• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

09.03.2021

12:12

CRNA STATISTIKA RASTE IZ DANA U DAN! Policija upozorava vozače: Bićete mnogo sigurniji u saobraćaju AKO OVO URADITE!

Vesti

CRNA STATISTIKA RASTE IZ DANA U DAN! Policija upozorava vozače: Bićete mnogo sigurniji u saobraćaju AKO OVO URADITE!

Podeli vest

Crna statistika gotovo svakodnevno na putevima u Srbiji broji žrtve sa smrtnim posledicama ili teškim telesnim povedama, a na području PU Kikinda, samo u prva dva meseca ove godine, registrovane su 62 saobraćajne nezgode u kojima su dve osobe poginule, 16 je teže, a 14 lakše povređeno.

„Veži pojas, ne prekidaj život“, naziv je kampanje o odgovornom ponašanju u saobraćaju koju je pokrenulo Ministarstvo unutrašnji poslova u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, sa ciljem da do 15. marta ukaže na značaj upotrebe sigurnosnih pojaseva i dečijih auto-sedišta.

Vezivanje sigurnosnih pojaseva tokom vožnje jedan je od osnovnih činilaca koji doprinose bezbednosti učesnika u saobraćaju i smanjenju posledica saobraćajnih udesa, rekao je Vladan Tomić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije u Kikindi.

- U toku 2020. godine na području PU Kikinda dogodilo se 394 saobraćajnih nezgoda što je za 10 odsto manje nego 2019. Od tog broja, u 184 saobraćajne nesreće bilo je povređenih i nastradalih: poginulo je 11 ljudi, 71 osoba zadobila je teške, a 174 lake telesne povrede. U istom periodu, petoro dece je povređeno u saobraćaju-jedno dete je zadobilo teške, dok je njih četvoro lakše povređeno.

Foto: V.N.

 

Zabeleženo je i 16 prekršaja nepropisnog prevoženja dece. Tokom prva dva meseca ove godine, registrovane su 62 saobraćajne nezgode u kojima su dve osobe poginule, 16 je teže, a 14 lakše naveo je Tomić.

Agencija za bezbednost saobraćaja je prošle godine na teritoriji koju pokriva PU Kikinda sprovela istraživanje o poštovanju saobraćajnih prospisa čiji rezultati ukazuju na povećanje svesti o važnosti bezbedne vožnje.

- U 88 odsto slučajeva vozači koriste sigurnosni pojas, a 84 procenata suvozača pridržava se tog saobraćajnog popisa. To pokazuje da još uvek postoji oko 15 odsto onih koji ne koriste sigurnosni pojas. Međutim, istraživanje je pokazalo i da svega 14 odsto putnika na zadnjem sedištu koristi pojas, a da se prevoz dece na propisan način sprovodi u tek 62 procenata-istakao je Tomić.

Zbog alarmantnih podataka, pripadnici saobraćajne policije će u narednom periodu nastaviti da intenzivno rade na otkrivanju prekršaja nevezivanja sigurnosnih pojaseva. Prethodne godine, na teritoriji PU Kikinda je redovnom kontrolom otkriveno 2.900 slučajeva ovakvih saobraćajnih prestupa, a u januaru i februaru 2021. neslavna statistika pokazuje da 350 osoba ne vezuje pojas tokom vožnje.

Foto: V.N.

 

Saobraćajna policija učestvovaće i u međunarodnoj akciji pojačane kontrole saobraćaja koja će biti sprovedena od 8. do 15. maja.

Vožnja sa decom u krilu najteži prekšaj 

Za nekorišćenje sigurnosnog pojasa, predviđena je kazna od 10 hiljada dinara, dok je za nepropisno
prevoženje deteta u motornom vozilu kazna 5 hiljada dinara.

Najteži prekšaj je ako suvozač prevozi dete u krilu prilikom kretanja vozila, a kazna je od 20 do 40 hiljada dinara. Ukoliko to čini vozač, platiće od 100 do 120 hiljada dinara uz mogućnost izricanja kazne zatvora u trajanju od 15 dana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set