• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

14.02.2020

10:41

MILANKA IZ KIKINDE JE 40 GODINA NA BIROU Sada je DRŽAVI PODNELA NEVEROVATAN ZAHTEV

Vesti

MILANKA IZ KIKINDE JE 40 GODINA NA BIROU Sada je DRŽAVI PODNELA NEVEROVATAN ZAHTEV

Podeli vest

Priča o Milanki iz Kikinde izazvala je veliku pažnju u domaćim medijima

Milanka Radočaj iz Kikinde je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje pune četiri decenije, što je nečiji ceo radni vek. Iako nema nijedan dan radnog staža, podnela je zahtev za penziju. Ipak, po zakonu nema prava na nju, jer nije uplaćivala penzijsko osiguranje.

Milanka Radočaj uskoro puni 60 godina, a navršilo se ujedno i 40 godina kako je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi bez ijednog dana radnog staža.

Foto: V. N.

Milanka i Stevo Radočaj

Po profesiji mašinski tehničar metalobrusač, Milanka se i dalje redovno na svaka tri meseca javlja službi za zapošljavanje. Nakon četiri decenije evidencioni karton prepun, a radna knjižica potpuno prazna.

"Redovno sam pratila i oglase, predavala molbe i bilo je tu jako puno, jako puno zalaganja", priča Milanka.

U filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi kažu da su Milanki Radočaj redovno nuđene mogućnosti zaposlenja, ali ona nikada nije uspela da to realizuje kod poslodavaca.

Foto: V. N.

"Mi sada postavljamo pitanje u stvari da li je ta gospođa Radočaj bila na našoj evidenciji da bi ostvarila pravo na rad, da bi našla posao ili je bila na evidenciji da bi ostvarila neka druga prava: dečji dodatak ili pravo na beneficije prilikom odlaska na letovanje, za uzimanje vaučera", navodi Jelena Mitrović, direktorka filijale NSZ Kikinda.

Milanka je rekla da su je pitali zašto želi da bude na evidenciji.

"Ako imam pravo kao i oni koji rade, ako imam pravo da se prijavljujem redovno – pustite me da se prijavljujem do kraja, do moje neke starosne granice, pa možda će jednog dana biti donet zakon da ja mogu da ostvarim nešto", objasnila je Milanka.

Prava iz domena penzija reguliše republički PIO fond. U kikindskoj filijali niko nije hteo da pred kamerama komentariše ovaj slučaj.

Kako su nam saopštili u kikindskoj filijali republičkog Fonda za penziono i invalidsko osiguranje, slučaj Milanke Radočaj je zaista jedinstven, ali napominju da lica uz adekvatne godine starosti nemaju pravo na penziju bez minimum 15 godina radnog staža.

Foto: V. N.

NZS Kikinda

Na nagovor supruga, Milanka Radočaj je PIO fondu podnela zahtev za penziju, iako nema nijedan dan radnog staža.

"Znači, ona ima staža na birou! Ovi u PIO kažu ona nije plaćala penziono. Pa nije ona kriva što nije radila", kaže njen suprug Stevo Radočaj.

Milanka želi da bude glas svih domaćica. 

Foto: V. N.

"Imam motiv tako da budem glas svih žena u Srbiji, da pokažemo da mi žene domaćice isto vredimo, da nismo uzalud živele na ovoj planeti", rekla je Milanka.

U nekim zapadnim zemljama u ovakvim slučajevima lice dobija minimalnu penziju, jer nije odgovorno što niko nije uspeo da mu omogući zaposlenje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Darko

pre 4 godine

Veruj te da nije jedina..Moja mama je vec blizu 40god. na biro,sa ekonomskom skolom.Za sve ove godine nisu joj ponudlili da bude cistacica a kamoli njemu struku..Kad je sama trazila da bar cisti negde receno joj je da ne moze jer je previse kvalifikovana za to radno mesto.,Tu idu oni sa 4-8eazreda skole..Bio sam svedok kao dete.Sve sto je radila snalazila se sama po hladnjacama,gde se ciste puzevi,zabe, ponekad voce i gde te kao prijave a ustvari ne radis 10god a da li si prijavljen dve..Brala voce,kopala,i sve to vreme nikad pozvali nisu..To je Srbija zato sam i pobegao

Zok

pre 4 godine

Da gospodja nije htjela da prihvati zaposlenje, bila bi brisana sa liste zavoda. Tako da mi to nije jasno

Duško

pre 4 godine

Posle tri nerealizovana uputa za posao nacionalna služba skida sa evidencije, posle propisanog perioda se zainteresovani može ponovo javiti za nalaženje zaposlenja. Nacionalna služba pokušava da nađe posao u struci, ili sličan koji odgovara stepenu obrazovanja i stručnoj spremi. Kakva penzija i odkud ta ideja? Penzija se dobija za osobe koje su radile i penziju zaradile.

Mika

pre 4 godine

A sta cemo sa ovim glupima sto su svo vreme i radili i odgajali decu? Uzgred, pavo na rad znaci da niko ne sme da vas onemoguci da radite, a ne da je duzan da vam nadje posao. Malo li nam je ovih 800 hiljada dzabalebarosa iz drzavnih ustanova, natovarite nam na vrat i celodnevne prozoroosmatracice.

Sonika

pre 4 godine

Treba da je sramota da i postavi takvo pitanje. Mozak odmoran,vidi se da ga nije koristila. Bolje da se sakrije i pokrije usima. Bas je za hvalu sto nije radila...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set