• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vlada D. Vinkić

22.02.2021

17:25

NUŠIĆEVE NARAVI IZ NAŠEG OKRUŽENJA! Pretpremjerom u CK Požarevca, kao niska bisera pružila se njegova "OŽALOŠĆENA PORODICA"

Vesti

NUŠIĆEVE NARAVI IZ NAŠEG OKRUŽENJA! Pretpremjerom u CK Požarevca, kao niska bisera pružila se njegova "OŽALOŠĆENA PORODICA"

Podeli vest

U vreme kada nas lanci i katanci korone čvrsto vezuju u stege novih pravila i brojnih ograničenja, produkcijski tim Centra za kulturu Požarevac na čelu sa direktorkom Galinom Perić i urednikom Aleksandrom Lukićem, ponudio je publikumu grada pod Čačalicom čarobni ključ koji u nešto više od sat i po vremena gledaocima otvara vrata svakodnevice i vodi u svet smeha i opuštanja zasnovanom na našim naravima

Naime, uz nekolicinu komada koji se u specifičnim uslovima nedre pod kupolama ovog hrama kulture, minulog petka na Velikoj sceni prosuli su se biseri koje je daleke 1935. godine nanizao genije srpske komediografije Branislav Nušić.

Čarobni ključ koji su u svojim rukama poneli požarevački glumci otvorio je vrata iza kojih su se našli bliži i dalji članovi „Ožalošćene porodice“, prenoseći sa scene niz poruka našeg velikog stvaraoca.

Ovacije Nušićevom vizionarstvu

Ovacije gledalaca koji su imali privilegiju da prate pretpremijerno izvođenje komada samo su potvrdile da je Nušićevo vizionarstvo u književnom pravcu koji je ostavio za sobom na pijedestalu ne samo domaćeg, već i daleko šireg prostora.

Rediteljka Dragana Danda Stojanović, i sama angažovana kroz lik Gine, utabala je stazu kojom, čas u jednom čas u drugom pravcu, a neretko - jedan drugom u susret, vođeni pohlepom trčkaraju Agaton, Proka, Vida, Tanasije, Simka, Mića…

Iz replike u repliku prvobitni osećaj arhaičnosti doživljava preobražaj i opominje da se na sceni prepliću naravi i uglavnom, zle namere koje u svakodnevnom životu neodoljivo asociraju na pojedine ljude koji nas u realnom životu neposredno okružuju, o osobama često zastupljenim u novinskim člancima, nabeđenim TV zvezdama…

Foto: V.D.V.

 

Predvodeći vojsku pohlepnih i samoživih članova „duboko“ ožalošćene porodice, Blagoje Savović svojim viđenjem Agatona od početka visoko drži osvajačku zastavu kojom osvajaja publiku, ali njom pokušava da prikrije sopstvene niti oholosti, licemerja i otimačine. Nit koja lagano od osvajačke zastave stvara bezvrednu tkaninu, uspešno u svoje ruke preuzima Gina (Dragana Stojanović koja je objedinila lik Gine i Sarke) i njom plete lik britkog jezika i brzih ruku željnih bogatstva, makar deo njega i zazvoni kada za to nije trenutak.

Do kosti ogoljene naravi

Ostale niti koje će se na kraju svesti na „carevo novo ruho“, u ovoj verziji „Ožalošćene porodice“ pletu i raspredaju Gordana Mitić, Vesna Rajković, Zoran Matijevića, Zoran Stamenkovića i Milan Ilić koji od početne seriozne atmosfere, željom da dođu do svog dela nasledstva - načine skoro vašarski štimung i pijačnu trgovinu ogolevši svoje naravi do same kosti. Sa druge strane, kontra-balans bizarnoti odenut velom tajanstvenosti daju Nataša Ilić (Danica) i Dragan Nikolić (advokat).

Požarevačka „Ožalošćena porodica“ vođena rediteljskim iskustvom Dragane Dande Stojanović prenela je stvaralački elan na njene scenske saradnike nalazeći sponu između talenta i karaktera iznedrenih u dobro poznate likove doprinevši činjenici da i ovaj Nušićev tekst upozorava da vreme prošlo, buduće i sadašnje teško može promeniti genetsku strukturu pojedinaca. Rečju, Nušić za sva vremena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set