• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

07.05.2020

09:15

RIGOROZNE MERE ZA PRODUŽENI BORAVAK U ŠKOLAMA OD 11. MAJA! Obavezno merenje temperature kod kuće, obroci u posebnim posudama

Vesti

RIGOROZNE MERE ZA PRODUŽENI BORAVAK U ŠKOLAMA OD 11. MAJA! Obavezno merenje temperature kod kuće, obroci u posebnim posudama

Podeli vest

Ministarstvo prosvete objavilo pravila za produženi boravak u osmoletkama, koji počinje 11. maja. U učionicama do devetoro đaka, uz razmak od dva metra, pojačanu higijenu i dezinfekciju.

Produženi boravak za decu do 12 godina u osnovnim školama počinje da radi 11. maja, a Ministarstvo prosvete poslalo je detaljan spisak mera kojih će morati da se pridržavaju svi u obrazovnim ustanovama.

Deca će moći da dođu već od 7.30 i ostanu do 16.30, a roditelj mora sebi i detetu da izmeri temperaturu pre dolaska u školu. Tamo gde ima uslova, temperatura će se meriti beskontaktno i na ulazu u školu.

Mame i tate će morati da nose masku kada dovode decu, uz minimalno zadržavanje i poštovanje razmaka od dva metra.

Pre povratka dece, čiji roditelji rade, pa nema ko da ih čuva, sve škole biće dezinfikovane, biće nabavljena zaštitna oprema, dezobarijere i higijenska sredstva. Tokom njihovog boravka, prostorije će se provetravati, a higijena će biti pojačana, uz dezinfekciju dva puta dnevno.

U produženom boravku biće angažovani i nastavnici kojima to inače nije zaduženje. Svim prosvetarima naloženo je da prate svoje zdravstveno stanje i odmah prijave simptome nalik kovidu.

Biće formirane manje grupe - do devetoro učenika i jedan nastavnik u jednoj učionici, uz udaljenost od bar dva metra. Preporučeno je da se grupe što manje sreću u hodnicima, trpezarijama...

Foto: pexels.com

Učenici će iz škole pratiti nastavu na televiziji, a potom će raditi domaći i druga zaduženja koja dobiju od nastavnika. U slobodno vreme moći će da se bave različitim aktivnostima. Preporučeno je da deca budu što više u dvorištu škole, uz nadzor nastavnika.

Sugeriše se roditeljima da deca doručkuju pre dolaska u školu, a da ponesu užinu. Moguće je organizovati i ishranu u školi, uz poštovanje pooštrenih higijenskih mera. Preporučuje se da se serviranje obroka organizuje kad god je to moguće u učinonicama u kojima deca borave, a ne u trpezariji. Deca ne smeju da dele hranu i pribor, a obroci treba da budu u jednokratnim pakovanjima. Navedene su i posebne mere za isporuku hrane, ako je organizovan ketering.

Zaposleni će morati da dezinfikuju mobilne telefone na ulazu, a ostale lične stvari da drže u prostoriji u kojoj ne borave deca.

Foto: pexels.com

U ODELJENJU DO 24 ĐAKA

Prosvetni sindikati Srbije predlažu izmenu Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, kojom bi se regulisalo da u učionicama ne može biti više od 24 đaka. Predlog je upućen ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i predsedniku Odbora za obrazovanje u Skupštini Srbije Muameru Zukorliću.

- Sadašnja epidemiološka situacija i sve češće mišljenje struke o narednom talasu virusa, kao i zabrani okupljanja većeg broja ljudi znak je da se u školskim klupama mora nešto drastično preduzeti - kažu u Sindikatu. - U odeljenjima u kojim sedi po 33 učenika svakako je nemoguće održati bilo kakvu, a pogotovo ne potrebnu fizičku distancu. Smatramo da su se stekli uslovi za izmene i dopune zakona o osnovnoj i srednjoj školi, tako da u odeljenjima može da bude najviše 24 učenika.

U Sindikatu ističu da bi se time pratili i dobri primeri evropske prakse, omogućilo bolje obrazovanje, a poštovala se pravila zdravstvene struke.

- Odavno predlažemo da se smanji broj đaka u učionicama, a ova pandemija je samo povod - kaže nam Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. - Reforma obrazovanja od toga je trebalo da počne. U odeljenjima gde ima više od 30 đaka nemoguće je držati nastavu. Ona kaže da je ovo predizborno vreme pravi trenutak da se o ovome progovori i navela kako se prosvetari nadaju da će sledeća vlada da se pozabavi ovim problemom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set