• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

27.10.2020

12:35

DA PRAVA RADNIKA NE BUDU MRTVO SLOVO NA PAPIRU: Probleme rešava formiranje novog socio-ekonomskog saveta?!

Vesti

DA PRAVA RADNIKA NE BUDU MRTVO SLOVO NA PAPIRU: Probleme rešava formiranje novog socio-ekonomskog saveta?!

Podeli vest

Socijalno-ekonomski savet koji su u martu 2016. godine formirali predstavnici tadašnje gradske vlasti u Kikindi, međuopštinskog Saveza samostalnih sindikata i Regionalne privredna komora (RPK), do sada je bio samo formalnost na papiru.

Međutim, iniciranjem izmene postojeće zakonske regulative, prema kojoj se u rad Saveta mogu angažovati isključivo predstavnici Unije poslodavaca, a ne RPK, stvari bi se po pitanju radnika, ali i poslodavaca, promenile na bolje, poručeno je na sastanku u kikindskoj Gradskoj kući.

Kikinda nije jedina lokalna samouprava u kojoj Socijalno-ekonomski savet nikada nije počeo da
ostvaruje svoju pravu svrhu, iako je njegov rad najavljen kao značajan u rešavanju problema i
ostvarivanju socijalnog dijaloga, usaglašavanju suprotstavljenih interesa socijalnih partnera i boljem kreiranju privrednog ambijenta u lokalnoj sredini.

Foto: RINA

 

Zbog toga bi na inicijativu Saveza samostalnog sindikata za Kikindu, Čoku, Novu Crnju i Novi Kneževac, Grad Kikinda trebao da dobije dopunu jednog segmenta Saveta.

- Prvobitno, Savet je formiran sa Regionalnom privrednom komorom, ali je zbog određenih problema inicirano da se angažuje stvaranje Unije poslodavaca u Kikindi. Inicijativu o formiranju novog Socio - ekonomskog saveta međuopštinski Savez samostalnih sindikata pokrenuo je potpisivanjem značajnog broja potpisa, što je predočeno gradonačelniku Kikinde Nikoli Lukaču.

Foto: V.N.

 

- Želimo da ta inicijativa dobije srećan epilog, da se formira sporazum i da do kraja godine osnujemo Socijalno- ekonomski savet koji će se baviti problemima rada na teritoriji koju pokrivamo-rekao je Ilija Drljić, predsednik Saveza samostalnog sindikata za Kikindu, Čoku, Novu Crnju i Novi Kneževac.

Kako je najavio Drljić, želja je da se izmenom postojeće zakonske regulative reši veliki broj problema u privredi, naročito tužbi u privatnom sektoru i da se preseče i napravi jedan potpuno drugi poslovni i privredni milje.

- Ono što ćemo takođe uraditi je da promenimo negativnu praksu pojedinih poslodavaca koji
izbegavaju formiranje sindikata i posmatraju ga kao nekog neugodnog partnera-dodao je on.

I pored velikog značaja za stvaranje bolje privredne klime na lokalnom nivou, činjenica je da
poslodavci koji rade na teritoriji kikindske opštine nisu bili zainteresovani da uđu u poslovnu
asocijaciju kao što je Unija poslodavaca, a svoju naklonost radije su opredelili prema RPK, istakao je Saša Tanackov, član Gradskog veća za privredu i investicije.

Foto: V.N.

 

- Unija poslodavaca kao zvanični socijalni partner ne postoji u Kikindi, što je jedan od elementarnih uslova za socijalni dijalog, jer ako nemate predstavnika asocijacije privrede, nemate trojno partnerstvo koje je u ovom slučaju potrebno. Grad se tim povodom obratio resornom ministarstvu sa idejom da se izmeni postojeći zakon, s obzirom da Unija poslodavaca nema teritorijalnu pokrivenost čitave teritorije Srbije, dok RPK ima.

Unija poslodavaca pokušava da 15 godina u  Kikindi formira svoju podružnicu i u tome ne uspeva, što je je glavna prepreka zašto mi još uvek nemamo Socio-ekonomski savet grada Kikinde koji funkcioniše u skladu sa zakonom. Zbog toga i ne može da bude upisan u registar ministarstva i to je pravno-formalni problem-objašnjava Tanackov.

Foto: V.N.

 

Socijalno-ekonomski savet činiće po tri predstavnika iz Gradske uprave, sindikata i Unije poslodavaca grada koja će biti u najkaraćem mogućem roku formirana.

Podrška u ostvarivanju zadatih ciljeva Kikindi je stigla i od sindikata na pokrajinskom nivou , a sastanku u Gradskoj kući prisustvovala je Milina Tušjak, sekretar Socijalno-ekonomskog saveta Vojvodine i Goran Milić, predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set