• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

17.11.2020

17:34

ZRENJANIN ODAO POŠTU HEROJIMA: Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, ujedno je i Dan grada

Vesti

ZRENJANIN ODAO POŠTU HEROJIMA: Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, ujedno je i Dan grada

Podeli vest

Zrenjanin je 17.novembra obeležio 102. godine od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, koji je ujedno i praznik grada

U specifičnim epidemiološkim uslovima, program proslave je ovoga puta sveden na manje dešavanja, ali je, kao i svake godine, položeno cveće na spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata. 

Odata je počast herojima i oslobodiocima grada i priređena je prigodna izložba u Narodnom muzeju, posvećena Prvoj srpskoj dobrovoljačkoj diviziji.

Foto: Grad Zrenjanin

 

Obraćajući se 17. novembra 1918. godine sa balkona Županijske zgrade, pukovnik Dragutin Ristić, u ime srpske vojske, objavio oslobođenje Velikog Bečkereka i poručio celokupnom stanovništvu, bez razlike u narodnosti i veri, da će imati zaštitu njegovu i herojske srpske vojske. 

Dr Slavko Županski, istaknuti narodni vođa, u ime domaćina, pozdravio je srpske vojnike, dične sokolove, koji su se probili kroz kišu kuršuma, od Soluna do Velikog Bečkereka.

Foto: Grad Zrenjanin

 

Na Trgu slobode u Zrenjaninu, održana je centralna svečanost, a osim polaganja venaca od strane više delegacija, služen je pomen oslobodiocima i prigodnim se rečima obratili su se gradonačelnik Simo Salapura, publicista i predsednik Udruženja članova i prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu, Milan Bjelogrlić, dok je  glumac Milan Kočalović,  govorio  stihove pesme “Otadžbina” Đure Jakšića.

- Odzvanjaju njihove reči ovim trgom do današnjih dana, one su vodilja i putokaz u borbi sa svim preprekama i problemima, trenutnom ni malo lakom situacijom zbog korona virusa - poručio je gradonačelnik Simo Salapura

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set