• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. G.

21.02.2020

13:58

ŠOKANTNO OTKRIĆE KOD UŽICA! Zoran ima dokaz o tome šta se nalazilo na mestu gde je danas ovaj srpski grad!

Vesti

ŠOKANTNO OTKRIĆE KOD UŽICA! Zoran ima dokaz o tome šta se nalazilo na mestu gde je danas ovaj srpski grad!

Podeli vest

Užičanin Zoran Ristanović, zaljubljenik u prirodu, poseduje izvesnu i zanimljivu kolekciju fosila iz naših krajeva

Prema njegovim rečima područje Užica, sela Skržuti, Ravni, Sirogojna i predeli prema Valjevu kriju tajnu morskih fosila, dok predeli Tare i Mokre Gore čuvaju slatkovodne fosile.

- Najviše morskih fosila našao sam u nalazištu u Skržutima, selu koje se nalazi na osamnaest kilometara udaljenosti od Užica. Na ovom lokalitetu se nalaze brojni primerci morskih puževa, školjki, korala, morskih ježeva... Potiču iz vremena pre stvaranja kontinenata i ovaj lokalitet spada u veća nalazišta fosilnih struktura u regionu uz Makovište i Mokru Goru - kaže Zoran.

On objašnjava da je dno okeana bilo na sadašnjih 700 do 900 metara nadmorske visine. Za ove fosile sa lokaliteta sela Skržuti, Nikojevići, Ravni, Sirogojno... kaže da su stari oko sedamdeset miliona godina.

Foto: Z.G.

- Ovi fosili su živeli u određenim grupacijama, zajednicama koje su jedno pored druge rasli, kao biljke. Stručnjaci kažu da je ovo područje predstavljalo more sa obiljem ostrva poput danasnje Indonezije. Ostacima iz davne prošlosti uvek se davao mističan značaj, a o njihovoj simbolici govore brojna istraživanja.

- Ovo je mali deo zbirke koju posedujem, a svaki od ovih fosila ima svoju mističnu priču, posebno fosil morskog puža. Meni je pripala čast da ga oslobodim iz tamnice duge sedamdeset miliona godina. Kakva čast - kaže naš sagovornik.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 4 godine

Odrastao sam u Backoj i kao dete u igri smo cesto pronalazili razne skoljke. MOje shvatanje je bilo da je tu bilo Panonsko more i da su to ostatci od tog mora. Niko nije pridavao veliki znacaj sto je zaista pogresno. Neke drzave bi to sakupljale i stavljale u muzeje kao dokaz njihove proslosti.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set