• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Novosti

25.08.2020

09:10

BIZARAN SRPSKI OBIČAJ ZA KOJI NISTE ČULI! Verovalo se da stari kum NOSI PROKLETSTVO koje izaziva SMRT NOVOROĐENČADI, pa ostavljali bebe NA RASKRSNICI da bi našli NOVE!

Vesti

BIZARAN SRPSKI OBIČAJ ZA KOJI NISTE ČULI! Verovalo se da stari kum NOSI PROKLETSTVO koje izaziva SMRT NOVOROĐENČADI, pa ostavljali bebe NA RASKRSNICI da bi našli NOVE!

Podeli vest

Prema narodnom običaju, kada bi u nekoj porodici umirale bebe, verovalo se da stari kum nosi neko prokletstvo koje izaziva smrt novorođenčadi, pa su tražili novog kuma ostavljajući bebu na najprometnijoj raskrsnici

Dete iz porodice u kojoj deca nisu preživela, roditelji bi ostavljali na najprometnijoj raskrsnici. Prva osoba koja bi ga našla i uzela u naručje preuzimala bi kumstvo.

Živomir Marković (67), rođen 12. februara 1953. godine, na pravoslavni praznik Tri Jerarha, prva je beba u Lapovu čiji su majka Javorka i otac Radovan staro kumstvo prekinuli baš na ovaj način.

Pošto su sin Živojin i kćerka Ljiljana preminuli sa nepunih šest meseci, čim se rodilo treće dete, okupali su ga, prepovili i ostavili na raskrsnici kraj benzinske pumpe. Stajali su sa strane i posmatrali ko će da ga nađe.

- Kažu da nije prošlo desetak minuta kada je naišla, sada pokojna, Milica Branković, koja je pošla u dućan. Čim me je uzela, roditelji su joj pritrčali i nazvali je kumom. Ona mi je dala ime Živomir - kaže Živomir.

Ona ga je stavila u jasle da bi ga lizala krava, pa su ga provlačili kroz niti za tkanje i vilicu od kurjaka, koja je proširena da bi dete moglo da prođe kroz nju. Želeli su da ispoštuju sve običaje samo da bi ostao živ. Kako ne bi strahovali za narednu decu, roditelji su odlučili da ostanem jedinac.

Markovići su nastavili da poštuju novo kumstvo, koje traje već tri "kolena". Kad je zašla u neke godine, njegova kuma Milica kumstvo je prenela na unuka Radomira, koji su krstili Živomirove i Daničine sinove Dragana i Ivicu, kao i Draganove sinove Nemanju, Stefana i Aleksandra. U porodici Marković se u poslednjih 300 godina, od Živomirovog pradede Milana, rađali samo sinovi.

Posle Živojina, na raskrsnici su našli Veroljuba Milojkovića. Njegovi roditelji Živana i Bogdan izgubili su dve kćerke i sina, pa su zaključili da stari kum nosi neko prokletstvo. Veroljuba je pronašao Mihailo Mika Mujković, koji je bio poslednji "kum s raskrsnice".

Nešto ga čuva


Ko dečak se dva puta davio, dok je igrao fudbal za neki igrač ga je kopačkom šutnuo u jetru i tri godine se borio da preživi.

- Za dlaku sam izbegao smrt kada se voz kojim je putovao na odsluženje vojnog roka sudario, a napravio sam i saobraćajku zbog koje sam dva puta menjao kuk i bio godinu dana u zatvoru - kaže Veroljub.

Pokojni Mika je tog 20. oktobra 1957. godine poterao krave na vakcinaciju. Kod spomenika izginulim ruskim vojnicima, na putu Lapovo-Batočina, video je nešto umotano u ćebe. Prišao je, dete je zaplakalo, a on ga je uzeo u naručje.

I taman kad je pomislio da ga odnese svojoj kući, istrčala je Živana i nazvala ga kumom. Nije imao kud. Poveo je krave pravo pred crkvu. Vezao ih je za stub u porti i otišao da krsti dete. Dao mu je ime Veroljub po prijatelju, šefu železničke stanice.

- Majka mi je ovaj događaj ispričala kada sam pošao u školu, ne znam da li treba verovati, ali kako vreme prolazi meni se dešavaju razne nesreće i čuva me neka sila - ističe Veroljub.

To kumstvo je takođe nastavljeno, jer je Mika pre nego što je umro kumstvo predao kćerkama Gorici i Dušici.

Živadinka Žiža Đorđević je drugo dete u porodici pokojnog Momčila i Živke Stanojlovića, ali prvo koje je ostalo živo. NJen brat Dragan preminuo je sa tri meseca. Deda Miloš nije hteo da promeni kuma, ali ga je zamolio da detetu podari ime "na život". Živadinka je preživela, a posle nje rođena je i Ljiljana.

- Neka sila, ipak, postoji. Moj pradeda Dragutin Stanojlović, ubrzo po završetku Prvog svetskog rata, našao je dete u šiblju i ta porodica ga je okumila, ali rađana su ženska deca, koja nisu mogla da nastave tradiciju - seća se Živadinka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set