• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C.

13.02.2020

20:09

"MOJI ČVARCI SU BOLJI OD VIJAGRE"! Kovilj poludeo za "BOMBONAMA OD SVINJE" koje proizvodi Novak Matić!

Vesti

"MOJI ČVARCI SU BOLJI OD VIJAGRE"! Kovilj poludeo za "BOMBONAMA OD SVINJE" koje proizvodi Novak Matić!

Podeli vest

Celo selo mi se smejalo kada su videli izum, a sada dolaze da se raspituju da i oni isto naprave, kaže Brka. U mašinu staje 500 kilograma kockica masti i za 80 do 90 minuta ona napravi vrhunske čvarke

Čvarci koje pravim su najbolja vijagra, pojedete ih pola kilograma i jednu lepinju i celu noć možete da pravite čuda. Ovako svoju priču počinje majstor za pravljenje čvaraka Novak Matić (48), zvani Brka, iz Kovilja, koji je izumeo jedinu mašinu na svetu za proizvodnju ove gurmanske poslastice. U njegov specijalni izum staje čak 500 kilograma masti i za 80 do 90 minuta imate gotove čvarke. Ljudi iz ove oblasti kažu da su "Brkini čvarci" toliko dobri da gurmani iz Srbije i regiona putuju po nekoliko stotina kilometra da bi ih kupili.

- Ovaj izum je lično moj, mnogo sam razmišljao dok nisam došao do njega. To što sam zamislio u glavi, u delo je sproveo majstor. Ovako nešto ne postoji ni u Srbiji ni u svetu, ovaj patent nema niko. Ubacim masnoću i mašina se sama okreće, a tope je gorionici koji su na plin. Uz to ima dva noža kao i zatezače koji zatežu oprugu. U nju staje 500 kilograma masti i za 80 do 90 minuta ona to istopi i imate vrhunske čvarke. Ne može ništa da zagori niti da se "uhvati" i zalepi kao što se dešava kada se pravi tradicionalno u kazanima sa velikim varjačama. Sistem je vrlo jednostavan, ali ja imam malu tajnu, koju ne može svako da napravi. Postoji pet stavki koje su ključne i ako bilo šta od toga ne uradite, onda je sve uzalud. Neću javno to da otkrijem, ali ako bilo koga stvarno zanima i ako želi ovome da se posveti, doći ću da mu kažem i pokažem - rekao je Brka i dodao da uprkos tome što mu svi zavide na mašini, on teži perfekcionizmu, zbog čega će u nju da uloži još dosta novca.

Foto: Informer

- Nisam još zadovoljan i smatram da ova mašina mora da se doradi ne bi li radila još brže i bolje i imala veći kapacitet. Do sada sam već uložio oko 2.000 evra, ali ću da uložim još toliko da bi sve bilo savršeno - rešen je Matić.

Novak je priznao i da niko nije verovao u njegov izum i u činjenicu da će baš on napraviti prvu mašinu za pravljenje čvaraka.

Foto: Informer

- Celo selo mi se smejalo kada sam rekao kakav ću izum napraviti. Niko nije verovao da će to da radi. A sada kada su videli dolaze i pitaju, ne samo iz sela već i iz drugih delova zemlje i inostranstva. Pišu mi i putem društvenih mreža. Zapitkuju me o svemu, a najčešće kako mogu da naprave mašinu. Kažem im da u životu sve može da se napravi, ali ova mašina ima nekoliko caka i ne može baš tek tako svako da ga napravi - tvrdi Matić.

Foto: Informer

Lepo može da se živi

Popularni Brka kaže i da od ovog posla može lepo da se živi, ali da nikada nemate vremena za odmor.

Foto: Informer

- Bavim se ovim 13 godina i odgovorno tvrdim da ovde nema bogaćenja, ali da budem iskren, može lepo da se živi. Ali nikada ne idem na odmor, ni na putovanje, ni na more, ni na zimovanje. Ne znam ni šta je to, jer sam maksimalno posvećen svemu ovome. Hoću da mi se deca zdravo hrane i zdravo da odrastaju. I kod mene je sve zdravo i prirodno - ističe Matić.

Majstor za čvarke je na kraju otkrio svim muškarcima da su ove "bombonice od svinje" najbolji afrodizijak na svetu.

Foto: Informer

- Stalno prikazuju i reklamiraju neke vijagre, kao da su to velika čuda i čudesa, a verujte mi da to ljudima nije potrebno. Mnogo bolji efekat će imati sa domaćim čvarcima i pogačom cipovkom. Kada pojedete pola kilograma čvaraka i ovu pogaču, onda možete ceo dan da kopate i posle toga uveče svašta da radite - savetuje uz osmeh Brka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Masti ili slanine

pre 4 godine

U masinu moze da stane 500 kilograma masti ili sveze svinjske isecene na kocke, slanine?

milano

pre 4 godine

Sad farmaceutska mafija mu otkupi patent za par hiljada. Eura i nema mašine.

Saradžogla

pre 4 godine

Današnj čvarci su JEDNO VEEEEELIKO NIŠTA!Bilo je sramota kupiti manje od tri kilograma zbog jeftinoće.I to gledaš da te niko ne vidi jer je to bila ,,sirotinjska hrana,,.Danas ,,proizvođači'' čvaraka još ne veruju da im je uspela fora da nešto što treba da košta 150 dinara za kilogram oni prodaju od 800 - 1200 dinara kilogram! PS.Neviđena prevara su ,,peglane kobasice''?Pomenute kobasice se stanjuju putem oklagije a ne uz pomoć pegle.Obično sušeno meso košta od 3 - 5 hiljadarki kilogram?

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set