• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.03.2021

12:55

Stambeno zbrinjavanje srpskog stanovništva na KiM, gradi se 15 novih stambenih zgrada

Vesti

Stambeno zbrinjavanje srpskog stanovništva na KiM, gradi se 15 novih stambenih zgrada

Podeli vest

Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastavlja sa stambenim zbrinjavanjem srpskog stanovništva u južnoj pokrajini, a ove godine biće izgrađeno novih 180 stanova namenjenih interno raseljenim licima, socijalno ugroženim kategorijama i mladim bračnim parovima

Kako je za Tanjug pojasnila Jelena Stojković, zamenica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju za infrastrukturne projekte, 15 novih stambenih zgrada sa po 12 stanova od oko 65 kvadrata biće izgrađeni u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

- Projekti su završeni, procedura je završena i uspeli smo da uhvatimo sami početak građevinske sezone tako da su već započeti radovi, temelji se kopaju - kazala je Stojković.

Pored stanova koji se grade, u okviru stambenog zbrinjavanja grade se i porodične kuće i zbrinjava srpsko stanovništvo na teritoriji celog Kosova i Metohije.

Stojković kaže da se na taj način svim Srbima na Kosovu i Metohiji poboljšavaju loši uslovi stanovanja.

- Radimo i sanaciju njihovih kuća i doniramo građevniski materijal kako bi im poboljšali uslove i omogućili im dostojan život u južnoj pokrajini - navodi zamenica direktora Kancelarije za KiM.

Osobe koje se stambeno zbrinjavaju su interno raseljena lica i socijalno ugrožene kategorije, a poseban fokus Kancelarije, kako je kazala Stojković, je na stambenom zbrinjavanju mladih bračnih parova koji bi da ostanu na KiM i osnuju porodicu u južnoj pokrajini.

- Ove godine pored stanova koje gradimo u najvećem broju do sada, imamo u planu veliki broj infrastrukturnih, kapitalnih projekata i posebno bih istakla jedan od tih projekata, a to je zgrada Univerziteta u Prištini koji je izmešten u Kosovsku Mitrovicu - najavila je Stojković.

U Kosovskoj Mitrovici biće izgrađena zgrada u koju će biti smešten rektorat, a nove zgrade dobiće Ekonomski fakultet, Pravni fakultet i Prirodno - matematički fakultet.

Stojković ističe da će posle 2001. godine, od kada je prištinski Univerzitet izmešten u Kosovsku Mitrovicu, prvi put dobiti zgradu kakvu zaslužuje.

Na taj način, kaže, stvaraju se uslovi za privlačenje novih studenata, ne samo sa teritorije Kosova i Metohije, već i sa teritorije centralne Srbije.

- Tako pravimo jedno intelektualno utvrđenje na teritoriji Kosova i Metohije. To su principi na kojima mi gradimo budućnost i napredak na Kosovu i Metohiji - zaključila je Stojković.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set