• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

18.03.2021

15:41

REKOM PEK PLUTAJU MRTVE RIBE! Analizom vode dobijeni zabrinjavajuči rezultati, prisustvo teških metala SVRSTAVA JE MEĐU NAJZAGAĐENIJE

Vesti

REKOM PEK PLUTAJU MRTVE RIBE! Analizom vode dobijeni zabrinjavajuči rezultati, prisustvo teških metala SVRSTAVA JE MEĐU NAJZAGAĐENIJE

Podeli vest

Reka Pek, formirna od dveju reka Malog i Velikog Peka, pripada Crnomorskom slivu jer se kod Velikog Gradišta uliva u Dunav, a ponire ispod planine Crni Vrh

Kroz svoj tok prolazi kroz homoljske šume i proplanke i predstavja najveće blago žiteljima Kučeva. Iz njega se do pre pet meseci crpela voda za zalivanje obližnjih bašta, koristila voda za napajanje stoke u obližnjim seoskim domaćinstviama a neretko su ljubitelji voda odlazili na pecanje. Sada toga više nema, jer je Pek postao neprepoznatljv.

Od prelepe bistre reke, koja u ovim predelima Srbije slovi za zlatonosnu jer su se na njenom dnu zaticali opoljci zlata, danas je postala toliko zamućena da je podigla meštane Kučeva kao i obližnjih mesta na noge, jer su se zabrinuli za svoje zdravlje ali za riblji fond, budući da se sve češće na površini Peka zatiče veoma ružan prizor pomora ribe.

To je bio dodatni alarm da Opštinsko rukovodstvo Kučeva raguje i donese odluku na Opštinskom veću da se voda da na uzorkovanje referentnim laboratorijama kako bi se tačno utvrdilo šta je to što je uništilo ovu reku. Sazvan je sastanak i sa predstavnicima lokalnih samouprava kroz koje Pek protiče, Majdanpeka, Golupca i Velikog Gradišta koji su imali jedinstven stav da je neophodo što pre zatražiti prijem u Ministarstvu za ekologiju kako bi se ovaj problem rešio, jer bi mogao da ima velike posledice po zdravlje ljudi.

Foto: B.F.

 
Utvrđeno prisustvo teških metala

Voda na uzorkovanje poslata je u Zavod za javno zdravlje u Požarevcu kao jedne od dve referentne institucije u čijem izveštaju su se pojavili više nego zabrinjavajući rezultati prisutnosti štetinih materija. Prisustvo teških metala u vodi Peka svrstale su je u petu kategoriju najzagađenijih, budući da su referentne vredosti pojednih štetnih materija višestruko uvećane od dozvoljenih.

Prema rezultatima analize Zavoda iz Požarevca pokazalo se da je dozvoljena referentna vrednost bakra 500 a da ga trenutno u Peku ima u vrednosti od 960. Mangan je dozvoljen do 300 u Peku je izmerenio 3 300, vrednsot gvožđa je 1000 u reci Pek je izmereno 12 600, sulfat je dozvoljen u vrednosti od 200 , u Peku je izmereno 396 po poslednjim rezultatima, stoji u Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac koga su preneli lokalni mediji.

Sve ovo ukazuje da je Pek trenutno jedna od najzagađenijih reka, koja je osim mutne i žute zaprljane boje promenila i svoj kvalitet. To je pored peticije građana koji su potegli ovo pitanje putem društevnih mreža, kako bi se što hitnije reagovalo, opredelilo i Opštinsko rukovodstvo u Kučevu, da se oglasi.

Foto: B.F.

 
Građanima preporučeno da ne koriste vodu iz Peka 

Komandant Štaba za vanredne situacije i predsednik Opštine Kučevo , dr Ivan Rajičić nakon pristiglih rezultata analiza doneo je nekoiko naredbi i preporuka za građane koje je odmah o svemu obavešteno. Od Zavoda za javno zdravlje Požarevac, zatraženo je i dodatno pojašnjenje o štetnosti zagađenja kako za ljude tako i okolnu floru i faunu. Naloženo je da se što pre uradi i analiza zemljišta u obližnjem slivu reke kao ribljeg finda u samoj reci.

Dok ne stignu traženi rezultati pojašnjenja relevantnih institucija, građanima je od stane Štaba za vanredne situacije u Kučevu preporučeno da ne odlaze na pecanje, da ne koriste vodu iz Peka za zalivanje basti niti za napajanje stoke, kao i da se ne vadi šljunak iz korite reke i oko njega.

Formiran je i Info Centar -012 852 103 za sve građane koji imaju bunare u slivu Peka udalejnosti od 50 do 100 metara, kako bi mogli da se obrate nadležnim organima u Opštinskoj upravi da bi se po hitnom postupku uradile hemijske i bakteriološke analize vode. Štab je oformio i stalni Stručno operativni tim koji će se svakodnevno baviti ovim problemom.

Meštani uznemireni i zabrinuti

Kako za Informer kažu Kučevljani , JKP ,,Kučevo,, će od sada analizu pijaće vode morati da obavlja sa izvorišta,, Mlaka,, na svakih deset dana . Upućen je i zahtev Republičkom preduzeću ,,Srbijavode ,,da se spreči vađenje šljunka iz Peka u reonu vodozahvata ,,Mlaka,, jer je vodotok Peka u nadležnosti ovog državnog preduzeća , i lokalna samouprava nema nadležnosti nad njim.

Foto: B.F.

 

Najbitnije od svega je da se što pre inicira sastanak u Ministarstvu ekologije sa predstavnicima svih lokalnih samouprava koje su suočene sa ovim ne malim problemom kako bi se određene mere preduzele koje ne bi dovele do veće ekološke katastofe, kažu u Štabu za vanredne situacije u Kučevu.

Inače, meštani Kučeva i okolnih sela vidno su uznemireni i zabrinuti, jer kako kažu Pek za ovaj deo Homolja predstavlja žilu kucavicu.

Poslednjih pet meseci koliko se ovaj problem provlači ne mogu ovu zlatonosnu reku da prepoznaju i po rečima starosedelaca, ovako se nešto kada je Pek u pitanju ne pamti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set