• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G. / Informer.rs

26.10.2020

16:02

UŽICE SPREMNO ZA TREĆI TALAS KORONE! U ZDRAVSTVENI CENTAR ULOŽENO 2,5 MILIONA EVRA!

Vesti

UŽICE SPREMNO ZA TREĆI TALAS KORONE! U ZDRAVSTVENI CENTAR ULOŽENO 2,5 MILIONA EVRA!

Podeli vest

Direktor Zdravstvenog centra Užica dr Miloš Božović rekao je da je u zdravstveni sistem Zlatiborskog okruga, prvenstveno u Opštu bolnicu Užice, ali i druge ustanove, Ministarstvo zdravlja u poslednje dve godine investiralo 2,5 miliona evra

- Stigle su i odluke za odobravanje sredstava za novi skener od oko 35,4 miliona dinara, za nabavku nove angiosale u vrednosti 67,8 miliona dinara, novi digitalni rendgen aparat 14,5 miliona dinara i isto toliko za rendgen aparata u Domu zdravlja Užice. Sredstva su odobrana i za uvođenje centralnog razvoda kiseonika u grudnom odeljenju, za nabavku novog protabilnog EGG aparata od 1,7 miliona, nabavka novog EMG aparata u vrednosti od 3,2 miliona dinara, bronhoskop, kao i nabavka dva nova holter EKG-a za decu i za odrasle. Oportunitetom preko Ministarstva zdravlja u vrednosti od 12 miliona dinara dobili smo novi ultarzvučni aparat za kardiologiju i novo savrevemeno vozilo za prevoz beba nedonoščadi – rekao je dr Božović.

Foto: Z. G. / Informer.rs

Od juna u vreme Covid sistema Zdravsteni centar Užice dobio je dva mobilna rendgen aparata, 27 monitora, 19 respiratora, a direktor ZC navodi da od kredita Svetske banke iduće godine sledi i nabavka nove magnetne rezonance. On je dodao da je u prethodnih šest meseci vozni park ZC bogatiji za 6 vozila, i to tri sanitetska i tri vozila za prevoz ka Beogradu, na primer krvi. Od Grada Užica su takođe dobijena tri vozila i posebno značajan prostor za Covid bolnicu u bivšoj kasarni, koju je Grad Užice otkupio. 

- U tom novom prostoru imamo mesta za 152 pacijenta i tu planiramo da otvorimo jedan deo sa intezivnom negom. Ukupno tu sada imamo oko 55 pacijenata od 25 do 65 godina, sa dvoje dece – rekao je dr Božović i dodao da su deca i mala i školskog uzrsta, Požega i Kosjerić, a da se epidemiolozi prate situaciju u vrtiću u Bajinoj Bašti gde je zaražena jedna vaspitačica.

On je posebno istakao da je najkritičnija situacija u opštini Prijepolje, odakle dnevno stiže 4 do 5 pacijenata, a u toku jučerašnjeg dana primljeno je 6 pacijenata.

Foto: Z. G. / Informer.rs

- Zajedno sa direktorom bolnice u Prijepolju uputili smo predsedniku te opštine dopis da počne da primenjuje mere koje su mu na raspolaganju, jer to bi bila najveća pomoć našem zdravstvnom sistemu – rekao je dr Božović i dodao da se na respiratorima nalaze tri pacijenta.

Tokom vikenda u 11 kovid ambulanti se obavi oko 170 pregleda, ali tokom radnih dana taj broj se kreće 300 i više pregleda. Danas je počela da radi kovid ambulanta ispred Infektivnog odeljenja u Užicu koja na 92 kvadrata ima dve ordinacije, prostor za medinsku sestru i mobilno rendgen aparat. Takođe, dr Božović je rekao da je zahtev za otvaranje laboratorije za PCR test u Užicu trenutno pred Komisijom Vlade Srbije i da se očekuje da to uskoro bude završeno, a da su u petak primljeni i prvi pacijenti za kovid plazmu, za koju su dobili opremu u užičkoj transfuziji.

Foto: Z. G. / Informer.rs

U užičkoj bolnici se sada rade sve hirurške operacije i pregledaju pacijenti, a dr Božović je sa posebnim zadovoljstvom istakao da je država isplatila stimulacije za pet meseci radnicima u zdravstvu koji su bili u kovid sistemu, a za avgust i septembar su u toku obračuni. Takođe, istakao je da je ZC Užice u ovoj godini primio 268 radnika na neodređeno, i to 202 u kovid sistemu. Od tih 268 je 60 lekara, 145 sestara i ostalo nemedicinsko osoblje.

- Sada smo spremniji nego u drugom talasu Kovida 19, ali apelujem građane da nose maske i drže distancu – rekao je dr Božović.

Foto: Z. G. / Informer.rs

Inače, u užičku bolnicu su do pre dve godine najviše ulagali sami građani Užica, a u poslednje dve godine država je preuzela veći deo ulaganja i očekuju se nova ulaganja po projektima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

U NOVOM PAZARU PONOVO UVEDENA VANREDNA SITUACIJA!
Društvo

U NOVOM PAZARU PONOVO UVEDENA VANREDNA SITUACIJA!

Na osnovu preporuke Ministarstva zdravlja, kao i pogoršanja epidemiološke situacije u okruženju, Gradski štab za vanredne situacije Novog Pazara je na sednici u subotu doneo odluku o ponovnom uvođenju vanredne situacije na teritoriji Grada Novog Pazara

11.10.2020

08:44

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set