• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

18.12.2020

15:17

OPREZ! PREVARANT VREBA ŽRTVE SA INTERNETA: Traži unapred 2.100 evra za vozilo, Čačanin jedva sačuvao pare, ALI JOŠ STRAHUJE!

Vesti

OPREZ! PREVARANT VREBA ŽRTVE SA INTERNETA: Traži unapred 2.100 evra za vozilo, Čačanin jedva sačuvao pare, ALI JOŠ STRAHUJE!

Podeli vest

Na sajtovima za prodaju automobila i opreme poslednjih dana hara prevarant na čiju priču zamalo nije naseo jedan Čačanin, koji je u poslednjem trenutku shvatio o čemu je reč i odustao od kupovine. Međutim, iako je sačuvao novac naš sagovornik je prodavcu-prevarantu odao dovoljno ličnih podataka, zbog čega strahuje da može biti tipovan za neki teži oblik kriminala

Čačanin, čije ime je poznato redakciji, tragao je na auto-sajtovima  za kamp kućicom ili kamperom, za kojima je poslednjih meseci značajno povećana tražnja.

- Oglas koji sam video mi se učinio veoma primamljiv. Oglašena kamp kućica je imala najviše dodatne opreme, sa detaljnim opisima stanja u kojima se oni nalaze. U odnosu na ostale, ova je bila za oko 30 odsto jeftinija. Po fotografijama se moglo zaključiti da je unutrašnjost kamp prikolice izuzetno očuvana.

Oglas me privukao i kontaktirao sam prodavca koji je na sajtu ostavio kontakt mail, bez broja telefona. Ubrzo sam, istog dana dobio odgovor, na engleskom jeziku i tada je počela naša višednevna prepiska - priča Čačanin koji je internet prepisku vršio sa poslovnog mejla svoje firme u čijem memorandumu se nalaze brojni podaci.

Foto: I.M.

 

- U prepisci je prodavac rekao da se kamp kućica nalazi u Velikoj Britaniji, gde trenutno živi. On ju je koristio dok je zbog posla boravio u Beogradu, pa zato je regostrovana na BG table. Kada se odselio, odlučio je da je proda u Britaniji, što mu nije brzo pošlo za rukom, pa su ga prijatelji savetovali da je oglasi u Srbiji.

Nesuđeni kupac posumnjao, ne da novac na neviđeno 

Meni se sve ovo učinilo vrlo logično, naročito kada je napisao da je kamp prikolicu koristila njegova porodica, pa je zbog toga opremljena bolje nego bilo koja druga koju sam na sličnim sajtovima našao. Kao ozbiljan kupac izrazio sam želju da vidim papire i da on doveze prikolicu u Beograd kako bih ja video šta kupujem.

Odgovorio je da se papiri nalaze u jednoj špediterskoj firmi u Beogradu, a da će mi on u roku od pet do sedam dana dopremiti kamp kućicu, ali pre toga da uplatim 2.100 evra na njegov račun.

Foto: I.M.

 

Pošto na to nisam pristao, već insistirao da platim ceo iznos za "viđenu" stvar, prodavac se ućutao, a oglas sa sajta je nestao. Sutradan sam video novi oglas, sa istim oglašivačem, ali sa drugom ponudom. Strahujem da ne budem tipovan, u prepisci mail-a je mogao da vidi moju adresu - kaže naš sagovornik.

Detektivska agencija: Opravdano starhuje od tipovanja

U privatnoj detektivskoj agenciji u Čačku kažu da im internet prevaranti nisu novost, gotovo da nema dana da im se za pomoć ne obraćaju prevareni sugrađani. U konkretnom slučaju postoji opasnost od tipovanja, naročito jer identitet prodavca ne može da se proveri.

- Očigledno da je u ovom slučaju reč o prevarantu, budući da on nije ostavio kontakt telefon i ime, a na vrlo perfidan način je od kupca izvukao brojne generalije. Prodavac koji krije svoj identitet na sajtovima za prodaju, ne može se smatrati savesnim, odnosno, on ima loše namere. Takođe postoji opravdana bojazan da vaš čitalac može biti tipovan, u smislu da bude opljačkan ili slično, pa je to dodatan razlog za oprez - izjavio je Mileta Petrović, privatni detektiv iz Čačka.
 

Kamp oprema ide ko alva, pogotovo kamp kućice

 

Oni koji planiraju da putuju, očito su shvatili da će to u narednom periodu biti moguće isključivako prenoćište obezbede u privatnom smeštaju ili u svojoj režiji. Verovatno je to i razlog veće prodaje kamp kućica, čija je cena poslednjih meseci porasla za najmanje 20 odsto.

Kako smo saznali na auto placu u Arilju, ova vrsta vozila se prodaje bolje nego ikad.

- Iz Nemačke i Holandije smo u protekla dva meseca uvezli značajan broj  kamp kućica, na placu nisu provele ni sedam dana, odmah su našle kupce. Već imamo nekoliko poručenih. Kupci traže bezbedne i komforne prikolice kojima planiraju odlazak na more - kaže prodavac na auto placa u Arilju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set