• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

30.09.2020

14:43

(FOTO/VIDEO) MIHAJLOVO DVORIŠTE, UMETNIČKA RADIONICA: Svaki panj, oblutak ili kamen ima značaj, IMA SLIKU U NJEGOVIM OČIMA!

Vesti

(FOTO/VIDEO) MIHAJLOVO DVORIŠTE, UMETNIČKA RADIONICA: Svaki panj, oblutak ili kamen ima značaj, IMA SLIKU U NJEGOVIM OČIMA!

Podeli vest

Svojevrsna i autentična zbirka skulptura od drveta i kamena, koje su pronađene u vodama Dunava nalazi se na porodičnom imanju Mihajla Vasiljevića iz sela Kladušnica nadomak Kladova.

Na samoj obali Dunava na površini od 25 ari zemljišta, prava je retkost videti prirodni etno park skulptura. Mihajlo Vasiljević, je vrlo svestran čovek. U slobodno vreme bavi se pisanjem pesama, lovom, ali je pre svega veliki ljubitelj i sakupljač najrazličitijih oblika kamenja i drvenih oblutaka koje vode Dunava izbace na svoju obalu.

Foto: Z.Atanasovski

 

Ovim hobijem bavi se preko 20 godina i na svom imanju danas ima pravi prirodni Muzej ,koji na prvi pogled svakog posetioca ostavlja bez reči.

- Možda za nekog to predstavlja običan panj. Za mene svaki panj ili oblutak, kamen, ima svoj značaj, ima sliku u mojim očiima. S obzirom na to da se dugo godina bavim lovom, uvek mi je ranac bio pun kamenja koje sam sakupljao i vadio iz raznih potoka i sećam se kada su se svi vraćali sa ulovom, ja sam na leđima vukao po 15 -20 kilograma kamenja, priseća se Mihajlo.

U svom porodičnom Muzeju ima preko 250 eksponata. Pored skulptura od drveta i kamena koje uz minimalnu ručnu obradu, viđeni njegovim okom dobijaju nove oblike i nalik na različite predmete ,
ljudske i životinjske figure, ovaj čovek sakupljai i antikvitete , od kojih su poneki stari i preko stotinu godina.

Foto: Z.Atanasovski

 

- Oblikovanju kamenja i drvenih oblutaka posvećujem posebnu pažnju i ljubav. To je za mene posebna vrsta umetnosti. Pronalazim različito kamnje i gotovo na svakom koji izbaci Dunav vidi se prema obliku da je nešto rađeno, da je on iz praistorije.

To je kamen koji je imao neku svoju namenu svrhu. Vidi se da je on već služio nečemu i da se sa njim nešto radilo ističe Vasiljević za koga meštani Kladušnice kažu da je ipak u mnoštvu umetnika, slikara , vajara iz Kladova i okoline , po mnogo čemu pseban čovek.

I svako od komšija i meštana ko u svom domu ima poneki zanimljiv predmet od davnina , nelibi se da Mihajlu ponudi kako bi ga uvrstio u svoju nesvakidašnju zbirku.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set