• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C - J. M.

25.03.2020

22:05

ISTRAŽUJEMO KAKO SE ZARAŽENI PACIJENTI U NAŠOJ ZEMLJI LEČE OD OPASNOG VIRUSA! Oboleli od korone u Srbiji primaju najbolju terapiju!

Vesti

ISTRAŽUJEMO KAKO SE ZARAŽENI PACIJENTI U NAŠOJ ZEMLJI LEČE OD OPASNOG VIRUSA! Oboleli od korone u Srbiji primaju najbolju terapiju!

Podeli vest

Za lečenje obolelih od koronavirsa koriste se antivirusni lekovi protiv malarije, hepatitisa C, gripa, HIV-a... Po savetu eksperata iz Kine postepeno će se ubacivati i tri formule i tri leka iz kineske tradicionalne medicine

Za lečenje pacijenata zaraženih koronavirusom u Srbiji uključeni su antivirusni lekovi koji se koriste svuda u svetu za lečenje malarije, hepatitisa C, gripa, kao i medikamenti iz terapije protiv HIV infekcije.

Sve bolnice u Srbiji u kojima se leče oboleli od koronavirusa dobile su iz Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije precizne protokole za lečenje zaraženih koronavirusom. Tu su pre svega kombinacije lekova "liponavir", "ritonavir" i "hlorokin", a naknadno će, kako saznajemo, biti uključen i lek "remdesivir". Uz antivirusnu terapiju za lečenje obolelih od korone koriste se i antibiotici koji se daju osobama sa virusnom upalom pluća. Do sada se najbolje pokazao lek protiv malarije "hlorikin", koji se i nalazi u preporuci Radne grupe Ministarstva zdravlja Srbije za kontrolu virusa kovid-19. Pored ovih lekova u terapiju će se, po savetu eksperata iz Kine, postepeno ubacivati i tri formule i tri leka iz kineske tradicionalne medicine.

Prirodni lekovi

Kineski stručnjaci koji su došli u Srbiju preneli su srpskim kolegama da su ovi prirodni lekovi, koji su na bazi velikog broja različitih biljaka, među kojima su neke izuzetno retke, odigrali ključnu ulogu u prevenciji, lečenju i oporavku obolelih od virusne upale pluća kod njihovog stanovništva.

- Zvanične brojke pokazuju da je 91,6 odsto pacijenata u provinciji Hubej, a 92,4 odsto pacijenata širom Kine, lečeno kineskom tradicionalnom medicinom uz redovnu terapiju. U pitanju su tri leka i tri formule za koje Državna uprava za tradicionalnu kinesku medicinu smatra da su efikasni u lečenju infekcije. Ti prirodni i tradicionalni lekovi ne mogu da ubiju koronavirus, ali mogu znatno da pomognu pacijentima koji su zaraženi. Oni izbacuju toksine, štetne materije i otrove koje bolest prouzrokuje u ljudskom organizmu, a bez toga virus nema gde da opstane u telu i pacijent će ozdraviti. Dok moderna medicina napada jednu metu, tradicionalna napada više njih, pa se narodski može reći da se sa ovom bolešću bori kao tim. Tradicionalni lekovi su u ogromnom broju smanjili procenat pacijenata kod kojih lakši oblik bolesti preraste u teže - rekli su stručnjaci iz Kine posle niza istraživanja.

Antibiotici

Direktor KBC "Dr Dragiša Mišović" profesor dr Vladimir Đukić potvrdio je da pacijenti sa Infektivne klinike stižu u njegovu ustanovu sa propisanom terapijom u kojoj je i "hlorikin", lek protiv malarije.

OPREZ! Ne uzimajte na svoju ruku "hlorokin"

Direktorka RFZO Sanja Škodrić apelovala je na sve građane da ne koriste na svoju ruku lek "hlorokin", jer nepravilno doziranje može izazvati ozbiljne posledice.

- Kineski stručnjaci preporučili su "hlorokin" kao jedan od lekova koji pomaže kod infekcije novim koronavirusom, njega ima u dovoljnim količinama. Ono što moramo da upozorimo građane jeste da "hlorokin" nikako ne sme da se uzima na svoju ruku. To je lek koji se koristi i za lečenje malarije, reumatoidnog artritisa, lupusa i doziranje nije isto za te bolesti i za infekciju kovidom-19. Preterana količina leka može da izazove slepilo, kod hroničnih pacijenata insuficijenciju bubrega i oštećenja drugih organa - naglasila je ona i dodala:

- Preporuka kineskih stručnjaka jeste da osim "hlorokina" koristimo i "hidroksihlorokin", koji se pokazao takođe efikasnim. Srbija nabavlja taj lek i jedna fabrika u našoj zemlji treba da počne da ga proizvodi.

- Osim "hlorikina" koriste se i drugi antivirusni lekovi, a koje za pacijente propisuje Infektivna klinika. I sve ustanove koje će zabrinjavati pacijente obolele od koronavirusa dobile su ova uputstva za lečenje - kaže prof. dr Đukić.

Da naši lekari koriste najbolju terapiju u borbi protiv korone i da slede savete kineskih kolega, potvrdio je i epidemiolog dr Zoran Radovanović.

- Smatram da se koristi prava i proverena terapija i to je veliki korak napred. Svi ti nabrojani lekovi "ritonavir", "ribavirin", "arbidol" i drugi spadaju u grupu anivirusnih lekova koji se koriste za lečenje upravo tih virusnih, prenosivih oboljenja kao što su malarija, grip, hepatitis C, sida... Prema preliminarnim rezultatima, ovi lekovi su se pokazali kao delotvorni i efikasni kroz proces lečenja. U lečenje će se uključivati i anibiotici, i to samo kod onih pacijenata kod kojih se javi virusna upala pluća, koja je i karakteristična za koronavirus - objašnjava dr Radovanović.

Šest kineskih lekova protiv korone

1. Đinhua kingan

Granula đinhua kingan razvijena je tokom pandemije gripa H1N1 2009. godine. Sastoji se od 12 biljnih sastojaka, uključujući nanu, mentu i sladić. Snižava temperaturu i detoksifikuje pluća, a takođe može poboljšati stopu oporavka limfocita i belih krvnih zrnaca, kao i smanjiti stopu komplikacija.

2. Ljenhua ćingven

Lek ljenhua ćingven je vrlo čest u kineskoj tradicionalnoj medicini i koristi se za lečenje prehlade i gripa. Sastoji se od 13 biljnih sastojaka, ima lekovito dejstvo kod pacijenata sa blagim simptomima i pomaže u ublažavanju temperature, kašlja i umora. Uz to može da spreči pogoršanje bolesti.

3. Sjuebiđing

Ova injekcija je razvijena i plasirana tokom epidemije SARS-a 2003. Sastoji se od pet biljnih ekstrakata, a njena glavna funkcija je detoksikacija i uklanjanje zastoja u krvi. Obično se koristi za lečenje sepse. Delotvoran je u suzbijanju sindroma teške infekcije i lečenju teških i kritičnih pacijenata, kao i za popravljanje oštećene funkcije organa.

4. Esencija za čišćenje pluća i detoksikaciju

Esencija za čišćenje i detoksikaciju pluća sadrži 21 biljnu komponentu i uglavnom je efikasna u poboljšanju simptoma groznice, kašlja i umora, kao i stanja pluća kod teških pacijenata.

5. Huaši baidu

Huaši baidu formula je osnovni recept koji je razvio nacionalni tim za tradicionalnu kinesku medicinu sa Kineske akademije kineskih medicinskih nauka. Sačinjena od 14 biljnih sastojaka, formula se zasniva na preporukama rane dijagnoze i lečenja, kao i na iskustvima iz kliničke prakse u bolnici u Vuhanu. Njena glavna upotreba je za detoksikaciju, uklanjanje vlage i toplote iz tela i ublažavanje kašlja.

6. Sjuenfej baidu

Sjuenfej baidu granula, sa 13 biljnih sastojaka, potiče iz nekoliko klasičnih recepata tradicionalne kineske medicine. Može detoksifikovati pluća i očistiti vlagu i toplotu, a koristi se za lečenje pacijenata sa blagim i umerenim simptomima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set