• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C. - J. M.

10.06.2020

22:43

OTKRIVAMO! DO KADA ĆE TRAJATI KIŠE I OLUJE U BEOGRADU?! Nezapamćeno nevreme uznemirilo građane prestonice!

Vesti

OTKRIVAMO! DO KADA ĆE TRAJATI KIŠE I OLUJE U BEOGRADU?! Nezapamćeno nevreme uznemirilo građane prestonice!

Podeli vest

Za tri sata palo 70 litara kiše po metru kvadratnom, koliko inače ne padne ni za mesec dana. Obilne kiše i pljuskovi padaće širom Srbije sve do 15. jula, tvrde meteorolozi

 

Beograd je u ponedeljak uveče zahvatilo jako nevreme sa pljuskovima, koje je u potpunosti paralisalo ceo grad. Za svega tri sata palo je 70 litara kiše po kvadratnom metru, koliko inače ne padne ni za čitav mesec!

Kad će leto?

Od sredine jula čekaju nas tropske temperature i suvo vreme
Meteorolog Nedeljko Todorović

Ulicama su tekle bujice, koje su nosile kontejnere, potopljeni su podzemni prolazi, autobuska stanica, a voda je ušla u mnoge kuće i podrume. Saobraćaj je gotovo bio zaustavljen. Tramvaji i trolejbusi nisu radili, a vozači u automobilima jedva su se borili sa vodenim nanosima po ulicama.

Najgore u naseljima

Prema rečima meteorologa "Weather2Umbrelle" Đorđa Đurića, obilne padavine pogodile su juče neke delove Srbije, ali je najgora situacija bila u Beogradu.

- Stravično nevreme obrušilo se na Beograd, jer je za samo tri sata pala ogromna količina kiše. Jun jeste kišovit mesec, ali ovo je bilo neverovatno. Palo je 70 litara kiše po metru kvadratnom, a inače za ceo mesec padne oko 100 litara po kvadratu. Pored pljuskova, duvao je i jak vetar, što je dodatno pogoršalo celu situaciju i napravilo haos u gradu - kaže Đurić i dodaje:

Ekipe na terenu

U kratkom roku uspeli smo da normalizujemo gradski saobraćaj
Goran Vesić, zamenik gradonačelnika

- Najgore je bilo u naseljima Braće Jerković, Stepa Stepanović, Medaković, Banjica, ali i na Banovom brdu, Autokomandi, Plavom mostu... U samom centru grada, na uglu Balkanske i Admirala Geprata nastao je pravi "gejzir" kada je voda počela da šikljala iz šahta 10 metara uvis. Velikih problema bilo je i na autoputu, gde je voda dolazila i do vrha točkova automobila. Što se tiče ostalih delova zemlje, nevreme praćeno gradom pogodilo je Srbobran, Bor, Negotin, Braničevski okrug.

Saniranje posledica

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić napomenuo je da je Uprava za vanredne situacije izašla na teren da bi se otklonile najteže posledice koje je izazvalo nevreme.

- U Operativnom centru Uprave za vanredne situacije grada Beograda situacija se prati iz sata u sat. Ogromna količina padavina napravila je probleme u nekim delovima grada, ali smo u kratkom roku uspeli da normalizujemo gradski saobraćaj. Ekipe ne terenu morale su da izvlače vodu iz podruma i na drugim mestima gde se izlila kanalizacija - rekao je Vesić i dodao:

- Voda je odnela i 420 kontejnera, oboreno je nekoliko stabala, ali radnici "Čistoće" i "Zelenila" neumorno otklanjaju sve probleme. Padavine će se nastaviti i narednih dana i spremni smo da pomognemo gradu i našim građanima.

LUDO VREME Do 18.
juna smena kiše i sunca

I narednih dana u Srbiji će i dalje biti nestabilno, toplo i sparno vreme, uz česte pljuskove praćene nepogodama, naročito u popodnevnim i večernjim satima. Meteorolozi kažu da su do 18. juna moguće nove velike kiše širom Srbije, a od 25. juna očekuje se suvo i sparno vreme. Pravo letnje vreme, bez mnogo padavina, stiže nam od sredine sledećeg meseca.
Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović ističe da ćemo se na nekoliko vezanih dana bez padavina baš načekati.
- Lokalni pljuskovi i grmljavinske nepogode nisu neočekivani za jun i jul u Srbiji, samo su nekad učestaliji, kao ove godine. Njih će do kraja juna biti dosta, kao i u prvoj polovini jula. Štaviše, gotovo svakodnevno ćemo imati pljuskove, samo je pitanje koji će deo zemlje pogoditi. To ne znači da će svaki grad ili mesto u Srbiji svaki dan biti na udaru kiše i oluja. Ali može se reći da će do 15. jula biti više dana sa pljuskovima i olujnim nepogodama nego suvih i vedrih - kaže Nedeljko Todorović.
On naglašava da će, uprkos kišama, temperatura rasti i kretati se oko 25-26 stepeni.
- Krajem meseca temperatura će prelaziti i 30 stepeni. Od sredine narednog meseca, prema preliminarnim pokazateljima, očekuju se temperature i do dva stepena više od proseka za Srbiju. Prema prognozi, čeka nas od 30 do 55 tropskih dana, kada će temperature danima biti više od 30 stepeni.
- Od sredine jula biće toplo i sušno, ali neće ovo leto ući svakako u istoriju kao najtoplije - kaže Todorović.
M. M.

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set