• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

06.04.2020

23:35

MESEC DANA PROŠLO OD POJAVE KORONAVIRUSA U SRBIJI, LEKARI UPOZORAVAJU: Epidemija u zaletu 1.908 ZARAŽENIH

Vesti

MESEC DANA PROŠLO OD POJAVE KORONAVIRUSA U SRBIJI, LEKARI UPOZORAVAJU: Epidemija u zaletu 1.908 ZARAŽENIH

Podeli vest

Za mesec dana, koliko je prošlo od prvog registrovanog slučaja koronavirusa u Bačkoj Topoli, u našoj zemlji obolelo je 1.908 osoba, a 51 preminula

Samo ovog vikenda registrovane su još 432 zaražene osobe, 98 pacijenata se bori za život na respiratorima, a 12 je, nažalost, izgubilo bitku sa bolešću. Sada je više nego ikad potrebno da poštujemo donete mere i boravimo u kućama kao da je policijski čas 24 sata jer je epidemija koronavirusa u Srbiji u ozbiljnom zaletu (pogledajte tabelu).

Epidemija se širi

U poslednja 24 sata od 959 testiranih, 284 osobe pozitivne su na koronu, a sedam je umrlo od posledica ovog virusa. Među preminulima su petorica muškaraca i dve žene, a njihova prosečna starost je bila oko 64 godine. Svi pacijenti su bili hronični bolesnici.
Načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje epidemiolog dr Predrag Kon naglašava da se jasno vidi peta nedelja i da imamo značajnu i zabrinjavajuću cifru kako obolelih, tako i umrlih.

Izlečeno 100 pacijenata

Za mesec dana trajanja koronavirusa u Srbiji ozdravilo je više od 100 zaraženih pacijenata, otkrio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.
- Neki od njih su bili u kućnoj izolaciji, a neki na bolničkom lečenju. Dok deo pacijenata kod kojih je potvrđen kovid-19 čeka potvrdu drugog negativnog nalaza - objasnio je Gojković.
Pored toga, napomenuo je i da zdravstveni sistem pruža usluge i van zbrinjavanja zaraženih koronavirusom.
- Ljudi imaju i zdravstvene probleme koji nisu u vezi sa epidemijom. Pući će nekom slepo crevo, neko će imati infarkt srca, porodilišta rade - naveo je Gojković.


- Nakon predaha od jednog dana, opet imamo značajno povećan broj zaraženih pacijenata, jer je za 24 sata potvrđeno novih 248 pozitivnih testova i još sedam pacijenata koji su preminuli. Tako da u našoj zemlji imamo ukupno 1.908 obolelih od koronavirusa, a 51 pacijent je umro. Nažalost, nesumnjivo se nalazimo u zaletu ove epidemije. Ubrzano prenošenje virusa jesmo očekivali, ali ova situacija vrlo jasno daje do znanja da je neophodno da se što više pridržavamo mera i smanjujemo kontakte što je više moguće, jer mi drugog izlaza nemamo - upozorio je dr Kon i dodao:

- Mi ćemo nastaviti i dalje da testiramo veliki broj ljudi. Domovi zdravlja od juče su preuzeli težište borbe, tako da će svi oni koji imaju laku infekciju da se testiraju u takozvanim kovid-ambulantama. Na taj način ćemo lakše da otkrivamo obolele koji su prenosioci i da ih što pre izolujemo - objasnio je dr Kon i poručio da građani ostanu kod kuće kako bi se onemogućilo virusu da preživi, a samim tim i prenosi.

Strmoglavi rast

Zamenica direktora "Batuta" dr Darija Kisić Tepavčević smatra da su efekti produženog policijskog časa najbolja mera i da bi toga građani mogli da pridržavaju čak i kada to nije na snazi.

Brojke

1.908 obolelih od koronavirusa u Srbiji
1.082 pacijenta su hospitalizovana
98 pacijenata na respiratorima
51 pacijent umro

- Dosadašnji brojevi pokazuju povećanje broja obolelih. Srbija se nalazi u petoj nedelji i ulazimo u onaj deo kad počinje strmoglavi rast! Najvažnije je da imamo socijalnu distancu - rekla je Kisić Tepavčević i dodala:

- Možda neko na samom početku kad se javila bolest nije shvatio koliki je značaj svakog pojedinca, a sada sam razumela da je najveći broj građana razumeo svoju ulogu. Kakvi su efekti produženog policijskog časa za vreme vikenda, pokazaće vreme. Prazne ulice obećavaju i nadamo se da će u budućnosti vreme pokazati da smo odgovoran i savestan narod - kaže Kisićeva.

Vreme ide naruku

Na pitanje kako će toplo vreme uticati na virus, ona odgovara:

- Mi se iskreno nadamo da će nepovoljno delovati na virus i da će da nestane kao virus SARS. Teoretski, to nije velika mogućnost, ali još postoji. Nezahvalno je davati predviđanja, to sve zavisi od intenziteta kontakata. Svaki dan je priča za sebe i svaki dan nam pokazuje koliko smo bili odgovorni i sprečili da se ovaj virus prenosi - napominje naša sagovornica.

Tabela

Kretanje broja testiranih
dan br. testiranih br. pozitivnih
23. mart 61 27
24. mart 94 54
25. mart 245 81
26. mart 295 73
27. mart 259 71
28. mart 371 131
29. mart 376 82
30. mart 622 44
31. mart 477 115
1. april 810 160
2. april 637 111
3. april 748 305
4. april 645 148
5. april 959 284


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set