• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

18.11.2020

14:40

(FOTO) UŽIČANI NEGODUJU, NESTAJE IM DEO ISTORIJE: Počelo rušenje 34 metra visokog dimnjaka JEDNOG OD SIMBOLA UŽICA!

Vesti

(FOTO) UŽIČANI NEGODUJU, NESTAJE IM DEO ISTORIJE: Počelo rušenje 34 metra visokog dimnjaka JEDNOG OD SIMBOLA UŽICA!

Podeli vest

Danas je počelo rušenje dimnjaka nekadašnje tekstilne fabrike „Cveta Dabić“, jedno vreme „Frotex“-a u Užicu, koji je na neki način bio simbol početka industrijalizacije u Užicu

Dimnjak, visine 34 metra, bio je simbol i grada i ove fabrike, koja je nastala na temeljima prve užičke Tkačke radionice.

Nekadašnju fabriku “Cvetu Dabić”, a kasnije “Froteks”, 2006. godine je kupilo preduzeće MPP “Jedinstvo”, koja je zahvatalo prostor od jednog hektara. Posle 14 godina u junu ove godine počelo je rušenje dela fabrike, za koju je dobilo rešenje, a danas je počelo i rušenje dimnjaka. Rušenje dimnjaka se odvija pod nadzorom stručnjaka za zaštitu na radu s obzirom na specifičnost posla.

Foto: Z.G.

 

Planirano je da se sruši za 10 dana, ali se očekuje da taj posao bude završen i ranije.

Na mestu nekadašnje fabrike, koja je u najvećem usponu zapošljavala 2.500 do 3.000 radnika, nići će savremeni poslovno-stambeni objekat.

Nekadašnja fabrika je počela da radi davne 1901. godine, kao Tkačka radionica akcionarskog društva, na levoj obali Đetinje. Zbog njenih potreba za strujom sagrađena je i prva hidrocentrala u Evropi i druga u svetu zasnovana na Teslinom višefaznom sistemu naizmenične struje, koja je puštena u rad 2. avgusta 1900. godine.

Foto: Z.G.

Ruševine nekadašne fabrike

Fabrika se postepeno razvijala i svojevremeno je bila poznata po svojim peškirima, bade mantilima, platnima...

Danas Užičani sa neodobravanjem gledaju kako se ruši poslednji simbol fabrike, za koju kažu “da je odhranila hiljade i hiljade porodica”. Nadaju se da će bar na tom novom objektu biti postavljena table na kojoj će pisati da je tu nekada postajala stara tkačnica i fabrika.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set