• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

24.02.2020

12:02

(VIDEO) ARPAD JE NOVI ŠAMPION GUSANIJADE U MOKRINU! Trebalo mu je 10 minuta da sruši bivšeg šampiona Cezara! (VIDEO/FOTO)

Vesti

(VIDEO) ARPAD JE NOVI ŠAMPION GUSANIJADE U MOKRINU! Trebalo mu je 10 minuta da sruši bivšeg šampiona Cezara! (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Trogodišnji gusak Arpad preuzeo je guščarski tron na Gusanijadi u Mokrinu, pobedivši prošlogodišnjeg šampiona Cezara u iscrpljujućoj borbi za 10 minuta i 7 sekundi

Pobedom na 34 godine starom Svetskom nadmetanju guskova, šampionov vlasnik Željko Radaković ušao je u anale ovog takmičenja, jer je Arpad pobedio i prošle godine u ligi dvogodaca, što je velika retkost, kažu organizatori.

U žicom ograđenom ringu, ljuti rivali busali su se u  grudi snažno zamahujući krilimai narandžastim kljunovima. Letelo je belo perje na sve strane, dok su guske gakanjem podržavale svoje ljubljene megdandžije. Bila je to borba vredna pažnje. Šopali su se krilima ovogodišnji finalisti punih 10 minuta i 7 sekundi. Nije bilo lako tri godine mlađem Arpadu da nadvlada i u beg potera šestogodišnjeg Cezara. Prvoj šampionskoj tituli u ligi seniora ljubimca Željka Radakovića iz Mokrina prethodila je bespoštedna i viteška borba. Pobedio je mlađi i pun snage, ljuti kavgadžija Arpad.

- Uzbuđen sam zbog ove pobede. Dugogodišnji sam sportista, ali nadmetanje guskova je disciplina koja podiže adrenalin kao i neka pobeda u sportu. Ovo je ipak slatka pobeda. Željno sam iščekivao trijumf, jer je Arpad prošle godine pobedio u ligi dvogodaca - kaže šampionov vlasnik, Željko Radaković. Da bi odnegovao najbolji gusak, tvrdion, potrebno je mnogo vremena.

"Šaputanje" gusaka presudno

Foto: V. N.

Prvo i najvažnije pravilo „bele koride" jeste da se nadmetanje uvek održava na pola puta između kuća vlasnika guskova ili kako Mokrinčani kažu „sredokraći" između avlija. Borba bez podrške je nezamisliva, pa tako i guskovima bez gusaka. Jedan gusak u svom jatu može imati najviše četiri guske. Kada dođe do nadmetanja, najdraža guska je i najveći oslonac. 
- Ne tako retko dešavalo se da gusak bude na ivici da odustane, a da mu njegova lepša polovina uz „šaputanje" pojača adrenalin i na kraju čak i da pobedi. Možda je neverovatno kada se to kaže, ali je još neverovatnije videti da i u guščijem životu ima dosta sličnosti sa čovekovim" - priča Terzić o odnosima koji vladaju među belim musketarima. Na kraju borbe niko nije apsolutni gubitnik. Gusak odlazi nepovređen, a slomljen ponos i po neko otpalo pero sve je što je izgubio.

- Puno šetnje, dobra hrana, a pobedničku narav mora da nasledi od svojih predaka. Ovo mi je prvi put da imam seniora pobednika- ponosno priča naš sagovornik, poznati mokrinski guščar.

Zahvaljujući stamenim krilima i oštrom kljunu svog guska, njegov vlasnik će narednih godinu dana s ponosom nositi titulu svetskog šampiona, koji je doneo kuriozitetmokrinskoj svetkovini.

Duga tradicija

Gusanijada je registrovana u UNESKO, a takmičenje se održava još od 1986. godine, poslednje nedelje februara i od tada beli gladijatori šetaju selom. Posle toga, osnovano je i udruženje „Belo pero" koje ima stotinak članova, ljubitelja guščijih dvoboja. Priča kaže da su sa prvim Mokrinčanima koji su se doselili stigle i guske, a sa njima i strah od guskovog kljuna koji zna dobro da uštine. „Detetu u banatskom selu, u ravnici, najstrašnija životinja nije konj. Najstrašnija je gusak", govorio je  Mokrinčanin Raša Popov. 

- Ovo je retkost da gusak pobedi u ligi od dve godine, a potom i u seniorskoj kategoriji. Obično pobede u mlađoj kategoriji, pa budu na pauzi godinu dana, a onda se takmiče kao seniori. U istoriji nadmetanja samo je jedan gusak, Milko, vlasnika Mirka Jolića, pobedio u sve tri kategorije - ističe Živica Terzić, predsednik Udruženja „Belo pero" koje je organizator takmičenja.

Jačinu kljunova i krila odmerilo ječak 118pernatih kavgadžija, uglavnom iz Mokrina,  u tri uzrasne kategorije (jednogodišnjaka, dvogodaca i seniora), a sve je počelo još sredinom decembra. I ove godine nije izostao defile najlepših primeraka guščije vrste.

- Najlepše jato ima vlasnik Lazar Adamov, dok je 23-godišnja Četkica Dragana Barbata i dalje najstarija guska, a najstariji gusak je Acika, svojevremeno trostruki uzastopni svetski šampion koji ima 20 godina. Najtežu gusku Rosalindu od 13 kilograma ima Vukašin Miščević - nabraja Terzić.

Foto: V. N.

Prošlogodišnji pobednik Aleksandar Maluckoa (levo) i Željko Radaković

U ligi jednogodaca ove godine pobednik je treći put zaredom Vukašin Miščević sa guskom Pufnicom, a pobednik dvogodaca je gusak Ljubimac, šampiona Željka Radakovića. U odgajivačnici koju drže Željko Radaković, Duško Bajić i Miroslav Čeleketić, ovogodišnjom pobedom uzeli su sve titule u tri kategorije i ponovili rezultat koji je napravio Sava Terzić i njegov sin Živica 2012. godine.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set