• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

24.02.2021

16:19

NOTARI ZLOUPOTREBLJUJU UREDBU?! Njihovo tumačenje izdavanja liste nepokretnosti zbunjuje advokate, A DEBELO KOŠTA GRAĐANE?!

Vesti

NOTARI ZLOUPOTREBLJUJU UREDBU?! Njihovo tumačenje izdavanja liste nepokretnosti zbunjuje advokate, A DEBELO KOŠTA GRAĐANE?!

Podeli vest

Većina javnih beležika u Beogradu izvod iz katastra nepokretnosti naplaćuje više nego što je propisano, žale se građani i advokati. Propisana taksa za ovaj dokument iznosi 540 dinara, ali je notari naplaćuju daleko skuplje. Naime, ako jedan izvod ima više tzv listova, notari svaki naplaćuju pojedinačno.

Ova praksa je zaživela prošle godine, kada je Uredbom Vlade Srbije pored službi katastra, javnobeležničkim i geodetskim kancelarijama omogućeno izdavanje lista nepokretnosti. Prema tvrdnjama advokata iz beogradske kancelarije "Injac i Ilić" notari Uredbu tumače suprotno zakonu, njihovo tumačenje zbunjuje advokate, a debelo košta građane.

Većina javnobeležničkih kancelarija u Beogradu od naših klijentina traži da za dokument "list nepokretnosti" podnesu onoliko zahteva, koliko u jednom listu nepokretnosti imaju parcela. U protivnom list nepokretnosti neće da izdaju.

Reagovali smo onog trenuntka kada nam je došao klijent koji na jednom izvodu ima upisane 174 parcele, njemu su takođe tražili da za svaku parcelu podnese pojedinačan zahtev, što je suprotno trenutno važećim zakonskim propisima. Jasno je da se u tom slučaju plaća i taksa od 540 dinara po svakom zahtevu - kaže advokat Miloš Ilić, ističući da notari očigledno krše zakonske propise.

Advokati su se za stručno tumačenje Uredbe obratili Ministarstvu pravde RS. U dopisu Jelene Deretić, pomoćnice ministra, jasno stoji da se notari moraju prodržavati propisane tarife i da list nepokretnosti ne smeju naplaćivati više od 540 dinara.

Foto: pixabay.com

 

- Članom 6. Uredbe propisano je da za izdavanje izvoda iz čl. 3 st. 1. i 2. ove uredbe, javni beležnik, odnosno geodetska organizacija, naplaćuje isključivo naknadu troškova koja ne može biti viša od 540 dinara, dok se za izvod iz čl. 3 st. 3 ove Uredbe ne naplaćuje ni ta naknada.

Takođe, članom 14. stav 3. javnobeležničke tarife predviđeno je da za izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz baze podataka Geodetskog katastarskog informacionog sistema koju vodi Republički geodetski zavod, na zahtev stranke u formi overenog odštampanog originalnog prikaza izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda, stranka dužna da nadoknadi javnom beležniku materijalne troškove u fiksnom iznosu od 3 boda, odnosno 540 dinara.

Dakle, napred citiranim propisima jasno je definisan iznos troškova na koji javni beležnici imaju pravo prilikom izdavanja izvoda, i to bez obzira na njihov obim - stoji u dopisu pomoćnika ministra pravde Jelene Deretić, upućenog advokatima.

 

Komora notara:  Nismo mi štamparija!

Iz Javnobeležničke komore ističu da je velika razlika između prepisa i izvoda lista nepokretnosti, pa zato i razlika u ceni.

- Prepis lista nepokretnosti obuhvata sve nepokretnosti koje vlasnik ima na teritoriji iste katastarske opštine, dok se izvod iz lista nepokretnosti izdaje samo za jednu nepokretnost.

Sam naslov Uredbe o uslovima za izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti, kao i sam sadržaj Uredbe, javnim beležnicima daje pravo da izdaju isključivo izvod iz lista nepokretnosti – navela je Gordana Lazarević ispred Javnobeležničke komore.

Foto: Privatna arhiva

 

Primera radi, za jednu stambenu zgradu sa 30 stanova, ne može se izdati jedan izvod iz lista nepokretnosti, već se mora izdati 30. Ukoliko se izdaje izvod iz lista nepokretnosti za, naprimer, seosko domaćinstvo, koje na dve vezane parcele ima dve kuće i tri pomoćna objekta, mora se primeniti isti princip.

Foto: Privatna arhiva

 

U suprotnom javnobeležničke kancelarije bi se, kao i geodetske kancelarije, pretvorile u štamparije, koje bi na neograničenom broju listova papira štampale prepise, i to po istoj ceni – i jedan i 100 listova. To bi se moglo kategorisati kao zloupotreba prava, a svakako ne bi bilo u skladu sa našim propisima – navela je Lazarević.

 

Ministarstvo pravde: Prijavite notare imenom i prezimenom

 

Iz Ministarstva pravde advokatima poručuju da svoje pritužbe na račun notara urede tako da one sadrže imena i prezimena javnih beležnika koji se oglušuju o zakon, kako od njih mogli pojedinačno da traže izjašnjenje.

Mi za sada nećemo prijavljivati notare koji očigledno krše zakon, ali ako se situacija uskoro ne promeni bićemo prinuđeni na taj korak - kažu advokati.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rajko

pre 3 godine

Pošto niste štamparija budite fer pa sve poslove vezane za katastar dajte da obavlja sud ili sam katastar. Verujem da će oni sve to obavljati po uredbi i naplaćivati po odredjenoj tarifi. Ko vas izmisli i dade vam tolika prava? Derete za svaku sitnicu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set