• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C. - B. S.

11.03.2020

23:00

PAD CENE NAFTE NA BERZAMA NAJNIŽA VREDNOST ZA POSLEDNJIH 12 GODINA! Gorivo će pojeftiniti još 10 dinara

Vesti

PAD CENE NAFTE NA BERZAMA NAJNIŽA VREDNOST ZA POSLEDNJIH 12 GODINA! Gorivo će pojeftiniti još 10 dinara

Podeli vest

Litar benzina koštaće 135,9 dinara, a dizela 146,9 dinara, što je najniža cena ovih naftnih derivata u Srbiji poslednjih godina. Epidemija korone i mala potražnja oborili su cenu sirove nafte

Cene goriva u Srbiji za 10 dana će pojeftiniti čak 10 dinara po litru, najavio je vlasnik kompanije "Nafta a.d." i predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković. To znači da će litar benzina koštati 135,9 dinara, a litar dizela 146,9 dinara, što je najniža cena ovih naftnih derivata u Srbiji poslednjih godina.

Do pojeftinjenja goriva na našim pumpama došlo je usled pada cena nafte na svetskim berzama. Cenu nafte oborili su, kažu stručnjaci, epidemija koronavirusa i nesuglasice Saudijske Arabije i Rusije oko proizvodnje nafte. Tako je sada cena sirove nafte na najnižem nivou u poslednjih 12 godina.

Kretanje cena goriva

derivat cena na kraju januara sadašnja cena predviđena cena za 10 dana

benzin 153,9 145,9 135,9

evrodizel 163,9 156,9 146,9

TNG 85,9 80,4 75

"Kriva" je nafta

Nebojša Atanacković iz kompanije "Nafta a.d." kaže da ovako konstantan pad cene nafte dugo nije zabeležen.

- Cena nafte je ovoliko niska bila poslednji put 2008. Nafta je samo u jednom danu pojeftinila za više od 30 odsto. Razlog tome je mala tražnja, pogotovo u Kini zbog koronavirusa, a onda je na sve to došao i sukob između Saudijske Arabije i Rusije. Zato će i kod nas cene pasti, pa već za deset dana možemo očekivati pojeftinjenje od oko 10 dinara za litar ili koji dinar više - navodi Atanacković i dodaje da će se veliki proizvođači sigurno potruditi da cena nafte ne ostane na ovako niskom nivou.

Vlasnik domaće naftne kompanije "Knez petrol" Srđan Knežević rekao je za Informer da su cene benzina i dizela na pumpama od kraja januara u padu i da se to nastavlja.

Kretanje cene benzina u 2019 godini

Januar 144,4
Jun/Jul 150
Decembar 149,9
* iznosi su u dinarima za litar

- Na tržištu nafte je totalni haos jer se cene menjaju iz dana u dan. Tako smo i mi ove nedelje spustili cene benzina i dizela za po jedan dinar i TNG za 0,5 dinara. Otkad je počeo pad cena sirove nafte u januaru, dizel je pojeftinio za devet, a benzin za osam dinara. Ako ostanu ovakve cene nafte, za desetak dana kada prodamo stare zalihe i budemo nabavili nove, može da se očekuje i novo osetno pojeftinjenje benzina i dizela - iskren je Knežević.

Najveći pad od 1991.

Londonski "Fajnenšel tajms" objavio je da je u ponedeljak cena barela nafte na londonskom tržištu za jedan dan pala za 31 odsto na 31 dolar, a na američkom za 32 odsto na 28 dolara. U petak je dan zatvoren cenom od 45,27 dolara po barelu, a u ponedeljak cena je pala na prosečno 32 dolara. Takav oštar dnevni pad cena nafte nije zabeležen još od Zalivskog rata iz 1991. godine.

I ostalo da pojeftini

Sa padom cene goriva trebalo bi da padnu i cene svih onih proizvoda i usluga koje zavise od transporta. Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da bi nagli pad cene goriva morao da se odrazi i na pojeftinjenje velikog broja proizvoda.

Kretanje cene benzina u poslednjih pet godina

godina cena

2015. 138,2
2016. 139
2017. 144,2
2018. 152,7
2019. 149,9
* iznosi su u dinarima za litar

- Ovo je sjajna vest za celu privredu i sve nas. Cena goriva utiče i na cene svih ostalih namirnica koje se transportuju. Kada je gorivo poskupljivalo u prethodnom periodu, i ostale cene su skakale. Zbog toga se sada s punim pravom očekuje da pojeftini najpre transport, a potom i namirnice u prodavnicama. Nije realno očekivati da pad cena namirnica bude isti kao i pad cena goriva jer je to samo jedan činilac koji formira cenu - objašnjava Madžar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marko

pre 4 godine

Gorivo u austriji je najjevtinije oko 1.10 evra po litru dizela.Slovenija 1.17 ,nemacka 1.20 ,plin 59 centi a ovde kod nas kao da imamo plate iz Ch.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set