MARINA IZ KRALJEVA pravi slatko, a nikada ne biste pogodili ŠTA KORISTI KAO GLAVNI SASTOJAK

rina

07:50 Srbija 0

Rina | 27. 02. 2020.

MARINA IZ KRALJEVA pravi slatko, a nikada ne biste pogodili ŠTA KORISTI KAO GLAVNI SASTOJAK

Slatko se pravi od šljiva, dunja, malina, jagoda.. ali, da li ste znali da se ova tradicionlana srpska poslastica može spremiti i od cvetova ljubičica i jorgovana.

- Za teglu od jednog kilograma potrebno je 300 grama svežih cvetova ljubičica, strpljivo odvojenih od latica, četvrt litra vode, jedan kilogram šećera, kašičica limuntusa i kolutovi limuna po ukusu. Za kuvanje slatka od jorgovana potrebna je ista količina cvetova, šećera i vode, kao za slatko od ljubičica, s tim što se ne stavlja limuntus, jer je za ukus i miris dovoljan jak i prijatan miris jorgovan - otkriva tajnu pripremanja Marina Lukić Cvetić iz Kraljeva.

Slatko se obavezno služi ujutru i njime bi trebalo da započne svaki dan. Da bi tokom dana bili srećni i da bi nam sve teklo lagano, prijatno i uspešno, trebalo bi, prema Marinim rečima, da svako ustane 15 minuta ranije nego obično i da za sebe pronađe ritual i vreme za sopstveno uživanje u nečemu posebnom, a to je upravo-slatko.

rina

 

- Nikako ne smemo da gosta poslužimo na plastičnom poslužavniku. Morate da imate lep, čist, gotovo izglancan poslužavnik na kojem će biti besprekorno čista i uštirkana šustikla. Lepe i čiste čaše po mogućnosti od kristala i srebrne kašičice, ako je moguće, učiniće sam ritual posluženja prijatnijim. Ako tako započne dan imaćete velike šanse da kraj dana dočekate zadovoljno i uspešno - savetuje ova istoričarka umetnosti i vrhunska kuvarica.

rina

 

U ,,Muzeju slatka-Kući Cvetića“ nalazi se mnoštvo predmeta za posluživanje slatkim.Tu su sve kolekcije koje su u Srbiji upotrebljivane u prethodnih 150 godina tako da gosti sami mogu da odaberu kolekciju kojom žele da budu posluženi.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]