• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

06.04.2020

12:51

NI KORONA MU NIJE PREKINULA TRADICIJU! Evo šta Slobodan iz Novog Sada radi svakog 6. aprila, već godinama!

Vesti

NI KORONA MU NIJE PREKINULA TRADICIJU! Evo šta Slobodan iz Novog Sada radi svakog 6. aprila, već godinama!

Podeli vest

Slobodan Šušnjević punih sedam godina svakog 6. aprila pravi mini bibiloteku u nekoj od telefonskih govornica u Novom Sadu, u znak sećanja na dan kada je prilikom nemačkog bombardovanja do temelja spaljena Narodna biblioteka Srbije u Beogradu

 

Tradicija je ispoštovana i danas, uprkos vanrednom stanju u doba korone. 

 Šušnjević knjige poklanja što iz lične biblioteke, što od onoga što za godinu dana dobije od prijatelja. 

- Ovo je dan kada podsećam na bombardovanje u Drugom svetskom ratu i uništavanje Narodne biblioteke. Hvala prijateljima koji su donirali knjige i vama koji po iste odete - ističe Šušnjević, inače, po profesiji foto-reporter i urednik u dnevnom listu Dnevnik.

U poruci koja je ostavljena na govornici pored knjiga, Šušnjević je podsetio na reči nemačkog generala Aleksandra fon Lera, da je bilo važno da prilikom bombardovanja Beograda u prvom naletu pogode biblioteku, jer je "u toj ustanovi sačuvano ono što je vekovima činilo kulturni identitet naroda".

Foto: S. K.

- U tom uništenju u potpunosti su nestale biblioteke Vuka Stefanovića Karadžića, Lukijana Mušickog, Masarika, Đure Daničića i ko zna još koliko neprocenjivih dela naše književnosti i istorije. Poslužite se knjigom i neka to bude dokaz da se sećamo. Neka ove knjige koje su mi poklonili prijatelji budu u rukama onih koji žele da otkriju kako su knjige kao raskrsnice. Kroz knjigu "prođemo", neka nas pomeri malo u levo, a neke nas potpuno pomere i promene nam život. Želim vas svako i stalno dobro- poručio je, kako je naveo, knjigoljubac Slobodan Šušnjević, inače poznat i kao pokretač mnogih humanitarnih akcija u Novom Sadu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set