• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

07.10.2020

15:45

POMOZIMO OBNOVU ŠKOLE NA KiM: Posle 30 godina u selu kod Kosovske Kamenice, DA JE DECA OPET POHAĐAJU

Vesti

POMOZIMO OBNOVU ŠKOLE NA KiM: Posle 30 godina u selu kod Kosovske Kamenice, DA JE DECA OPET POHAĐAJU

Podeli vest

Humanitarna organizacija „Kosovsko Pomoravlje“ pokrenula je akciju za prikupljanje donacija za OŠ „Desanka Maksimović“ u selu Bratilovce u opštini Kosovka Kamenica.

Posle skoro 30 godina od zatvaranja, u selu Bratilovce su se ponovo stvorili uslovi da se nastava u školi održava. Istureno odeljenje u Bratilovcu zatvoreno je 1994. godine kada je selo ostalo bez dece. Od tada su školska zgrada i dvorište zapušteni, a nakon rata 1999. godine sav inventar je pokraden.

- Zbog velike količine snega koja se može očekivati tokom zime, prioritet je zameniti potpuno dotrajao krov. Radnici škole započeli su popravku starog krova, međutim velika je verovatnoća da krov neće izdražati u zimskim uslovima.

Foto: S.T.

 

Sledeće veće ulaganje biće i kopanje bunara, jer u školi trenutno nema vode. Oštećenja na zgradi škole u velikoj meri su sanirana. Osoblje škole „Desanka Maksimović“ iz Kosovske Kamenice u proteklih nekoliko nedelja radilo je na popravci i raščišćavanju same škole i okoline.

Skinuti su stari i postavljeni novi podovi, stavljena je i stolarija, zidovi su presvučeni novim malterom, okrečeni i uvedena je struja.

Za sada su dve prostorije za nastavu i nastavnički kabinet spremni za korišćenje. U dobrovoljnom školskom fondu iz koga su finansirana dosadašnja ulaganja, trenutno nema sredstava za nastavak radova.

Zaposlenima u školi potrebna je finansijska pomoć da bi nastavili da rade na obnovi - kažu iz HU „Kosovsko Pomoravlje“. Ono što je specifično je da se škola nalazi na oko 800 metara nadmorske visine.

Ovo planinsko selo, blizu Kosovske Kamenice, odiše čistim vazduhom i poseduje ogromna prirodna bogatstva. S obzirom da se radi o klimatski pogodnom mestu za zdravstveno-rekreativne i obrazovno- vaspitne aktivnosti, uprava škole odlučila je da neiskorišćen školski prostor preuredi u prostorije za školu u prirodi.

Foto: S.T.

 

Ovakav vid nastave i druženja posebno bi značio deci iz udaljenih seoskih škola, koje pohađa mali broj učenika, a često i samo jedan po razredu.

- Ovom prilikom pozivamo one koji su u mogućnosti, da svojim prilogom pomognu da se radovi na školi privedu kraju i podrže inicijativu za opremanje jedinstvene škole u prirodi u kojoj će đaci sa Kosova i Metohije moći da se okupljaju, uče i druže - kažu iz ove organizacije.

Donacije možete uplatiti na tri načina:
 

– Uplate možete izvršiti na Pejpal nalog
https://www.paypal.com/paypalme/kosovskopomoravlje

– Žiro računi
205-266929-36 (Kombank)
160-6000000743964-30 (Inteza)

– Uplate preko deviznih računa
https://www.kosovskopomoravlje.org/donacije/



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set