• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

26.04.2020

11:55

LETUJTE U SRBIJI I UPOZNAJTE LEPOTE KOJE PRUŽA NAŠA ZEMLJA! Domaći turizam mogao bi da nam SAČUVA 344 MILIONA DINARA

Vesti

LETUJTE U SRBIJI I UPOZNAJTE LEPOTE KOJE PRUŽA NAŠA ZEMLJA! Domaći turizam mogao bi da nam SAČUVA 344 MILIONA DINARA

Podeli vest

Kada bi građani Srbije poslušali savete koji ovih dana stižu od zvaničnika, ali i od lekara, i odlučili da letovanje ove godine provedu na nekoj od domaćih destinacija, hotelijeri i vlasnici privatnog smeštaja mogli bi da računaju na 100 do 150 miliona evra prihoda, kojim bi nadoknadili deo dobiti očekivane od dolaska stranih turista.

S obzirom na to da neke procene govore da bi gubici u domaćem turističkom sektoru u 2020. godini, zbog pandemije koronavirusa, mogli da dostignu i milijardu evra, ova suma svakako bi značila turističkim radnicima, a istovremeno bi boravak na srpskim planinama, u banjama i na najpoznatijim lokalitetima doneo dodatne prihode i ugostiteljima, lokalnim trgovcima, prodavcima specifične etno hrane i pića...

Ova povećana potrošnja podrazumevala bi i veće prihode u državni budžet od naplate PDV-a i drugih dažbina.

Veće zarade mogli bi tako da očekuju zaposleni u turizmu i povezanim delatnostima. Prema poslednjim dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, za januar 2020. godine, prosečna neto plata zaposlenih u delatnosti smeštaja bila je 48.753 dinara, a u sektoru pripremanja i posluživanja hrane i pića 35.435 dinara. U delatnosti putničkih agencija, tur operatora i rezervacija zaposleni su početkom godine primali u proseku po 41.242 dinara.

Kada je reč o sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima, koje bi takođe mogle da računaju na dodatne aktivnosti ako bi domaći turistički centri ovog leta bili posećeniji, plata je u ovom sektoru bila 45.339 dinara. I trgovci na malo, odnosno lokalne prodavnice, imali bi više mušterija, pa bi to sigurno popravilo njihov prosek plata koji je u januaru iznosio 41.314 dinara.

Foto: Informer.rs/Darko Cvetanović

Srpski turisti "najgalantniji" u Grčkoj

Inače, prema podacima Narodne banke Srbije za prošlu godinu, samo u prvih devet meseci 2019. srpski turisti su u Grčkoj "ostavili" 344 miliona evra. Na drugom mestu je Turska gde je potrošeno 157 miliona, a na trećem mestu najomiljenijih destinacija našla se Nemačka. Na putovanja i vanpansionsku potrošnju u ovoj zemlji naši turisti su potrošili 62 miliona evra.

Slede Italija sa potrošnjom od 57 miliona evra i Crna Gora sa 42 miliona evra, a svoje novčanike "praznili" smo i u Hrvatskoj, gde su srpski turisti potrošili 30, u Sloveniji 28, Španiji 26, a u Bugarskoj i Austriji po 20 miliona evra.

Kada bismo Grčku zamenili Srbijom, ostalo bi nam, praktično, skoro 350 miliona evra.

A u Srbiji su prošle godine među omiljenim destinacijama bili Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Kopaonik, Tara i Sokobanja. Turisti na ovim lokalitetima najviše novca, pored neizbežnih smeštaja i ishrane, trošili su na izlete, suvenire, domaću hranu i rakiju, kao i na ručne radove.

"Poziv da turisti ovog leta više vremena provedu u Srbiji je dobar i svakako će doprineti delimično boljim rezultatima i spašavanju dela izgubljenih prihoda. Tu samo treba povesti računa o turističkim vaučerima koje je država već podelila, i najavila novih 400.000, jer je velika većina smeštajnih objekata na najpopularnijim lokacijama već popunjena sve do sredine novembra. S obzirom na to da je rok važenja vaučera 20. novembar, možda bi trebalo razmisliti o njegovom produžetku", kaže za "Blic Biznis" Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) i dodaje da bi takođe trebalo razmisliti o mogućnosti da se prijave dodatni objekti, jer će kapaciteti biti nedovoljni.

Foto: Rina

"Ako želimo putem vaučera da privučemo domaće turiste na domaće destinacije, takođe bi bilo dobro da u Uredbi izmenimo uslove za apliciranje i možda podignemo granicu od 60.000 dinara prihoda. Oni koji zarađuju više od toga svakako su platežno sposobniji turisti, pa bi oni svojim boravkom više doprineli i razvoju lokalne privrede, većom ličnom potrošnjom", ističe naš sagovornik.

S druge strane, napominje, treba voditi računa i o oko 10.000 zaposlenih u turističkim agencijama, koje su uglavnom orijentisane prema inostranstvu, koji bi mogli da ostanu bez posla zbog ograničenja u putovanjima. Prema njegovim rečima, ugroženi su i prevoznici koji su orijentisani na saradnju sa agencijama, kroz đačka putovanja, ekskurzije, ali i letovanja.

Svetski turizam pada i do 70 odsto

Ako se nešto drastično ne promeni, prihodi od domaćeg turizma u Srbiji mogli bi, zbog pandemije korona virusa, ove godine da budu skoro prepolovljeni. Naime, prošla godina je bila rekordna, sa 3,6 miliona turista i 10 miliona noćenja, uz rast od 8 odsto. Ministar turizma Rasim Ljajić rekao je nedavno da je u 2019. ostvaren devizni priliv od 1,4 milijarde evra.

Ipak, kako navode predstavnici turističkih agencija, deluje kao da bi ove godine Srbija mogla da računa na upola manje novca.

Turizam je i na globalnom nivou verovatno na prvom mestu, kada je reč o sektorima koji su trenutno pogođeni korona virusom, pa tako u Evropskoj uniji procenjuju da bi mogao da pretrpi pad do 70 odsto i da će se najsporije oporavljati. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smatra da bi međunarodni turizam mogao da zabeleži pad prihoda od 45 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikola

pre 3 godine

ne mogu letovati u Srbiji jer nemam novca, a nase cene u turistickim centrima su mnogo vise nego u inostranstvu, zato cu ici u tursku gde ce da me ispostuju i gde cu u restoranu da jedem sa devojkom za 10€ vrhunsku hranu sto bi me ovde kostalo najmanje 5,000 dinara

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set