• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J.

14.12.2020

14:05

(VIDEO) ALARMANTNO! ZARAŽENI KORONOM SLOBODNO ŠETAJU: Na ulicama Majdanpeka sve je više inficiranih građana, KRŠE SE MERE KARANTINA!

Vesti

(VIDEO) ALARMANTNO! ZARAŽENI KORONOM SLOBODNO ŠETAJU: Na ulicama Majdanpeka sve je više inficiranih građana, KRŠE SE MERE KARANTINA!

Podeli vest

Treći talas koronavirusa kao i u čitavoj Srbiji tako je i u Majdanpeku bio naviše izražen po broju inficiranih građana ali i simptomatologiji pacijenta kod kojih je u velikom broju dijagnostikovana pneumonija pluća

Virus kovid 19 nije poštedeo ni najstariju poulaciju, radno sposobne a bilo je slučajeva i među malom decom, kaže direktor Majdanpečkog Doma zdravlja dr Dragan Fudulović i napominje da je zabrinjavajuće što je virus toliko uzeo maha da su pojedina Javna preduzeća bila primorana da obustave rad na određeno vreme.

,, Javno preduzeće za stambene usluge u Majdanpeku je potpuno prestalo sa radom, jer su gotovo svi zaposleni od direktra zaraženi korona virusom. Slična situacija je omela proces rada u još par kolektiva gde je veliki broj radnika pozitivan na koronu.

Foto: V.J.

 

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Zaječar u Majdanpečkoj Opštini je u poslednja 24 sata zabeleženo 185 aktivnih slučajeva od kojih je najviše u gradu Majdanpeku 102, u Donjem Milanivcu 58 , Rudna Glava 19 i u selu Jasikovo 6. Trenutno se u kućnoj izloaciji nalazi 389 kontakata, a od početka decembra meseca zabeleženo je osam smrtnih slučajeva što je za ovako malu sredinu, zabrinjavajući podatak napominje dr Fudulović.

Ono što predstavlja najveći problem u suzbijanju koroanavirsa i poboljšavanja epidemiološke situacije je nepoštovanje mera zaštite od strane pojedinih neodgovornih građana koji ne nose zaštitne maske ali i krše mere i pravila kućnog karantina, već se svakodnevno zatiču da slobodno šetaju ulicama i na taj način direktnim kontaktom sa zdravim građanima šire pandemiju, kaže Fudulović i podvlači da se za sada ovoj pojavi nikako ne može stati na put i uprkos redovnom obaveštavanju nadležnim organima.

Inače po procenama u Domu zdravlja Majdanpek pored velikog broja javljanja u covid ambulantu koja na dvnevnom nivou iznosi oko 6o pacijenata, ovdašnji lekari su mišljenja da je protekla nedelja bila veoma kritična i da se već od naredne može očekivati blagi pad broja obolelih.

Foto: V.J.

 

Ništa optimističnija situacija nije ni u susednoj Opštini Bor u kojoj je trenutno 857 građana zaraženo virusom COVID 19. Od toga se 111 osoba se nalazi na hospitalizovanom lečenju na odeljenjima u covid sistemu Opšte bolnice u Boru a kod 83 lica je PCR testovima potvrđeno prisustvo virusa. Situacija je više nego zabrinjavajuća , jer je u poslednja 24 sata preminulo tri pacijenta od posledica ovog opakog virusa napominju u Štabu za vanredne situacije u Boru.

U Boru oboleo veliki broj zdravstvenih radnika

Među pozitivnim slučajevima je veliki broj zdravstvenih radnika. U Borskom Domu zdravlja na kućnom lečenju se nalazi 32 zaposlena od kojih je 7 lekara van sistema dok je u Opštoj bolnici 65 radnika u samoizolaciji, 9 lekara i 31 medicinski tehničar.

Korona virus je ušao i u Dom za stara lica ,,Vila Katarina ,,i kod 19 lica je potvrđeno prisustvo virusa COVID 19. Infekcija je potvrđena kod 16 korisnika od 60 ali I kod tri od 22 zaposlena radnika Doma. Sedmoro sa veoma teškom kliničkom slikom smešteno je na covid
odeljenjima Opšte bolnice u Boru.

Foto: V.J.

 

,, Uprkos našim zalaganjima da se strogo pridržavamo svih propisanih mera zaštite i na sve načine zaštitimo naše korisnike , virus je ipak ušao u Dom. Pokušali smo čak da uvedemo petnaestodnevni karantin za naše radnike da ne odlaze svojim kućama, već da ostanu i žive u Domu i da se u dve grupe smenju.

Nakon toga svako od njih bi trebalo da bude podvrgnut testiranju i sa negativnim rezultatom bi trebalo da se uključi u proces rada, napominje Milovan Đurić, direktor Doma za stare u Boru. Međutim ni to nije uspelo da spreči unošenje virusa u ustanovu uz pretpostavku da je to jedino bilo moguće od strane radnika koji su postali pozitivni između testiranja i pristizanja rezultata.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
token

pre 3 godine

To nije sve oni koji su imali vise nema da nose maske vec ih boli uvo i ulaze bez maske drzava treba te ljude odmah u zatvor i kazna visoka policijski cas mora da bude manje ce se setati policijski cas od 22h jedino sto moze da radi je dostava

SRBIJA NEĆE ZATVARATI GRANICU ZA LJUDE IZ REPUBLIKE SRPSKE, BEZ OBZIRA NA EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU!
Politika

SRBIJA NEĆE ZATVARATI GRANICU ZA LJUDE IZ REPUBLIKE SRPSKE, BEZ OBZIRA NA EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU!

Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Srbiji i Republike Srpske, smatra da se odnosi sa BiH moraju unaprediti, nastaviće da pomaže srpski narod u RS i zahteva da se prekine sa pretnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, saopštio je Kabinet predsednika Srbije nakon današnjeg sastanka predsednika Vučića sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom

14.12.2020

13:07

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set