• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

01.08.2020

10:43

DOBRODOŠLI U NAJNEOBIČNIJI PARK U SRBIJI! Naučna laboratorija na otvorenom u Kikindi, uskoro i u Šapcu i Leskovcu! (FOTO)

Vesti

DOBRODOŠLI U NAJNEOBIČNIJI PARK U SRBIJI! Naučna laboratorija na otvorenom u Kikindi, uskoro i u Šapcu i Leskovcu! (FOTO)

Podeli vest

Park nauke koji radi pri Centru za stručno usavršavanje u Kikindi, bogatiji je za dva nova eksponata-botaničku baštu-slagalicu i stub daljinar. Novina je i savremena naučna laboratorija koju će pored Kikinde, dobiti još Šabac i Leskovac

Već pet godina Park nauke pruža učenicima mogućnost ineresantnijeg, praktičnog načina sticanja znanja, a noveinstalacije upotpunilie su niz od 20 naučnih rekvizita. Nauka na otvorenom, gde deca i odrasli mogu bliže da se upoznaju sa botanikom, matematikom, fizikom, astronomijom i drugim prirodnim naukama svake godine ima bogatiju ponudu.

- Ovaj prostor sigurno će dati mogućnost kikindskim nastavnicima i đacima da se još više zainteresuju za savremene tehnologije, razviju svoje ideje, prototipove i da sam čin izrade bude daleko bolji idelotvorniji. Park je bogatiji za još dva nova eksponata, pa pored botaničke slagalice, imamo i stub daljinar koji učenicima može da pruži informacije koje su bitne za geografske pojmove - rekao je direktor Centra za stručno usavršavanje Dejan Karanović.

Pored novih eksponata, u kikindskom Parku nauke instalirani su: Njutnovo klatno, žiroskop, solarni panel za proizvodnju električne energije, generator, meteo stanica, kao i pet instalacija "Optičkih iluzija" koje kod posmatrača stvaraju neku drugu dimenziju realnosti usko povezanu sa psihologijom. U sklopu rada Parka nauke je i novi računarski prostor koji će biti u obliku "Mejkers klubova".
 

Foto: V. N.

- Reč je o jednoj savremenoj naučnoj laboratoriji  opremljenoj trodimenzionalnim sredstvima koja ima 3D štampač. Pored Kikinde dobili su je i Naučni klubovi iz Šapca i Leskovca - rekao je Karanović.

Kroz različite programe Centra za stručno usavršavanje godišnje prođe preko 10.000 učesnika, a nadležni  ovaj svojevrsni  Vrt znanja  u budućnosti vide kao značajnu turističku stavku u ponudi grada.

-Verujemo da će u godinama koje slede Centar imati još eksponata i pozivamo sve zainteresovane nastavnike, učenike i građane da dođu, vide i osete prostor Naučnog parka- izjavio je direktor Centra za stručno usavršavanje koji u saradnji sa Centrom za promociju nauke, kompanijama i lokalnom samoupravom uspeva da realizuje ovakav projekat.

Investiciju u znanje ovde vide kao dugoročno najsigurniju zbog čega najavljuju povećanje inovatinosti i dalje opremanje prvog Parka nauke u Vojvodini.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set