• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.01.2021

07:58

DANAS SE SLAVI I VASILICA, jedan od najznačajnih romskih praznika! Evo kakvi su narodni običaji!

Vesti

DANAS SE SLAVI I VASILICA, jedan od najznačajnih romskih praznika! Evo kakvi su narodni običaji!

Podeli vest

U romskim porodicama, danas se slavi Vasilica, praznik koji se obeležava 14. Januara, uz puno starih običaja koji su zajednički romskom narodu, ali i uz puno lokalnih koji su specifični za pojedino područje u kome Romi žive

Vasilica je praznik koji je usko povezan sa Romskom Novom godinom, koja se dočekuje 13. januara i traje četiri naredna dana. Na Vasilicu ili Vasuljicu kako u Vranju uglavnom zovu ovaj praznik, obeležavaju se narodni običaji prema kojima je pažnja posvećna guski koja se kolje okrenuta prema istoku. 

Običaj je da se na današnji dan kolje živina, uglavnom guska i ćurka.

Tradicionalno 13. januara u romskim domovima koljemo živinu. Običaji nalažu da je to neparan broj, pa tako koljemo uglavnom dve ćurke i jednu gusku. Što krupnija živina to znači da će godina biti berićetnija, a to pokazuje i stalež porodice koja slavi. Sprema se bogata trpeza  od tog mesa i tradicionalno se pravi baklava, objašnjava Samanta Pavković za portal Pod Pržar Press.

U Romskim domovima se peče i pogača u kojoj se stavlja novčić.

Pogača se lomi na trpezi  za Vasuljicu 14. januara, prvog dana praznika, a prisutni su samo članovi uže porodice. Onaj ko bude našao "paricu", veruje se da će biti srećan tokom cele godine. Na sam praznik Vasuljicu najmlađi član porodice "muško dete" unosi u dom badnjak, mlado hrastovo drvo i njega ostali članovi porodice daruju uz blagoslov da godina bude napredna, kaže sagovornica.

Odlaze na groblje i pale sveće

"Mi Romi dva puta idemo na groblje u toku godine za Vasuljicu 13. januara i za Đurđevdan 6. maja. Na groblje nosimo uglavnom sve ono sto spremamo za trpezu, meso, pitu, kiselo mleko…pokojnicima upalimo sveće i vratimo se nazad kući gde nastavljamo sa običajima", objašnjava mlada romkinja koju zatičemo ispred jedne romske kuće.

Praznik  kod  vranjskih Roma traje 4 dana, dva dana se slavi u krugu porodice, a naredna dva se posećuje familija, jedni odlaze kod drugih.

Ovakve svečane trenutke koristimo da se okupimo, da vidimo ko je šta radio ove godine i kakvi su mu planovi za iduću, ističe Samanta Pavković uz zaključak da svaki narod treba da čuva svoje običaje.

Zašto se slavi Vasilica

Prema Dragoljubu Ackoviću, pravoslavni Romi na Balkanu neguju sledeću legendu:

Jedanput pođe Firaun (romski car) u rat i dođe do mora. Bog ga je volio, pa naredi da se more rastavi i on suh dođe do polovine mora. Tu se prevari i rekne: I Bog me se boji, a kamoli ljudi! Bog ga tada zapita: Čija je ovo sila? On umesto da kaže: Tvoja Bože!, prevari se i reče: Moja! Bog se naljuti i naredi da se more sastavi kako je i bilo, te se i Firaun i sva njegova vojska podave; samo ostanu na životu oni koji su bili izašli iz mora.

Poslije toga, pošalje Bog Svetog Vasilija onima sto su bili izašli i on ih zapita: Hoćete li me slaviti, pa da vas sastavim sa onima sto su na onoj strani? Hoćemo, odgovore mu oni. Onda se Sveti Vasilije pomoli Bogu i Bog stvori gusku. Romi se jedan po jedan popnu na nju i ona ih prenese prema onoj strani mora. Sveti Vasilije im naredi da ga slave i da za njegov dan kolju guske. Od tog ostatka Firaunove vojske nastali su svi Romi.

U znak zahvalnosti sto ih je spasio, Romi i dan danas slave Svetog Vasilija ili Vasilicu, kako oni zovu taj praznik, a toga dana obavezno kolju onoliko gusaka koliko muških glava ima u kući plus jednu više.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set