• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

29.03.2021

11:47

KIKINDA DOBIJA ZELENI ŠTIT! Sa 15.500 sadnica hrasta menja se zelena slika na severu Banata/FOTO/

Vesti

KIKINDA DOBIJA ZELENI ŠTIT! Sa 15.500 sadnica hrasta menja se zelena slika na severu Banata/FOTO/

Podeli vest

Vetrozaštitni pojas koji čini 15.500 sadnica hrasta lužnjaka, posađen je na potezu nekategorisanog puta Mokrin-Padej. Sadnice su dobijene na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine, u iznosu od 12, 4 miliona dinara, uz učešće i Grada Kikinde.

Sumorna zelena slika na severu Banata počinje da se menja. Uprkos epidemijskoj situaciji koja je prethodne godine odložila realizaciju sadnje vetrozaštitnog pojasa od Mokrina prema Padeju, taj posao je konačno priveden kraju.

Foto: V.N.

 

- Sada je na 12 hektara posađeno 15.500 sadnica hrasta lužnjaka. Sredstva smo dobili na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine u iznosu od 12 miliona i 400 hiljada dinara, koje nas podržava dugo podržava. Ove godine u planu je da konkurišemo za sadnju 9000 sadnica vetrozaštitnog pojasa od Mokrina do fazanerije „Mlaka“-rekao je Stevan Iličić, član Gradskog veća zadužen za ekologiju.

Foto: V.N.

Stevan Iličić

Kikinda se ubraja u najobešumljenije opštine u Vojvodini sa svega nešto više od 1 odsto. Dudododišnji negativni trend niske pošumljenosti nemoguće je promeniti „preko noći“, jer su za poboljšanje zelene slike potrebne decenije mukotrpnog rada.

Foto: V.N.

 

- Sadnice hrasta sporije rastu, ali je dobro i kvalitetno drvo. Odžavaćemo ga naredne dve godine, a to podrazumeva međurednu negu, radi spečavanja rasta korova i trave i ono što je najvažnije, to je njihovo zalivanje. Obavljaćemo ga tokom letnjih meseci kada je temperatura visoka i ima manje
padavina-20 litara vode po sadnici, dva do tri puta u toku sezone-kaže Radivoj Lagundžin iz rasadnika „Vikumak“ kome je poveren posao sadnje i održavanja.

Značaj vetrozaštitnih pojaseva je višestruk, a korist od njih imaju svi. Između ostalog, štite poljoprivredno zemljište od gubitka humusnog sloja usled eolske erozije, kao i od smanjenja prinosa koje nastaje povećanim isušivanjem zemljišta.

Foto: V.N.

Radivoj Lagundžin

- Sadnice hrasta su stare 3 do 4 godine, od 1,5 do 2 metara visine, a njihova važnost ogleda se najviše u tome da zaštite selo od hladnih severnih vetrova, ali i da spreče eolsku eroziju. Posebno su značajne, jer nema šuma u okolini i vetar odnosi plodni loj zemljišta sa njiva. Kada sadnice narastu, postaju dom mnogim vrstama ptica i dugim životinjama, tako da se stvara i novi eko sistem na posađenom području i okolini-istakao je Lagundžin.

Od početka godine, najveći broj sadnica posađen je upravo na području od Mokrina prema Padeju, a kako ističu nadležni, ozelenjavanje Kikinde tek predstoji u narednom periodu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set