• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rina

11.08.2020

08:34

ZORAN SE POSLE 30 GODINA VRATIO U SRBIJU, a jedan događaj naterao je njega i suprugu da UČINE NEŠTO NEVEROVATNO ZA MEŠTANE SELA KOD MALJENA

Vesti

ZORAN SE POSLE 30 GODINA VRATIO U SRBIJU, a jedan događaj naterao je njega i suprugu da UČINE NEŠTO NEVEROVATNO ZA MEŠTANE SELA KOD MALJENA

Podeli vest

Trideset godina provedenih u Engleskoj za Srbina, Zorana Đukića, bilo je dovoljno da shvati kako je njegov život ipak ovde.

Sa suprugom Melisom, pre pet godina doselio se u selo Tometino polje podno Maljena, a vikendica je postala njihov dom. Ovde su, kako kažu, mnogo srećniji i mirniji, a njihovi životi promenili su se iz korena od kad žive u ovoj čistoj prirodnoj oazi.

„Ovo je imanje mojih predaka, supruga je rođena Engleskinja, ali vrlo brzo se prilagodila našem načinu života. Sada okuplja mališane iz sela i uči ih engleski. Naša  deca su prvo bila iznenađena odlukom da se preselimo, ali sada obožavaju da dođu ovde“, rekao je Zoran za RINU.

Foto: rina

 

Ipak, ovaj bračni par nije želeo samo da leškari u hladovini ili šeta padinama Maljena. Odlučili su da se bave seoskim turizmom i sada je njihovo imanje jedno od najposećenijih u ovom delu Srbije. Ali, to nije sve. Jedan požar pre par godina usmerio je Zoranov  i Melisin život u novu avanturu – formirali su Dobrovoljno vatrogasno društvo „Tometino polje“ i od tada meštani planinskih sela mirno spavaju, jer više ne čekaju spasilačke ekipe iz susednih gradova. 

 „Velika je zasluga  moje supruge, koja me je naterala da kupimo kamion i da oformimo vatrogasno društvo. Kupili smo ga on lajn i zajedno sa našom decom smo otišli po njega. Pravo je istorijsko vozilo, ponos Vinstona Čerčila“, izjavio je Đukić.

Foto: rina

 

Ovo Dobrovoljano vatrogasno društvo sada broji oko 30 članova,  a do sada su imali deset uspešnih intervencija. Spašene su dve kuće i oko sto hektara šuma, koje gore vrlo često. Članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava često su prvi na mestu požara, a njihova uloga u prevenciji i lokalizaciji od velikog je značaja.

„U svakom trenutku su mobilni, a upravo sami članovi su uši i oči za dojavu intervencija. Udruženim snagama napravili smo vatrogasni dom. Dobili smo  velika sredstva od lokalne samouprave, bager je nasuo put, postavili smo temelj a od datih para kupljen je otprilike sav građevinski materijal. Koliko smo novca dobili, toliko, ako ne i više, smo sami obezbedili. Ceo objekat vatrogasnog doma je sagrađen dobrovoljnim radom meštana a i Velšana“, naglašava Zoran.

Foto: rina

 

Organizacija iz Velsa „Blazing To Serbia” veliki su donatori ovim maljenskim vatrogascima kako u obezbeđivanju opreme tako i u nabavci još jednog vozila.

„Nama su Velšani dali svu opremu maske, odela koja su veoma skupa kao i šlemove. Preko noći su nam napunili kamion, imamo više creva nego požeško vatrogasno društvo”, kaže Zoran.

Cilj rukovodstva ovog Dobrovoljnog vatrogasnog društva je nabavka i protivpožarnih aparata koje bi podelili kućama, jer na ovom području često se dešava da udar groma zapali kuću kroz instalacije i tu ne vrede nikakvi vatrogasci već samo aparat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set