• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M - B. S.

11.02.2020

23:00

SVI NA SKIJE! REKORDNA POSETA NA PLANINAMA U SRBIJI! 60.000 gostiju na planinama širom Srbije!

Vesti

SVI NA SKIJE! REKORDNA POSETA NA PLANINAMA U SRBIJI! 60.000 gostiju na planinama širom Srbije!

Podeli vest

Na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini nema nijednog slobodnog mesta. Najskuplji hoteli i aranžmani najbrže rasprodati

Na planinama u Srbiji trenutno boravi 60.000 turista! Da je u pitanju rekordna poseta govori i podatak da su gotovo svi veći hoteli popunjeni do poslednjeg mesta, a smeštaj se ovih dana može naći jedino u privatnim apartmanima i vikendicama.

Kao i svake godine u vreme zimskog školskog raspusta (ove godine od 3. do 17. februara), najveće su gužve na planinama, i uvek se traži mesto više. Skoro sav smeštaj na Kopaoniku, Zlatiboru, Staroj planini, Tari i Divčibarama već odavno je rezervisan, a, verovali ili ne, prvo su "planuli" najskuplji hoteli (pogledajte tabele).

Dobra sezona

Prvih slobodnih termina ima tek početkom marta, ali će i cene tada biti drastično niže nego sada. Tada će za boravak od pet noćenja na Kopaoniku u luksuznom hotelu četvoročlana porodica morati da izdvoji oko 3.600 evra, dok su gosti koji trenutno borave u tom hotelu za istu uslugu platili 5.400 evra.

Visina snega na planinama

planina                  visina
Kopaonik                78 cm
Zlatibor                 16 cm
Crni vrh                  9 cm

Ipak, kako tvrde u turističkim organizacijama, iako su cene visoke, gostiju, što domaćih što stranih, nikada nije bilo više. Stara planina ove godine obara rekorde, tamo se trenutno nalazi više od 1.500 ljudi, a mesecima unapred je sve rezervisano. Slična situacija je i na Divčibarama i Tari, gde ukupno uživa više od 1.000 ljudi.

Direktor Turističke organizacije Zlatibora Vladimir Živanović kaže da skoro nisu imali bolju sezonu.

- Na Zlatiboru se nalazi oko 30.000 turista! Da će ova sezona biti fantastična govori i to što imamo čak osam odsto više gostiju nego lane. Među turistima najviše ih je iz Srbije, ali ima i gostiju iz regiona i inostranstva - kaže Živanović.

Jahorina odavno rasprodata

U turističkoj agenciji "Big blu" kažu da je Jahorina jedna od najtraženijih destinacija van Srbije, pogotovu otkako je ski-centar pod okriljem "Skijališta Srbije".

- Jahorina je već odavno rasprodata, svi smeštajni kapaciteti su puni, bukvalno se tražilo mesto više. Ova planina je oduvek bila među najtraženijim destinacijama za zimski odmor zbog odličnih staza, a pogotovu otkako su "Skijališta Srbije" preuzela ski-centar - kažu u agenciji "Big blu".

Da nikad više turista nije bilo u ovom periodu, potvrdio je i Srđan Knežević iz Turističke organizacije Raška. Kako kaže, na Kopaoniku trenutno uživa oko 25.000 gostiju.

- Kopaonik je sa 40 staza najveći ski-centar kod nas. S obzirom da je ova nedelja vrhunac cele sezone, sada imamo i najviše gostiju, čak oko 25.000 turista. Iako je toplo i sunčano, snega ima sasvim dovoljno, oko 80 centimetara - kaže Srđan Knežević.

Sve popunjeno

Kako su nam rekli u "Grand Hotel&Spa" na Kopaoniku, njima su u piku sezone svi kapaciteti popunjeni.

- Sve je rasprodato u ovoj nedelji kada traje raspust, zaključno sa praznicima za Sretenje. Mesta će biti tek u prvoj polovini marta - kažu u "Grandu".

CENE

Kopaonik:

tip smeštaja usluga cena
hotel doručak i ručak 600-5.400
apartmani / 235-1.100
* cene su izražene u evrima
* dva odrasla i dva deteta, sedam noćenja u periodu od 8. do 15. februara

Zlatibor:

tip smeštaja usluga cena
hotel doručak 645-2.100
apartmani / 170-420
* cene su izražene u evrima
* dva odrasla i dva deteta, sedam noćenja u periodu od 8. do 15. februara

Stara planina:

tip smeštaja usluga cena
hotel pun pansion 2.287
apartmani / 190-480
* cene su izražene u evrima
* dva odrasla i dva deteta, sedam noćenja u periodu od 8. do 15. februara

Tara:

tip smeštaja usluga cena
hotel doručak 480-1.046
apartmani / 174-620
* cene su izražene u evrima
* dva odrasla i dva deteta, sedam noćenja u periodu od 8. do 15. februara

Tomislav Momirović, direktor hotela "Zlatibor Mona" na Zlatiboru, kaže za Informer da do kraja februara u ovom hotelu nema slobodnih mesta.

- Zlatibor je jako popularna destinacija i beleži veliki rast gostiju. Sada nemamo slobodnih mesta, a biće ih tek krajem februara - objašnjava Momirović.

"Skijališta Srbije": Čak 15 odsto više skijaša

U "Skijalištima Srbije" kažu da je za vreme školskog raspusta bilo čak 15 odsto više skijaša nego inače, a sledeći "udarni" termin je za Sretenje i početkom marta, kada se održava Biznis forum na Kopaoniku.

- Ovogodišnja sezona je po svim parametrima uspešnija od prethodne. Prodaja ski-karata je povećana za 23 posto. Svakog dana u proseku na stazama samo ski-centra Kopaonik skija se 6.000-7.000 skijaša. U momentima kada se ski-centri u regionu bore sa manjkom snega, ski-centri Kopaonik, Stara planina i Tornik rade, zahvaljujući sistemu za veštačko osnežavanje, sve vreme sa odlično pripremljenim stazama - kažu u "Skijalištima Srbije".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set