• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jović

23.10.2020

13:58

(FOTO/VIDEO) VREDNE VLAJNE ALFA I OMEGA MAJDANPEKA: Evo zašto njihovim specijalitetima nisu odoleli ni doktor Nestorović ni Lepi Brka

Vesti

(FOTO/VIDEO) VREDNE VLAJNE ALFA I OMEGA MAJDANPEKA: Evo zašto njihovim specijalitetima nisu odoleli ni doktor Nestorović ni Lepi Brka

Podeli vest

Pre pet godina, žene iz sela Rudna Glava osnovale su svoje Udruženje ,,Vredne vlajne,, želeći pre svega na taj način da očuvaju tradiciju ovoga kraja , umeće u spremanju starih vlaških jela, izradu ručnih radova i sve zajedno da otrgnu od zaborava i prenesu na mlađa pokolenja

Istina u početku nisu ni slutile da će se za nihov rad nadaleko čuti i da će u dogledno vreme postati pravi brend ove Opštine. Danas nijedna kulturna manifestacija u Opštini Majanpek ne može bez štandova sa rukotvorinama ovih vrednih žena, niti bez ukusnih kulinarskih specijalteta na koje svaki gost, posetilac bilo iz zemlje, a ne retko i iz inostranstva, ne ostaje imun.

Foto: V.J.

 

- Mi smo svoje udruženje osnovale 2015. godine. Puno se žena odazivalo i dolazilo u našu iznajmljenu prostoriju u Rudnoj Glavi, svakog vikenda. Tu smo se družile spremale tradicionalnu hranu, specijalitete ovoga kraja, učile jedna od druge, razmenjivale recepte i mustre ručnih
radova.

Među našim specijaltetima svakako prednjače vlaške plašinte, uvek tražene kojih nikada nije dosta. Naše sedeljke su uz priču, ručni rad. Pletemo vunene čarape, džempere, vezemo, tkamo, predemo. Radimo čak i razne suvenire sa motivima ovoga kraja.

Foto: V.J.

 

Magnete, korpe od papira, tako da svako ko nas poseti može da se posluži i ponešto ponese za uspomenu. Danas nas ima desetak, tu su i mlađa pokolenja koje učimo izradu ručnih radova, kako bi na taj način očuvali našu tradiciju i nijedna manifestacija u Opštini Majdanpek ne prolazi bez nas.

Uvele smo i jednu novinu da se svake godine u maju u našem selu Rudna Glava, održi manifestacija ,,Plašintijada,, gde se u spremanju vlških palačinki ili plašinti popularno nazvanim , nadmeću ne samo domaćice naše Opštine već i šire, pa čak imamo i gošće iz inostranstva, kaže Nada Birišić, predsednica Udruženja ,,Vrene vlajne ,,iz Rudne Glave.

Foto: V.J.

 

Da ih ima svuda i na svakom mestu svedoči i njihova humana strana što se uvek u okviru obeležavanja Dana zdrave hrane rado odazivaju i pakete sa svojim specijalitetima i rukotvorinama poklanjaju osobama sa  invaliditetom.

Kako navodi Nada Birišić, svaki gost im je dobrodošao. Iz tog razloga posebno izdvajaju pofesora doktora Branimira Nestorovića, našeg najpoznaijeg pulmologa i alergologa, potom Nenada Gladića poznatijeg pod nadimkom Lepi Brka, tv voditelja i kuvar gastronoma koji je sa razlogom posetio ove vredne žene, do posete predstavnika ambasda, među koje se izdvaja skorašnja, Egipatskog ambasadora, gospodina Amr Alguvejlija i mnogo drugih .




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set