• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

11.08.2020

11:17

KUĆA ZA BESKUĆNIKE! Evo kako izgleda renovirano Prihvatilište u Kikindi (FOTO)

Vesti

KUĆA ZA BESKUĆNIKE! Evo kako izgleda renovirano Prihvatilište u Kikindi (FOTO)

Podeli vest

Život beskućnika u Severnobanatskom okrugu, strahovi i neizvesnosti koje su godinama proživljavali ubuduće će biti prošlost. Adaptacija nekadašnje zgrade kikindskog Doma učenika privedena je kraju, a početak rada očekuje se početkom januara naredne godine

Zgrada će biti namenjena i žrtvama nasilja u porodici koje će ovde, takođe, moći da nađu utočiste. Ranjivu grupu ljudi koji se uočavaju sa socijalnom isključenošću, očekuje nova stranica u životu.

Kikinda je dobila prvo Prihvatilište za beskućnike i žrtve porodičnog nasilja u Severnobanatskom okrugu. Adaptacijom bivšeg Doma učenika zaklon ćo ovde moći da nađu i u najkritičnijem, zimskom periodu godine, bez smrzavanja, gladi i nehigijenskih uslova. Na jednom mestu imaće smeštaj, hranu, garderobu, adekvatnu zdravstvenu i higijensku zaštitu, ali i psihosocijalnu podršku.

Vratićemo beskućnicima osmeh na lica

Foto: V. N.

- Dodatni problem beskućnicima predstavljaju i predrasude da su sami krivi za svoje imovinsko stanje, iako su najčešći razlozi beskućništva gubitak posla, narušeno zdravlje i loši porodični odnosi. Preokreti koji su ih doveli do života na ulici, kao i depresija koja prati njihovo psihofizičko stanje, sada će biti u velikoj meri rešeni. Osećaj sramote i odbačenosti od društva biće ublažen u Prihvatilištu, a što je najvažnije, spoznaja da neko brine o njima i da nisu sami u svojoj muci, povratiće im samopouzdanje i osmeh na lica - rekao je Vukmirica.

- Ovo je projekat koji zatvara ozbiljan krug u sistemu socijalne zaštite. Oni koji nemaju krov nad glavnom, svoju sigurnost potražiće upravo ovde. Enterijer i eksterijer su u potpunosti renovirani.

Do sada je Gerontološki centar ima osamo dva kreveta za beskućnike. Sada je na spratu šest trokrevetnih soba, moderno opremljena ambulanta i toaleti, u prizemlju dve prostorije za osobe sa invaliditetom sa tri kreveta i toalet prilagođen njihovim potrebama, kao i prostor za radnika obezbeđenja, stručna lica i rukovodioca - rekao je direktor Gerontološkog centra Svetislav Vukmirica.

Prema njegovim rečima, svi uslovi koji su potrebni da Prihvatilište uskoro dobije licencu za rad su zadovoljeni.

Korisnici ovog objekta biće i građani drugih opština Severnobanatskog okruga zbog čega je u planu proširenje smeštajnih kapaciteta.

- Kao Gerontološki centar potrudićemo se da ih smestimo ovde, pružimo negu i utočište, a da im kasnije nađemo trajnije stambeno rešenje- u Gerontološkom centru ili u njihovom obnovljenom domu, s obzirom da će u Prihvatilištu moći da borave do 90 dana.

U planu je da renoviramo i drugi deo zgradekoji će biti namenjen za sklonište žrtvama porodičnog nasilja sa sedam soba i prostorijama za dnevni boravak, tako da će fizički biti odvojeni od beskućnika. Do tada će biti smešteni zajedno u ovom renoviranom delu.

Nadamo se da će u narednih godinu dana ovaj objekat u potpunosti biti završen i za tu namenu-izrazio je očekivanja Vukmirica.

Vrednost kompletne investicije je 10 miliona dinara, a radovi su završeni za manje od dva meseca.Pokrajinska vlada učestvovala je sa 6,5 miliona dinara za adaptaciju i sanaciju zgrade, deo sredstava je obezbedio Grad Kikinda i sam Gerontološki centar. Od ukupno 1.000 kvadratnih metara, adaptirano je dve trećine objekta starog Doma učenika. Prihvatilištem će upravljati Gerontološki centar, a pre licenciranja, potrebno je da se iz budžeta Kikinde i drugih opština Severnobanatskog okruga odobre sredstva za njegov rad. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set