• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Božić

20.10.2020

10:42

POVRATAK U VREME RIMSKIH CAREVA: Grandiozni projekat u toku, mozaici Carske palate Sirmijuma ZABLISTAĆE PUNIM SJAJEM

Vesti

POVRATAK U VREME RIMSKIH CAREVA: Grandiozni projekat u toku, mozaici Carske palate Sirmijuma ZABLISTAĆE PUNIM SJAJEM

Podeli vest

Jedinstveni mozaici Carske palate Sirmijuma nakon restauracije biće postavljeni u Vizitorskom centru koji godišnje poseti preko 30.000 turista!

Stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa mitrovačkim konzervatorima ovih dana završavaju konzervatorsko-restauratorske radove na mozaicima Carske palate Sirmijuma.

Antički mozaički podovi Carske palate Sirmijuma predstavljaju jednu od najbolje sačuvanih celina za praćenje razvoja umetnosti oblikovanja enterijera na prostoru Balkana u vreme kasnog Rimskog carstva.

Grandiozni projekat obnove 350 kvadrata mozaika Carske palate započeo je 2011.godine i do sada je konzervirano preko sto kvadratnih metara mozaika.

Foto: N.B.

 

- Završavamo treću fazu konzervatorsko-restauratorskih radova na obnovi podnih mozaika sa geometrijskim motivima iz prostorije broj 23 koji potiču iz četvrtog veka. Sada je obnovljeno 13 kvadrata mozaika ove centralne prostorije, za šta je Ministarstvo kulture obezbedilo 3,5 miliona dinara, dok smo ukupno konzervirali preko sto kvadrata, kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, napominjući da su restaurirani mozaici iz odaja 14 i 16 prezentovani za posetioce u Vizitorskom centru, koji postaje prava galerija carskih mozaika!

Istraživanja Carske palate započela su još 1957.godine, a arheološki lokalitet "1a", koji obuhvata šest dvorana sa atraktivnim mozaicima u cilju zaštite natkriven je pre deset godina kada je izgrađen Vizitorski centar za turiste.

Foto: N.B.

 

- Svi do sada otkriveni mozaici Carske palate su podni i često su se nalazili jedan ispod drugog nastali u raznim periodima. Iako se pretpostavlja da su i zidovi carskih odaja bili ukrašavani mozaicima, njihovi ostaci nisu pronađeni pošto su obzirom na to da su izrađivani od nepostojane staklene paste bili izloženi propadanju, ističe Šulaja i dodaje da su svi mozaici geometrijski, izuzev jedinog figuralnog sa motivom rimskog boga Merkura iz 4.veka, koji je konzerviran i svečano prezentovan pred domaćim i svetskim zvaničnicima 2014.godine u Vizitorskom centru.

U Sirmijumu i okolini rođeno šest rimskih careva

Carska palata kao zvanična rezidencija rimskih careva podignuta je krajem trećeg i početkom četvrtog veka kada je Sirmijum u periodu tetrarhije, pored Nikomedije, Milana i Trira, bio jedna od prestonica Rimskog carstva. U palati i okolini Sirmijuma rođeno je šest rimskih imperatora: Aurelijan, Maksimijan, Gracijan, Decije Trajan, Prob i sin Konstantina Velikog Konstancije Drugi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set