• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

27.10.2020

10:43

ZABLISTALA SVETINJA NA OPLENCU: Na Hramu Svetog Đorđa obnovljen krst star VIŠE OD JEDNOG VEKA

Vesti

ZABLISTALA SVETINJA NA OPLENCU: Na Hramu Svetog Đorđa obnovljen krst star VIŠE OD JEDNOG VEKA

Podeli vest

Crkva Svetog Đorđa na Oplencu je spomen-crkva i mauzolej dinastije Karađorđević, koju je kao svoju zadužbinu podigao kralj Petar I Karađorđević

Od 1912. godine kada je ova svetinja završena, pa sve do danas krst sa ove crkve nije skidan. Danas, posle jednog veka krst je u potpunosti obnovljen.

„Krst je sada prvi put skinut sa crkve radi rekonstrukcije, od postavljanja  davne 1912. godine. Nalazio se u jako lošem stanju jer je obloga koja je bila od bakra bila u raspadu, dolazilo je do oksidacije pod konstrukcije krsta.

Nakon skidanja krsta poslat je na peskiranje i stavljene su nove obloge. Takođe, jabuka krsta koja je bila oštećena još u oktobru 1944. godine ponovo je rekonstruisana. U toku Prvog svetskog rata zajedno sa zvonima skinut je pokrivač od bakra koji je pretopljen i od toga je pravljena municija za ubijanje srpskih vojnika.

Foto: TopPres

 

Nakon 1918. do 1921. godine vraćen je pokrivač, izlivena su zvona koja će kasnije nositi imena Petar, Tomislav i Andrej po deci kralja Aleksandra i kraljice Marije“, izjavio je Dragan Reljić, upravnik Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića na Oplencu.

Prema njegovim rečima krst na crkvi je opstao čak i za vreme bombardovanja.

„Osmatračnica koja je dominirala ovim krajem nalazila se upravo ovde, bio je protivavionski top koji kada su zapazili crvenoarmejci koji su dolazili iz pravca Smederevske Palanke ispalili su kaćuše, tako da je od sedam ispaljenih pet pogodilo crkvu.

Krst je to izdržao bez većih oštećenja, 1996. godine je rađena delimična rekonstrukcija krsta, urađena je pozlata ali on nije ceo skidan sa centralne kupole“, objašnjava upravnik Zadužbine na Oplencu Dragan Reljić.

Foto: TopPres

 

Pored ovog krsta, ranije je urađen pokrivač na fasadi i krovu crkve i saniran je krst na severnoj kupoli.

Radovi na rekonstrukciji krsta izvođeni su u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika. Radove oko sanacije  krsta izvodilo je i preduzeće „Stara Varoš“ u Topoli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Spasko Imanjitz

pre 3 godine

Karadjordjewitz sa engleskog pedofilskog dvorca je rimskosolomonski jezuitski jevrej a ne srbin , kruna nije srpski simbol niti je kraljevina srpski operativni sistem , kraljevina je rimskosolomonska robovlasnicka nacisticka agencija koja pljacka narod , srpski narod nikad nije izabrao da bude dvorska sluga nekakvim genetski prioritetnim rotshcildovim jevrejima Kuracdjordjewitzima sa engleskog pedofilskog dvorca koje je dostavio NATO .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set