• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

18.05.2020

07:10

BRAĆA IVAN I BOBAN NAPUSTILI SU POSLOVE I DOŠLI NA SELO Ne spavaju od 5 ujutru do 2 sata noću, ali tvrde SAMO JEDNO

Vesti

BRAĆA IVAN I BOBAN NAPUSTILI SU POSLOVE I DOŠLI NA SELO Ne spavaju od 5 ujutru do 2 sata noću, ali tvrde SAMO JEDNO

Podeli vest

Kako izgleda kada se napusti posao i posveti seoskom biznisu najbolje pokazuje primer braće Vasiljević iz Kragujevca.

Da je jedna od perspektiva Srbije povratak ljudi na selo i da je uz domaćinsko gazdovanje moguće ostvariti perspektivnu budućnost na porodičnim ognjištima, pokazuje i primer porodice Vasiljević iz sela Ilićevo nadomak Kragujevca.

Braća Ivan i Boban napustili su preduzeća u kojima su radili, i ono što im je bilo hobi tokom 30 godina, pretvorili u svoj osnovni posao. Oni su pčelarstvo unapredili do savršenstva i sada se bave proizvodnjom pčelinjih matica. Imaju i najveću individualnu oplodnu stanicu u Evropi.

- Ja sam radio u salonu nameštaja i rešio sam da tadašnji život zamenim za nešto zdravije, interesantnije... Tako sam se vratio na selo i počeo ozbiljno da se bavim pčelama. Kasnije se pridružio i brat Boban, koji je radio u kao limar u fabrici "21. oktobar". Volimo selo i nismo daleko od grada i živimo u zdravoj i mirnoj sredini. Kod velikog stručnjaka za pčele išao sam na praksu. Imamo oko 200 košnica, pravimo i med, polenov prah, mleč... Ali osnovna nam je preokupacija proizvodnja matica. To je porodični posao, i brat, snajka i ja smo 24 sata angažovani oko toga. Imamo sedam linija matica – to znači sedam potpuno različitih familija koje nisu u srodstvu. Od matice zavisi sve i cela košnica. Prinos meda, mirnoća pčela, društvo, sve od nje polazi. Ona je kraljica pčela, i ona mora da nosi veliki obim jaja, da zna da zazimi košnicu kada dođe septembar, da užesa maksimalnom rezervom hrane, i na proleće da krene sa ubrzanim razvojem društva. Zato su bitne njene genetske osobine - priča Ivan Vasiljević.

Ova porodica gaji sivku, ili Kranjsku pčelu. Ona je priznata kao najbolja rasa pčela u svetu. Matica mora da ima celu selekciju linije, gleda se na pet godina od babe matice, preko ćerke, pa unuke i nadalje... Matica se u košnici koristi dve godine, i treba da se zameni drugom pošto se istroši.

- Ujutru ustajemo u pet i leže se u dva posle ponoći... Nema odmora od aprila do kraja avgusta. Nedeljno proizvedemo 350 matica na početku sezone i onda taj broj opada do 100 matica u avgustu. Matica izleti iz košnice u prirodu, onda pusti feromon, i na stotine trutova iz drugih košnica, iz okoline, osete je i polete ka njoj. Što je više "momaka", bolji je kvalitet jer je veći izbor. Od svih koje odu, vrate se 70 odsto matica, ostale nestanu. Uglavnom ih pojedu ptice... One koje se vrate u košnicu, polažu jaja - objašnjava Boban.

Foto: V. N.

 

Matice se razvijaju u oplodnjacima, u posebnim drvenim sanducima. Livade u domaćinstvu Vasiljevića su ih pune.

- Svaki ima osam odeljenja, sa po jednom maticom, koja se obeležava posebnim flomasterom. Odatle se obeležena matica stavi u poseban kavez. Uz nju se stavi i šest živih pčela, koje je čuvaju, hrane i greju dok putuje poštom u svoj novi dom, do kupca - ističe Boban.

Posao u pčelinjaku nije nimalo lak. I pored zaštitne odeće, svakoga od njih pčela ubode stotinak puta dnevno. Dok se matica razvija, svaki korak mora da se radi tačno u sat, sa puno pažnje i znanja, da bi sve proteklo kako treba. Vasiljevići se nadaju da će neko od potomaka nastaviti posao. Ivan ima ćerku koja završava stomatologiju, dok Boban ima kći i sina osnovca, koji je već uveliko ušao u tajne pčelinjaka. U šali kažu, da u pčelarstvu posao uglavnom nastavljaju zetovi, pa je moguće da se dogodi i to.

Med je velika šansa za sve u Srbiji

Zbog zdrave sredine med iz Srbije je jako kvalitetan i tražen na svetskom tržištu. Dok mu je cena kod nas oko 1.000 dinara, vani košta od 18 do 25 evra po kilogramu. Nemci i Italijani kupuju velike količine bagremovog meda i onda ga mešaju sa svojim, manje kvalitetnim da bi snabdeli svoje tržište. Med je, kažu Vasiljevići, velika šansa za zapošljavanje čitavih porodica u Srbiji jer je potražnja velika, ali je potreban podsticaj države.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Crna Gora

pre 3 godine

Previše je netačnih informacija u ovom članku. Sivka nije najbolja rasa pčela na svijetu. Med vani ne košta 18-25 eura, već 12-14 eura u Njemačkoj a oko 5 eura u Češkoj. Bagremov med u Evropi nije manje kvalitetan već se najviše prodaje i imaju nedovoljnu proizvodnju. I najvažnije, ekonomska nauka je davno dokazala da je onaj ko radi od jutra do sjutra uvijek sirotinja.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set