• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

14.04.2020

23:16

ZNALA JE DA MOŽE DA UMRE, ALI NIJE HTELA DA OSTAVI POLICAJCE! Ivana Veljić o smrti svoje majke dr Dušanke Živković (63), prve žrtve korone u Leskovcu!

Vesti

ZNALA JE DA MOŽE DA UMRE, ALI NIJE HTELA DA OSTAVI POLICAJCE! Ivana Veljić o smrti svoje majke dr Dušanke Živković (63), prve žrtve korone u Leskovcu!

Podeli vest

Odbila je da ode u penziju iako je mogla, ostala je da pomogne mlađim kolegama u borbi protiv opake bolesti, kaže ćerka Ivana. Dr Aleksandar Rangelov: Pamtiću je kao majku koja se bacila u čeljust zveri da bi spasla svoju decu. I suprug Dragomir u bolnici zbog korone

Moja majka je, kao dugogodišnji dijabetičar, znala da je korona može ubiti, ali je u svaku smenu odlazila hrabro, uverena da radi pravu stvar. I otac i ja smo je upozoravali i molili da brine o sebi, ali jednostavno nije želela da ostavi kolege i pacijente u ovako teškom trenutku, kaže na početku razgovora Ivana Veljić, ćerka dugogodišnje načelnice Infektivnog odeljenja leskovačke bolnice dr Dušanke Živković, koja je 11. aprila preminula od koronavirusa.

Strahovala za majku

Ivana, koja je i sama lekar, kardiolog u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, kaže da je strahovala za svoju majku čim se epidemija pojavila u Kini, znajući koliko je Dušanka posvećena svom poslu.

- Znala sam da će, čim virus stigne kod nas, moja majka biti u prvim redovima. Kad je u leskovačku bolnicu stigao prvi zaraženi, sa velikom brigom je o njemu pričala, a naročito se brinula kad je korona počela da se razbuktava. Međutim, uprkos svom lošem zdravstvenom stanju zbog dijabetesa, nijednog trenutka nije razmišljala da se povuče - ističe mlada lekarka, čiji je i otac profesor Dragomir Živković takođe oboleo od korone i trenutno je na lečenju na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Foto: Privatna arhiva

Sjajan lekar

Direktor bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević kaže da je Duda, kako su je kolege od milošte zvale, prava heroina, jer je kao žena koja je stekla uslov za penziju mogla da se izvuče iz čitave situacije, ali odlučila je da ostane uz pacijente i svoje mlađe kolege.

Danas sahrana

Doktorka Živković danas će biti sahranjena u Leskovcu samo u prisustvu nekoliko najdražih.

- Zbog celokupne situacije, iz naše bolnice ispratiće je samo jedna osoba. Ne smemo ni komemoraciju da joj održimo. Kad sve ovo prođe, naći ćemo načina da se

- Ona je najsvetliji primer odličnog lekara, humaniste... Pokazala je šta znači poštovanje Hipokratove zakletve i kako se i po cenu sopstvenog života pacijenti i kolege nikad ne ostavljaju. Njen lik treba da lebdi pred očima svakog mladog lekara, a naročito onih koji su, uz razne smešne izgovore, našli načina da se bez imalo sramote sklone od ove pošasti. Duda će ne samo u našoj bolnici već i u celom leskovačkom kraju ostati upamćena kao sjajan lekar i velika dama, brižna i odgovorna majka i dobra supruga. Čuo sam da joj je suprug dobro, da se oporavlja i to je jedino što unosi sreću u naš kolektiv - kaže direktor Dimitrijević i dodaje da se trenutno od koronavirusa leči ukupno 36 radnika iz ove bolnice, a da je Dušanka Živković jedina žrtva.

Bili smo voljeni

I kolega Dušanke Živković, ortoped Aleksandar Rangelov potresnom porukom na Fejsbuku oprostio se od svoje nekadašnje koleginice.

Foto: AP PHOTO

- Ima žena rukovodilaca koje svoj posao obavljaju na muški način. Duda je to činila sa osmehom, tako da njene naloge nisam izvršavao zato što sam morao, već zato što sam želeo. Većinu naloga u životu obavite jer ste prisiljeni, a samo neke jer osetite da ste voljeni. Mi, mladi doktori koji smo stažirali na njenom odeljenju, osećali smo da smo voljeni. A znala je da niko od nas ne želi da svoj život posveti zaraznim bolestima. Dudu ću pamtiti i kao kapetana koji je potonuo sa svojim brodom, kao oficira koji je poginuo spasavajući svoje vojnike, kao majku koja se bacila u čeljust zveri spasavajući sopstvenu decu - napisao je on.

Na Infektivnom odeljenju u Leskovcu zaraženi su, naime, svi lekari i sve pomoćno osoblje, a ovoj nemani zasad odoleva samo jedan iskusniji lekar, koji je odbio da prokomentariše smrt svoje koleginice uz obrazloženje "da suviše boli".

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je juče da je u Jablaničkom okrugu koronavirusom zaraženo 67 osoba, od čega je u Leskovcu 62, dok se u samoizolaciji nalazi 1.000 osoba.

U Leskovcu su zaražena i 23 zdravstvena radnika, a Cvetanović kaže da je "koronavirus na infektivno odeljenje donela jedna medicinska sestra, čiji je suprug bio u inostranstvu, a koja nije prijavila da postoji mogućnost zaraze".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set