• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.01.2021

13:40

CIKLON VEČERAS DONOSI ZAHLAĐENJE, JAKU KIŠU I DOSTA SNEGA! Meteorolog Đurić upozorava na NAGLU PROMENU VREMENA!

Vesti

CIKLON VEČERAS DONOSI ZAHLAĐENJE, JAKU KIŠU I DOSTA SNEGA! Meteorolog Đurić upozorava na NAGLU PROMENU VREMENA!

Podeli vest

Toplo vreme, sa dnevnim temperaturama znatno iznad proseka za ovaj period godine, očekuje nas i danas. Jedino što bi moglo da ga pokvari jeste umeren i jak južni i jugoistočni vetar koji će se osetiti u košavskom području i na planinama. Oni koji ipak vole svoj januar beo moraće na planine, jer će se u predelima nižim od 1.500 m nadmorske visine nastaviti dalje topljenje snega, javio je RHMZ

Zima se ipak neće predati tako lako. U toku noći nedelja na ponedeljak stiže nam zahlađenje sa severozapada koje će usloviti prelazak kiše u susnežicu i sneg na severu i zapadu Srbije. Od ponedeljka do petka biće osetno hladnije, povremeno sa vlažnim snegom, uz formiranje snežnog pokrivača u nižim i povećanje visine snega u višim predelima.

Detaljniji prelazak objasnio je meteorolog Đorđe Đurić.

Nakon otopljenja, ciklon sa centralnog Mediterana i Jadrana donosi nam zahlađenje. Poslednjih dana januara ponovo otopljenje.

Ovaj vikend protiče u znaku veoma toplog vremena za ovo doba godine. Temperature su u većem delu Srbije i juče bile od 11 do 17°C. Na planinama je bilo od 6 do 12°C, a na Kopaoniku 0°C. Inače, u većem delu Srbije ovog vikenda je umereno do pretežno oblačno. Ovako vreme posledica je ciklonske aktivnosti iznad Evrope, a Srbija i naše podurčje nalaze se u toplom sektoru ciklona, zbog čega preovladavaju snažna južna strujanja, ali i priliv ove veoma tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana. Ovakva situacija očekuje se i u nastavku vikenda, tj. današnjeg dana. U Srbiji danas umereno do pretežno oblačno i veoma toplo za ovo doba godine. Maksimalna temperatura od 10 do 17°C, u Beogradu oko 15°C.

 

 

Biometerološka situacija ovog vikenda je veoma nepovoljna, a u prilog tome idu veoma nagle promene meteoroloških parametara, veoma nizak vazdušni pritisak, vioska temperatura za ovo doba godine i pojačan južni vetar, pa se oprez ne preporučuje samo osobama sa hroničnim bolestima, već i svima ostalima. Već od sutra sledi značajnije poboljšanje situacije.
Jutros je iznad Đenovskog zaliva došlo do formiranja sekundarnog ciklona i on će danas premeštati preko severa Italije ka Jadranu. U toku večeri i noći između nedelje i ponedeljka ovaj ciklon će jačati i premeštaće se sa Jadranskog mora preko Balkanskog poluostrva, a svojim centrom preko našeg područja i preko severa i zapada Srbije dalje na severoistok ka oblasti Karpata i dalje ka centralnoj i istočnoj Evropi. Vrednost pritiska u centru ciklona biće samo 986 mb.

Ovaj ciklon doneće danas oblasti Jadrana i oblasti Dinarida veoma obilnu kišu i snažne pljuskove sa grmljavinom, višim planinama i veoma obilni sneg. Na Jadranu se očekuju višemetaski talasi i plavljenje obale, a olujni jugo imaće udare i preko 100 km/h. Očekuje se da lokalno padne preko 100 mm, lokalno i preko 200 mm kiše po kvadratnom metru, pa se u ovim predelima očekuje opasnsot od poplava, bujica i odrona.

Inače, ovaj ciklon Srbiji će u nedelju uveče i u noći između nedelje i ponedeljka usloviti jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima, ponegde uz prodor hladnog fronta očekuje se i grmljavina, dok se na planinama očekuje sneg. Umeren do jak vetar južnih pravaca će u nedelju uveče i tokom noći po prodoru hladnog fronta biti u skretanju na jak severozapadni i prolazno će biti i veoma jak, na udare i olujni. Prelazak ciklona i prodor hladnog fronta usloviće da sa severa i severozapada preko Panonske nizije dođe do prodora i osetno hladnije vazdušne mase, tako da se očekuje osetniji pad temperatura i za više od 10 stepeni, a kiša će u nedelju uveče i tokom noći na severu i zapadu Srbije preći u susnežicu i sneg. U ponedeljak ujutro kiša će i u nižim ostalim predelima Srbije preći u susnežicu i sneg, osim na jugu i jugoiostoku Srbije. Već pre podne sledi prestanak padavina i razvedravanje, pa se sredinom dana očekuje i sunčano. Temperature će biti od 4°C na severozapadu do 10°C na jugoistoku Srbije. Očekuje se da od večeras do ponedeljka ujutro u većem delu Srbije padne od 10 do 20 mm padavina po kvadratnom metru, lokalno i više, a najobilnijih padavina biće na severu i zapadu Srbije. Novi talas padavina koji se očekuje od ponedeljka krajem dana do utorka sredinom dana doneće još 5 do 15 mm padavina, lokalno i više, tako da se ukupno od nedelje uveče do utorka u Srbiji očekuje da padne od 15 do 35 mm, lokalno i preko 40 mm, ali se za sada ne očekuju problem sa vodostojima na rekama, iako će doći do povećanja vodostaja na manjim, potom i na srednjim rekama.

Foto: pexels.com

Sneg

Već u ponedeljak krajem dana i tokom noći sa Mediterana se očekuje novo naoblačenje sa padavinama. U Srbiji će u utorak biti oblačno i umereno hladno sa snegom. U većini predela formiraće se snežni pokrivač, a na planinama povećati postojeći. Ipak, maksimalne temperature biće u plusu, tako da će snežni pokrivač i otapati. Kako će sneg biti veoma mokar, vlažan i težak, postojaće mogućnost da lomi grane ili da ošteti električnu mrežu.

Iako će nam početak sledeće sedmice doneti jače zahlađenje, ono neće biti u obliku kao prethodno, kada nam je severoistočno strujanje donelo ledenu vazdušnu masu sa istoka i severoistoka Evrope, ovog puta će se temperature vratiti na prosečne vrednosti za ovo doba godine, jer se prodor osetno hladnije vazdušne mase očekuje sa severozapada Evrope i iz oblasti Atlantika, pa će biti i znatno vlažnija, ali i znatno blaža.

U sredu ujutro mraz. Tokom dana na severu i zapadu suvo, u ostalim predelima još ponegde sa snegom, uz prestanak padavina i razvedravanje do kraja dana. Maksimalna temperatura u utorak i sredu od 0 do 4°C.

U četvrtrak nakon hladnog jutra sa mrazem, tokom dana naoblačenje, do kraja dana i večeri sa kišom, susnežicom i snegom. Maksimalna temperatura od 3 do 7°C.

U petak kišovito i malo toplije, na planinama sa snegom, a u toku jutra susnežica i sneg ponedge i u nižim predelima. Maksimalna temperatura od 4 do 8°C.

Sedećeg petka i vikenda se pod uticajem novog snažnog ciklona sa Atlantika i severozapada Evrope očekuje dalji porast temperatura i značajnije otopljenje, uz temperature za vikend preko 10°C, a u petak će biti i kišovito, sneg samo na najvišim planinama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mirjana

pre 3 godine

Pobogu stace vam ovoliki tekst za prognozu vremena? Pa da li vi mislite da ce neko to citati?

PONOVO SNEG U SRBIJI! Danas tokom dana suvo i toplo, uveče JAKO NAOBLAČENJE SA PADAVINAMA!
Srbija

PONOVO SNEG U SRBIJI! Danas tokom dana suvo i toplo, uveče JAKO NAOBLAČENJE SA PADAVINAMA!

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, toplo i u većini krajeva suvo, samo ujutru i pre podne na severu, a posle podne ponegde na zapadu i jugu kiša. Uveče se očekuje jače naoblačenje s kišom, koje će tokom noći zahvatiti i ostale krajeve, a uz osetan pad temperature kiša će postepeno preći u susnežicu i sneg i u nižim krajevima severne i zapadne Srbije, saopštio je RHMZ

24.01.2021

08:21

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set