• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/telegraf

17.09.2020

13:57

BILO BI SMEŠNO, DA NIJE TUŽNO: Zvanično najperspektivniji umetnik u Srbiji mora na sud, PRIJAVIO GA KOMŠIJA ZBOG BUČNOG VEŽBANJA

Vesti

BILO BI SMEŠNO, DA NIJE TUŽNO: Zvanično najperspektivniji umetnik u Srbiji mora na sud, PRIJAVIO GA KOMŠIJA ZBOG BUČNOG VEŽBANJA

Podeli vest

Moje komšije, svi osim jednog su mi dale saglasnost da par sati dnevno sviram na klaviru, što mi je neophodno za bilo kakvu vrstu napretka - kaže Vladimir Aćimović (18)

Protiv Vladimira Aćimovića (18), studenta treće godine na Fakultetu umetnosti u Beogradu, kao i Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu vodi se postupak pred Prekršajnim sudom u Nišu, jer ga je komšija prijavio zbog sviranja klavira.

Mladom muzičaru preti novčana kazna od pet do 30.000 dinara samo zato što je u svom stanu u stambenoj zgradi na Bulevaru Nikole Tesle, vežbao na instrumentu radi daljeg umetničkog usavršavanja.

Mladić, koji je tokom svoje karijere u više navrata predstavljao Srbiju na međunarodnoj sceni zbog čega je nagrađen stipendijom Ministarstva prosvete za izuzetno nadarene studente, uputio je pismo najvišim državnim instancama i obavestio ih o ovim događajima.

- Uprkos čestim odsustvima iz Niša zbog studija na dva fakulteta, godinama doživljavam šikaniranje iza koga stoji jedan stanar zgrade, svaki put kada se i u vreme propisano kućnim redom, makar i na deset minuta začuje klavir. 

Foto: printscreen

 

Moje komšije, svi osim jednog su mi dale saglasnost da par sati dnevno sviram na klaviru, što mi je neophodno za bilo kakvu vrstu napretka. Ostatak umetničkog usavršavanja ostvarujem korišćenjem električnog pijanina, kupljenog samo zato da bih izbegao dalje šikaniranje. 

To sam morao da uradim jer nailazim na veliko nerazumevanje, za ono što je širom sveta normalno, posebno u nedostatku specijalnih prostora u relevantnim institucijama – objašnjava Aćimović.

Kaže da se oseća poraženo što je, kako ističe, verovatno jedina osoba u Srbiji protiv koje je pokrenut prekršajni postupak zbog sviranja klasične muzike u vremenu propisanim kućnim redom.

- Rečeno mi je da mojim radom, za koji odgovorno tvrdim da je najplementije zanimanje na svetu, kršim Zakon o javnom redu i miru. Predlagano mi je da skupoceni instrument, koji su moji roditelji nabavili ne bih li imao najbolje moguće uslove za razvoj, prebacim u podrum, a prećeno mi je i njegovim oduzimanjem.

Kao uzorni student i građanin, osećam se duboko poraženim što sam sa svojih osamnaest godina primoran da izlazim pred sud zbog nečeg što je u Evropi stvar koja izaziva poštovanje kako pojedinca tako i sistema.

Foto: printscreen

 

Naša zemlja je poznata širom sveta klasične muzike kao rasadnik talenata, a ovakvo postupanje može ugroziti sve nas koji smo primorani da radimo kod kuće posebno u svetlu svetske krize usled pandemije. Neophodno je da se jasno razgraniči, sviranje klavira nije buka i umetnost ne može i ne sme biti prekršaj – navodi Aćimović, koji je uz pismo najvišim državnim institucijama priložio i biografiju.

Aćimović je dobitnik nagrade fondacije „Art Link“ za najperspektivnijeg umetnika u Srbiji za 2019. godinu, a Srbiju je predstavljao na međunarodnom festivalu u Kremlju na kojem je kao predstavnik Ministarstva kulture RS nastupio sa Predsedničkim orkestrom Rusije.

Prekršajni sud: Merićemo buku

U niškom Prekršajnom sudu potvrđeno nam je da je protiv Aćimovića u toku prekršajni postupak.

- Protiv njega je policija podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka jer je 16. februara između 10 i 14 sati svirao klavir u stanu čime je prekršio Zakon o javnom redu i miru, član koji se tiče buke u stambenim objektima.

 

 

On je saslušan 9. septembra, ostaje da se saslušaju svedoci nakon čega će se doneti odluka. U međuvremenu će se izmeriti intenzitet buke, kako bi se utvrdila osnovanost prijave koja je protiv njega podneta – objasnio je Mišel Marković, predsednik Prekršajnog suda.

Postoje tri mogućnosti, zavisno od ishoda sprovedenog postupka

- Može biti kažnjen, oslobođen ili mu se može izreći opomena. Maloletnicima se izriču ukori u ovakvim situacijama, ali je on u međuvremenu postao punoletan. Međutim, ukoliko se utvrdi da je počinio prekršaj, može mu se kao olakšavajuća okolnost uzeti to što je u vreme izvršenja prekršaja bio maloletan – kazao je Marković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fikus

pre 3 godine

Sramno i nedopustivo ... Taj sudija za prekršaje je izgleda već kupljen jer je valjda normalno da PRE saslušanja "optuženog" ustanovi činjenice tj. da veštaci izmere nivo "buke" na koju se žali taj kreten od komšije kome nije mesto u gradu među ljudima nego u bačiji na Suvoj planini. Iskreno sumnjam da normalno sviranje na klaviru može da pređe dozvoljeni nivo u susednom stanu.

nikanor

pre 3 godine

Što zvučno ne izoluju sobu, pa neka vežba koliko hoće.

Nikola

pre 3 godine

Podržavam talente, pa i talentovanog pijanistu. Međutim, moje je mišljenje da mu treba obezbediti adekvatan prostor za vežbanje. Stambena zgrada ipak nije koncertna dvorana. Svako od nas može da se zamisli kako bi mu bilo da komšija vežba na koncertnom klaviru. Treba omogućiti talentovanom umetniku da vežba, a komšijama da mirno žive. Moguće je postići i jedno i drugo. Ne treba na stub srama stavljati komšiju kojem, opravdano, smeta klavir. Treba umetniku obezbediti prostor tamo gde neće nikome smetati!

Milan

pre 3 godine

Објавите адресу да мало поразговарам са његовим комшијом!!!!Заволеће клавир,сигуран сам...

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set