• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

29.03.2020

10:58

(FOTO) BRAĆA IZ KUČEVA NA ŠPANSKOM SAJTU PRONAŠLA PISMO SVOG PRADEDE! Staro je 60 godina, još uvek neotvoreno i ima PEČAT RABROVA

Vesti

(FOTO) BRAĆA IZ KUČEVA NA ŠPANSKOM SAJTU PRONAŠLA PISMO SVOG PRADEDE! Staro je 60 godina, još uvek neotvoreno i ima PEČAT RABROVA

Podeli vest

Braća Vladan i Dragan Đorđević iz Kučeva nisu ni slutili da će pismo njihovog pradede, predratnog zidara Selimira Arsića iz Rabrova, da "vaskrsne" posle 60 godina i to kod njima potpuno nepoznatog čoveka iz Bele Crkve.

Za pismo su saznali slučajno, posredstvom "čudesnih" puteva interneta, i to preko jednog španskog sajta koji je Vladan pretraživao u potrazi za fudbalskim ulaznicama.

- Brat Vladan sakuplja stare ulaznice za fudbalske utakmice FK "Partizan" - priča Dragan.

- Tragajući za njima, na jednom španskom sajtu ukucao je odrednicu "Rabrovo" i pojavila se slika pisma. Kad je bolje pogledao, video je da je pošiljalac Selimir M. Arsić iz Rabrova. A to je ime, prezime i selo našeg pradede. Na pismu je bio vidljiv i pečat Rabrova.

Pismo staro šest decenija njihov pradeda poslao je na adresu: Sekretarijat Saveznog izvršnog veća, Uprava za invalidska i boračka pitanja, Beograd. S obzirom na to da je pismo neotvoreno, nije ni stiglo gde treba, već je ko zna kako zalutalo i stiglo u ruke sadašnjeg vlasnika.

- Stupili smo s njim u kontakt i on je spreman da nam dostavi pismo, čim prođe vanredno stanje, jer je trenutno slanje pošiljki obustavljano - kaže Dragan.

Selimir je, kako su nam ispričali njegovi praunuci, bio jedan od najboljih zidara u Donjem Zviždu. U Drugom svetskom ratu je mobilisan, a tokom rata je bio u zarobljeništvu u Austriji. Iako je oboleo zbog teških uslova u logoru, gde je, čak, jeo i travu da bi preživeo, nije dobio ni penziju, ni ratnu odštetu.

- Očekujemo da u pismu bude njegova molba da mu se prizna pravo na boračku penziju, jer posle zarobljeništva nije bio sposoban da nastavi svoj posao - kaže Dragan.

Selimir je umro 21. jula 1966. godine, a pravo na penziju nije stekao. Njegovim praunucima žao je što je on preminuo sa osećajem da je zaboravljen od države. Možda bi bilo drugačije da je njegovo pismo stiglo na naznačenu adresu, ali, nažalost, to se nije desilo. Sada Vladan i Dragan imaju razlog više da priželjkuju kraj vanrednog stanja, kako bi razrešili misteriju pradedinog "vaskrslog" pisma.

Selimir Arsić i njegova supruga Milojka imali su ćerku Ratiborku, koju su od milja zvali Lata. Ona je u braku sa Žarkom Đorđevićem rodila ćerku Jorgovanku i sina Živadina, Vladanovog i Draganovog oca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set