• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

22.12.2020

16:33

OHRABRUJUĆE VESTI IZ TOPOLE: Sve više mladih podižu voćnjake, perspektivu vide u poljoprivredi?!

Vesti

OHRABRUJUĆE VESTI IZ TOPOLE: Sve više mladih podižu voćnjake, perspektivu vide u poljoprivredi?!

Podeli vest

Opština Topola već duži niz godina beleži uspon u proizvodnji voća, povećavaju se površine pod voćnjacima a posebno je značajan podatak da ih sve više podižu mladi koji perspektivu vide upravo u ovoj grani poljoprivrede

O ovoj temi kao i o nizu podsticajnih mera  lokalne samouprave za emisiju „Plodovi“ televizije Prva govorio je Momčilo Vasiljević, član opštinskog Veća u Topoli zadužen za poljoprivredu.

„Po glavi stanovnika najviše voća u Srbiji se proizvede u opštini Topola, rubna područja opštine u kojima je bilo zastupljeno ratarstvo sada prelaze na podizanje zasada voća.

Takav je slučaj recimo u slivu Kubršnice i donje Jasenice gde već imamo zasade ne samo šljiva, već i borovnice, aronije, nove plantaže krušaka. Mladi su primetili da je zarada na voću dobra i da se može ostvariti veći profit u odnosu na ratarstvo, jer postoji neka stabilnost u proizvodnji i u ceni“, rekao je Momčilo Vasiljević za TV Prva.

Foto: Toppress

Momčilo Veljković

Opština Topola u poslednjem kvartalu, isplatila je 880 hiljada dinara pomoći  poljoprivrednicima po raznim osnovama. Vasiljević je nabrojao da je reč o pomoći za navodnjavanje, za plasteničku proizvodnju, osemenjavanje i za nabavku stočne hrane.

Dodao je i da je ostalo nešto neutrošenih sredstava za peti krug, gde će poljoprivrednici moći da konkurišu za podsticaje za nabavku stočne hrane kao i za pčelare. On je naglasio da se u narednoj godini budžetom predviđa povećanje podsticaja u poljoprivredi od 23 odsto.

„Iako je značajno povećan budžet za poljoprivredu ja mislim da to nije dovoljno,  plan novog opštinskog rukovodstva je da u naredne dve do tri  godine taj budžet ako uspemo udvostručimo. Povećanjem budžeta predviđena je još jedna nova mera, pomoć u razvoju seoskog turizma.

U opštini Topola postoji registrovano 11 turističkih domaćinstava, za podsticaj razvoja ove grane za narednu godinu opredeljeno je dva  miliona dinara, tako da će poljoprivrednici već od nove godine moći da konkurišu za ta sredstva, a ako bude novih registrovanih turističkih gazdinstava, onda ćemo rebalansom budžeta predvideti da i oni dobiju ta sredstva za nabavku opreme“, ističe Vasiljević za TV Prva i emisiju Plodovi.

Foto: Toppress

 

Opština Topola podržava poljoprivrednike i onim merama kojih nema u nacionalnim, Vasiljević je kao primer naveo podsticaje za veštačko osemenjavanje.

„Sada sa 1200 idemo na 1500 dinara, a planiramo 2022. godine da u potpunosti pokrijemo troškove veštačkog osemenjavanja. Takođe, kod pčelara imaćemo značajna ulaganja. Pokušaćemo da ostvarimo i kontakt sa resornim Ministarstvom nadležnim za razvoj poljoprivrede i sela gde bi pokušali da formiramo nekoliko novih zadruga. Cilj je formirati zadruge koje će se baviti pre svega preradom – sušare, mini mlekare“, kazao je Vasiljević.

Namera je, kako je rekao, da opština ne bude samo sirovinska baza, već i da se voćarski proizvodi „oplemene“ kroz preradu kako bi se dobila dodatna vrednost i da bi poljoprivrednici zaradili više nego kroz izvoz sveže šljive ili jabuke.

Foto: Beta

 

Zadruge će po njegovom mišljenju osnivati pre svega mladi ljudi koji su pozitivne primere zadrugarstva mogli da vide i kod nas kao i u okruženju i inostranstvu.

„Mladi su primetili kako funkcionišu zadruge u njihovom okruženju, mi  ćemo im pomoći kroz stručna savetovanja uz pomoć stručne savetodavne službe. Kontaktiraćemo nadležna Ministarstva da nam i oni pomognu u edukaciji mladih poljoprivrednih proizvođača, da i oni uvide da mogu sa svojim radom, udruženi, da ostvare veći profit i da, ako su se već odlučili da ostanu na selu  imaju koristi od toga što su tu i ostali“, kazao je Vasiljević za TV Prvu


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
VOJIN

pre 3 godine

НЕ ЗАБОРАВИТИ ЗАСАДЕ: КОНОПЉЕ, КИКИРИКИЈА, ЏАНАРИКЕ ......

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set