• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jović

15.04.2020

15:51

OTIŠAO JE VELIKI ĐUFA! Od korone preminuo poznati slikar Ljubiša Šurić

Vesti

OTIŠAO JE VELIKI ĐUFA! Od korone preminuo poznati slikar Ljubiša Šurić

Podeli vest

Majdanpečani ovih dana u svoj ovoj nevolji sa tugom pominju da je virus korona odneo još jednog od njih. Pandemiji COVID -19 nije odoleo likovni umetnik, magistar slikarstva Ljubiša Đurić (71)

Iako već dugi niz godina sa porodicom živi i radi u Boegradu, povremeno u Parizu gde je organizovao svoje izložbe., popularnog Đufu, Majdanpečani će uvek pamtiti po beretki, dugoj sedoj bradi ali i klompama koje su mu bile znak prepoznavanja, noseći ih u bilo koje doba godine, reklo bi se uvek. 

S ponosom je govorio da je "majdanpečki bufan" kako se ovde među sobom zovu strosedeoci. Inače, Djurić je bio nekadašnji dizajner zlatnog nakita u Zlatari Majdanpek. Jedan od osnivača Međunarodnog internacionalanog simpozijuma zlatarstva "MajdanArt" koji je radeći tri decenije u ovoj Majdanpečkoj fabrici dizajnirao više od 200 kolekcija unikatnog nakita i tako ostavio dubok trag u ovoj umetnosti.

Kao član ULUS-a i SULUJ-a, francuskih umetnika "La maison des artistes" ostavio je pečat ne samo na srpskoj već i evropskoj likovnoj sceni.

Foto: V. J.

Da majdanpečani imaju čime da se ponose i da ga se rado sećaju svedoče mnogobrojne nagrade koje su ostale iza popularnog slikara Đufe. Jedna od njih je
nagrada "Cvjeta Zuzorić" grada Beograda kao i prva nagrada Cetinjskog salona i mnoge druge. Tu su i brojne samostalne i kolektivne izložbe likovnih radova u zemlji i inostranstvu a poslednjih godina intezivno je radio na ciklusu slika pod nazivom "Rađanje".

Nakon objave da je ovaj majdnpečki akademski slikar izgubio bitku protiv korna virusa, potresnim statusima na društvenim mrežama Majdanpečani se opraštaju od svog sugrađanina koji je mnogo postigao ali ga je COVID 19 sprečio da i dalje bude ambasador umetnosti majdanpečke Opštine u zemlji i svetu.
,
"Neka ti je laka kičica tamo negde među zvezdama u kojima si bio za života", stoji u jednom od statusa na društvenim mrezama jednog od prijatelja popularnog slikara. Ljubiša Đurić (1949) rođen u Majdanpeku , živeo je u Bogradu gde je u Zemunskoj kovid bolnici preminuo od posledica korona virusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set