• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Tasić

22.10.2020

12:40

SADAŠNJE U PROŠLOSTI: U Vranju bez problema teku jubilarni 40. Borini pozorišni dani, A PUBLIKU OVAKO ČUVAJU OD KORONE

Vesti

SADAŠNJE U PROŠLOSTI: U Vranju bez problema teku jubilarni 40. Borini pozorišni dani, A PUBLIKU OVAKO ČUVAJU OD KORONE

Podeli vest

Jubilarni, 40. “Borini pozorišni dani”, održavaju se, uprkos otežavajućim okolnostima izazvanim pandemijom virusa korona, od 21. do 24. oktobra pod sloganom “Sadašnje u prošlosti”.

Lokalna samouprava je maksimalno podržala održavanje festivala jer se radi o manifestaciji koja Vranje značajno pozicionira na kulturnoj mapi Srbije, istakla je zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

- Festival je opstao i u vremenu dok je vranjsko pozorište bilo sedam godina bez matične zgrade stradale u požaru i uspeo da čak održi kvalitet na visokom nivou - kazala je Jovićeva.

Veoma smo srećni što organizujemo "Borine dane" u situaciji kada se mnoge kulturne manifestacije otkazuju ili skraćuju, navodi direktor Pozorišta "Bora Stanković", Nenad Jović.

Foto: S.T.

 

Pozorište bez publike nema nikakvog smisla, pa je održavanje festivala čak i uz restrikcije, veoma značajno, ukazuje umetnički rukovodilac vranjskog teatra Bojan Jovanović.

- To daje veoma pozitivnu sliku o Vranju i našoj kući i već je izazvalo veoma pozitivne reakcije u našoj pozorišnoj javnosti - kazao je Jovanović.

U selekciji Slobodana Savića, festival je otvorila „Travnička hronika“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, rađena po tekstu Ive Andrića, u režiji Nikite Milivojevića.

Sledećeg dana na programu je “Seljačka opera” mađarskog pisca Bele Pintera, u postavci Atile Keresteša, nastala u koprodukciji Novosadskog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Segedina.

Sledi “Kaligula” Albera Kamija, u režiji Snežane Trišić i u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda.

Foto: S.T.

 

Poslednjeg festivalskog dana biće izvedena predstava Zvezdara teatra, “Pasivno pušenje”, po tekstu Nebojše Romčevića I u režiji Egona Savina. U okviru pratećeg programa 40. “Borinih pozorišnih dana“ planirana je izložba „Pozorište u fotografskoj umetnosti“ Sterijinog pozorja, promocija romana „Crna ptica“ Aleksandre Jovanović i dečija predstavu vranjskog pozorišta „Čarobnjak iz Oza“.

Smotra se održava uz primenu svih preventivnih mera: kapacitet sale će biti popunjen do polovine, obavezno je nošenje zaštitnih maski za sve, osim za glumce na sceni, a na ulazu će biti merena telesna temperatura i vršena dezinfekcija.

Grad Vranje finansira festival sa dva miliona dinara, a 600.000 je obezbeđeno od Ministarstva kulture i sponzora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set