskoj kući  nedavno ugostio predsednik Opštine Veliko Gradište, Dragan Milić.

Foto: V. J.

Ambasador Tunisa Nje Sejf Ala Redzab i predsednik Opštine Veliko Gradište, Dragan Milić

- Mnogo je znamenitosti po kojima mi u Gradištu možemo da se ponosimo. Naš moto je da kada gost poseti naše mesto poželi ponovo da se vrati i  uglavnom u tome uspevamo. Tako je bilo i ovoga puta. Gosti iz Tunisa u septembru prvi put su boravili u Velikom Gradištu na otvaranju izložbe Međunarodne likovne kolonije u kojoj su učestvovalii umetnici iz ove daleke zemlje. Tada se i rodila ideja da bi dva grada, tuniski Monastir i Veliko Gradište imajući u vidu mnogo sličnosti, mogli i da se pobratime - ističe predsednik Milić. 

Foto: wikipedia.org

Monastir

- Jedan sporazum o saradnji Velikog Gradista i tuniskog grada Monastir je  potpisan, budući da izmedju ova dva mesta postoje brojne podudarnosti. Monastir je grad na moru sa razvijenim turističkim, kulturnim i ekološkim potencijalima a veoma je prepoznatljiv i u sportu. Jedna od košarkaških ekipa iz Monastira više puta je bila šampion Tunisa. Sa druge strane Veliko Gradište takodje predstavlja turističku destinaciju u kojoj su razvijeni rečni i jezerski turizam, obiluje i veoma  bogatom kulturnom baštinom. Mnogo je sportskih talenata poniklo iz ove sredine a između ostalog spaja nas i košarka.  Košarkaški kamp proslavljenog sportiste Miloša Teodosića sa sportskim terenima nalazi se na Srebrnom jezeru, tako da je mnoštvo oblasti iz kojh bi mogli proizići različiti zajednički projekti za realizaciju u budućnosti - ističe Slađan Marković, zamenik predsednika Opštine.

Foto: V. J.

Tako će već početkom marta delegacija Opštine Veliko Gradište predvođena predsednikom Draganom Milićem posetiti Tunis i grad Monastir.

Na predlog  ambasadora Al Redzaba, a na zadovoljstvo predstavnika gradištanske Opštine, biće upriličeno potpisivanje povelje o bratimljenju ova dva grada. Ovim praktično gradištanci dobijaju "rodjake"u Tunisu pa će se pored Dunava i Srebrnog jezera leti, ubuduće baškariti na obalama tuniskog mora, poput Jagodinaca koji svake godne uživaju uz svoju braću Grke u Paraliji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set