• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

29.09.2020

12:44

(VIDEO) ROBINZONKA SA CRNOG VRHA: Sa divljim zverima nema problem, na njenom imanju SVE SU PITOME, PRIRODA JE LEK ZA DUŠU!

Vesti

(VIDEO) ROBINZONKA SA CRNOG VRHA: Sa divljim zverima nema problem, na njenom imanju SVE SU PITOME, PRIRODA JE LEK ZA DUŠU!

Podeli vest

Gradislava Busić (54) diplomirani inženjer rudarstva u Kineskoj kompaniji Ziđin , već 17 punih godina je život sa gradskog asfalta zamenila životom na Crnom Vrhu kraj Bora

Kako kaže, nijednog momenta se nije pokajala, jer duševni mir koji joj pruža život u prirodi ne meri se nisačim.

- Nakon što nam je nekadašnji RTB Bor, davne 1966. godine po mom rođenju srušio porodičnu kuću, posle smrti roditelja i supruga oduvek me je vukla nostalgija da se preselim tamo gde sam rođena.

Odlučila sam da svoj život nastavim bukvalno u divljini. Punih 17 godina živim sama na obroncima ove planine i ovakav način života ne bih nikada menjala za gradski asfalt. Iako su oko mene napuštena imanja, ja ovde imam svoj mir i spokoj. Bavim se uzgojem organske hrane, kod mene je sve zdravo, ovde nema zagađenja, imam domaće životinje, a neretko ovde ušetaju i divlje zveri, meni to ne predstavja problem već sam se navikla i ne plašim se. Sve je to priroda i njeni zakoni se moraju poštovati. Ja sam došla njoj i tako se i ponašam. Jer da bi čovek živeo u planini mora da je voli i priodu oko nje, kaže ova hrabra žena.

Foto: Zoran Atanasovski

 

Gradislava baš bliski susret sa vukovima nje imala. Jesu joj napravili štetu nekoliko puta zaklavši joj ovce, međutim, sa divljim svinjama kako u šali kaže, kao da se srodila.

- Koliko puta pođem na posao one stanu ukopaju se u mesto pozdravimo se, one svojim putem ja nastavim svojim. Nemam uopšte taj strah. Srndaći dolaze pasu, zečevi, jednostavno su se pripitomile divlje zivotinje kod mene na imanju. Doduše dilje svinje mi prave štetu pojedu mi kukuruz ali to je priroda, ističe Gradislava kojoj ništa ne predstavlja problem.

Kod nje je hrana isključivo organska. Mleko, sir, hleb ispod crepulje, povrće. Dan joj počinje pre svitanja, a nakon pešačenja kilometrima do posla i nazad, završava se neretko i posle ponoći.

- Moj radni dan počinje od tri sata ujutru. Ustajem, ložim vatru namirim stoku. Onda krećem na posao, pešačim 45 minuta svakoga dana u jednom pravcu, popodne nastavljam sa kućnim obavezama koje se završavaju jako kasno.

Foto: Zoran Atanasovski

 

Uz rad i ljubav prema prirodi i ovakvom načinu života, u planini može sasvim lepo da se živi. Ovaj teren je pogodan za planinarenje, lov, seoski a pre svega planinski turizam koji u dogledno vreme Gradislava želi da razvije.

Jer po njenoj priči i primeru ovo je idealna prilika da svi oni koji žele da se osame i zaborave na pobleme koje svakodnevica nameće, dođu , započnu dan uz cvrkut ptica , svež planinski vazduh , zdravu hranu uz šetnje i opuštanje u prirodnom okruženju , koji su kako kaže lek za dušu.

Foto: Zoran Atanasovski

 

Volela bi ova vredna žena koja pored bavljenja vrlo odgovornim poslom nalazi svoj mir na Crnom Vrhu , jednoga dana sve što je stekla da ostavi jednom mladom bračnom paru koji će nastaviti tamo gde će ona stati. Jer je zdrav način života siguran put ka lepšoj i mirnijoj budućnost.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set