• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Kostić

10.10.2020

19:40

(FOTO) AL SE NEKAD DOBRO J...: Između dva rata prava novosadskih prijateljica noći BILA REGULISANA STATUTOM, EVO ŠTA JE U NJEMU PISALO

Vesti

(FOTO) AL SE NEKAD DOBRO J...: Između dva rata prava novosadskih prijateljica noći BILA REGULISANA STATUTOM, EVO ŠTA JE U NJEMU PISALO

Podeli vest

Krajem 19.veka novosadske prostitutke su imale Statut, a u kasarnama na Petrovaradinskoj tvrđavi, popularnoj Đavi, austrougraske soldate je posluživao bataljon « prijateljica noći» smeštenih u samom granizonu, kojim su usluge plaćali mesečnim sledovanjem bonova

Čuvena ”švapska disciplina” da sve bude uređeno zakonskim paragrafima dovela je do toga da je Novi Sad, tada kao deo Austrougarske monarhije, davne 1893. godine dobio Statut o prostituciji. On se sastojao od 28 pаrаgrаfa, а regulisаo je prаvа i obаveze kako vlasnika bordela i ” prijateljica noći”, tako i ponašanje njihovih mušterija.

Orginalno izdanje Statuta o prostituciji čuva se danas u rukopisnom odeljenju Matice Srpske u Novom Sadu.

Foto: S.K.

 

Prvi član Statuta određivao je da u ime takse za dozvolu gazda “valja platiti 50 kruna u varošku blagajnu u korist varoškog sirotinjskog fonda”. Vlasnik je mogao da u svom objektu ”dozvoliti bludničku zaradu samo takovim osobama koje su kod policije prijavljene i koje imaju knjižicu o zdravlju”.

- Zabranjeno je držati u burdelju takovo ženskinje koje je mlađe od 16 godina ili nema knjižicu o zdravlju. Ako se konstatuje lečnikom da je bludnica u trudnom stanju, onda joj je zabranjeno blud terati – neki su od delova ovog Statuta.

Foto: S.K.

 

Zdravstveni pregledi su obavljani kod sreskog lekara dva puta nedeljno, utorkom i subotom. Dalje je bilo uređeno da se bordeli ne mogu otvarati u istoj ulici gde je crkva ili škola, kao i to da dame iz bordela ne smeju da ispred objekta mame mušterije.

Prostitutke se bile zaštićene tako što su za vreme boravka u kuplerajima imale pravo na hranu, stanu i ” zdravo počivalište”, a svu zaradu su mogle da zadrže za sebe, osim što su gazdi plaćale stan i hranu i to, kako je u Statutu doslovce propisano ” što samo umerenu svotu može iznosti”.

U slučaju nepoštovanja odredbi Statuta gazde bordela su kažnjavane novčano od 4 do 100 kuna ili od 12 sati do pet dana zatvora, ako nisu imali novac za kaznu. Za prostituke koje ”bez knjižice o zdravlju teraju blud ili ih policija uhvati kao skitnice”, bilo je predviđena kazna od mesec dana zatvora.

Foto: S.K.

 

Hroničar Novog Sada i autor brojnih knjiga o manje-više zanimljivoj istoriji grada i življenju u njemu, naveo je da je Dunavska ulica, danas jedna od najlepših u Novom Sadu, nakada bila kao pariski kvarz Pigal. Sa jeftinim krčmama i “lakim ženama” poput onih “Kod bele ruže”, “Kod crne mačke” ili “Kod zlatne devojke”.

- Poznate su bile i “Kod crne četke”, “Kod sedam Švaba”, “Kod crvenog vola”, “Kod žirafe” i mnoge druge, gde su gazde i makroi držali na “kostu i kvantiru” pet, šest devojaka za zabavu za stolom i u krevetu – navodi Knežev.

Pored rada bordela u samom gradu, postojala su i neka dodatna pravila za vojnike, podoficire i oficire na Petrovaradinskoj tvrđavi, a bataljon prostitutki bio je smešten u bastionu Hornverk.

Prema nekim izvorima, do statutarnog uređenja prostitucije došlo je zbog masovne pojave polnih bolesti, poput sifilisa, baš među vojskom na popularnoj ” Đavi”.

Foto: S.K.

 

- Prostituke koje su opsluživale vojnike su takođe živele u utvrđenju.Vojnici i oficiri nisu mogli da uđu u kupleraj kad su hteli, već su morali da poštuju termine, koji su bili određeni u dan i sat. Početkom meseca su se prijavljivali i dobijali bonove na osnovu kojih se tačno znalo ko koliko puta može da poseti određenu damu i koliko kod nje sme da se zadrži. Samo je izbor prostitutke bio slobodan – kaže za Informer oficir u penziji Aleksandar Lazić (78) iz Petrovaradina, koji decenijama amaterski istražuje manje poznate detalje iz istorijata popularne Đave.

Sasvim je zanimljivo da su se posle petooktobarskih promena 2000. godine pojavile ideje među predstavnicima pojedinih stranaka iz DOS-a da se jedan deo Petrovardinske tvrđave proda, kako bi se izgradili ekskluzivni hoteli i kazina, a sa njima bi stigle i elitne prostitutke. Govorilo se da se ovde može napraviti novi Monte Karlo, čak su dovođeni i potencijalni investitori. Međutim, od ove ideje se odustalo kada je ”procurila” u javnost .

Prostitucija legalna do 1934. ukinuo je Kralj Aleksandar

Prostitucija je u Novom Sadu bila uređena i između dva svetska rata, a posebno je zanimljivo da je postojala i muška javna kuća nazvana ” Kuća za mušku poslugu”, u koju su odlazile, kako navode istraživači tog vremena, žene u zrelijim godinama željne zabave.

Žigoli su ostali bez posla kad je mučki bordel ukinut od strane Upravnika grada posle dve godine rada, na zahtev starešina i sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Foto: S.K.

 

- Prostitucija u Novom Sadu je bila legalna sve dok je kralj Aleksandar nije ukinuo 1934. godine, navodno zbog širenja polnih bolesti. Ali se ispostavilo da su se one mnogo više širile kada su javne kuće zabranjene, jer je ukinuta i kontrola - naveo je istraživač istorije Novog Sada Zoran Knežev.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set