• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

19.01.2021

17:59

BOG SE JAVI, U KIKINDI NIKAD VIŠE PLIVAČA: Do Časnog krsta prvi stigli Dušan i Drago, PLIVALO SE NA DVA MESTA/FOTO/

Vesti

BOG SE JAVI, U KIKINDI NIKAD VIŠE PLIVAČA: Do Časnog krsta prvi stigli Dušan i Drago, PLIVALO SE NA DVA MESTA/FOTO/

Podeli vest

Dušan Novaković i Drago Marković , dvojica 22-godišnjaka pobedila su danas u trci za bogojavljenski Časni krst, koja je održana na dve lokacije, u Kikindi i Novim Kozarcima

Nikad više učesnika u plivanju za Časni krst na Bogojavljenje Kikinda ne pamti. Na sedmoj trci po redu pojavilo se njih 38. Na Starom jezeru u Kikindi učestvovalo je 25 muškaraca i jedna žena, dok se u ledenoj vodi „Strelišta“ u Novim Kozarcima odvažilo da zapliva 12 hrabrih momaka.

Foto: V.N.

 

Trka je počela nakon što su je prethodno blagosiljali sveštenici Pravoslavne crkvene opštine i uz
tradicionalni pozdrav: „Bog se javi“. Najbrži na Starom jezeru, nakon 5 godina od prve pobede, bio je reprezentativac Srbije pilot u bobu, 22-godišnji Dušan Novaković.

- Sportista sam, vozim bob, dvosed, za reprezentaciju Srbije, tako da sam u formi i to mi je mnogo pomoglo da danas prvi doplivam do Časnog krsta. Treći put učestvujem i ovo mi je druga pobeda, posle 2016. godine. Velika mi je velika čast i nadam se da ću imati sreće tokom cele godine, naravno, i da ću biti zdrav-rekao je Novaković.

Foto: V.N.

 

Dušanov vršnjak, Drago Marković (22 ), pobedio u je u Novim Kozarcima na jezeru „Strelište“

- Pobeda mi mnogo znači, ali i samo učešće svih momaka koji su danas plivali za Časni krst, znači da su samim tim pobedili. Skupili su hrabrost da plivaju po ovom hladnom vremenu i u vodi. Treći put
plivam i nije bilo prehlade ili bilo kakvih zdravstvenih problema do sada. Vera je ta koja nas pokreće i daje nam motiv da učestvujemo. Ovo mi je treći put da plivam za Časni krst-izjavio je nakon trke Marković.

Foto: V.N.

 

Nije bilo hladno ni jedinoj ženi u današnjoj trci na Starom jezeru, plivačici Gizeli Grbanušić (31), koja je dolazak iz Austrije u kojoj živi, kaže, iskoristila na najbolji način.

-Za mene je ovo jedno novo iskustvo, vernik sam i ovo mi je prvi put da se takmičim. Jako je dobar
osećaj, voda jeste hladna, ali se plivanjem već 15 godina, tako da mi nije mi bio problemda zaplivam sa muškarcim-Kaže Gizela.

Foto: V.N.

 

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač zahvalio se svim takmičara na hrabrom poduhvatu trci za Časni
krst.

- Čestitam svm učesnicima na odvažnosti, hrabrosti, volji i veri, Kikinda je uvek bila grad koji je čuvao tradiciju, kulturu i običaje.

Foto: V.N.

 

Pored Kikinđana, za Časni krst plivali su i momci iz Sente, Žablja, Banatskog Despotovca i iz drugih mesta gde takmičenje ove godine nije organizovano.

Dva dana razbijali led

 

U Kikindi je bilo prijavljeno ukupno 30 učesnika, a pojavilo se njih 26, odvažnih da zaplivaju i uđu u ledenu vodu Starog jezera.

- Dva danasmo razbijali led. U organizaciji su učestvovali Crveni krst, služba Hitne pomoći, Vatrogasno- spasilačka jedinica, policija i spasioci, kako bi takmičenje prošlo u redu i svi učesnici bili bezbedni.

Foto: V.N.

 

Najmlađi učesnik je imao 17 godina, a najstariji preko 70. Temperatura vode je oko 3 stepena, jeste to šok za organizam, ali hrabrost učesnika i njihova vera je bezgranična. Bez prisustva publike i uz poštovanje protivepidemijskih mera, Štab za vanredne situacije nam je dozvolio da organizujemo takmičenja-rekao je Stojan Bogosavljev iz Ronilačkog kluba „Orka“ koji zajedno sa Pravoslavnom crkvenom opštinom iz Kikinde organizuje plivanje za Časni krst.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set