• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

03.04.2021

08:39

VEROVALI ILI NE! Oglas koji je šokirao i nasmejao celu Srbiju! Užičanin prodaje top za 3.000 evra

Vesti

VEROVALI ILI NE! Oglas koji je šokirao i nasmejao celu Srbiju! Užičanin prodaje top za 3.000 evra

Podeli vest

Top T-12 je onesposobljen kako nekom ne bi palo na pamet da napada susedno selo', piše u opisu oglasa koji je objavio Borko Guskić * Kupci mu se javljaju, ali odustanu čim čuju da iz topa ne može da se puca?!?

Užičanin Borko Guskić objavio je oglas u kom prodaje pravi pravcati top za 3.000 evra! U opisu oglasa koji je i nasmejao i šokirao Srbiju Guskić je, između ostalog, poručio: "Top je onesposobljen kako nekom ne bi palo na pamet da napada susedno selo!"

Brojni potencijalni kupci javljaju se Borku, ali svi odustaju od kupovine kad čuju da iz topa više ne može da se puca!

Planira muzej

Guskić nam je objasnio da je reč o starom, neupotrebljivom protivtenkovskom topu T-12.

Foto: Informer

- Kupio sam ga od naše vojske pre osam godina. Tad sam kupio dva takva topa i još dosta rashodovane vojne opreme i naoružanja, jer planiram da otvorim muzej na aerodromu Ponikve. Vojska je sve to delaborisala (onesposobila) i to sve ne može više da se koristi u borbene svrhe, pa neke od tih stvari prodajem kao eksponate za muzeje ili za potrebe snimanja filmova - ističe Guskić i dodaje:

Na prodaju bio i protivavionski top

Užička policija je krajem novembra prošle godine saslušala M. J. (70) iz tog grada, kod kog je pronašla protivavionski top koji koristi avion "mig-21", ali i brojni vojni i policijski helikopteri. M. J. je preko oglasa pokušao da proda ovo oružje za 500 evra, a istragom je utvrđeno da je taj top bio neispravan i rashodovan.

Borko Guskić nam je rekao da je čuo za taj slučaj i tada je pomislio da mu je neko ukrao protivavionski top, jer je imao isti takav.

- Odmah sam otišao u magacin gde držim oružje. Srećom, moj primerak topa je bio tamo. Ne znam da li je moj sugrađanin M. J. u međuvremenu prodao njegov top - rekao je Guskić.

- Iako sam napisao ispod oglasa da su cev, kućište zatvarača i ostali delovi koji služe da bi top pucao onesposobljeni kako nekom ne bi palo na pamet da gađa susedno selo, prvo što me kupci pitaju jeste da li mogu da "rokaju" iz njega! Međutim, kada im kažem da top ne može da se popravi tako da može da puca, oni odustanu od kupovine.

Borko, osim topova, ima i oklopna vozila, ali i helikopter i avion, koje je sačuvao od uništavanja na otpadima.

Foto: Informer

- Zakupio sam jedan hangar na aerodromu Ponikve i tu planiram da otvorim muzej. U njemu ću prikazati sve što sam sakupio u proteklih desetak godina, a verujte mi da ima dosta toga!

Sve po zakonu

Duško Ilić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za oružje Srbije, potvrdio nam je da Guskić nije prekršio nijedan zakon o oružju.

Karakteristike topa T-12

* T-12 je protivtenkovski top
* Napravljen je 1961. godine u SSSR
* Kalibar 100 mm
* Težina 2,75 tona
* Dužina 9,5 metara
* Opslužuje ga posada od šest članova
* Brzina gađanja 6-14 projektila u minuti
* Efektivni domet tri kilometra, krajni osam
* Brzina kumulativnog projektila je 975 m/s, a probojnost 350 mm čelika
* Koristi se i dalje u 19 zemalja, među njima je i Srbija

 

- Ukoliko je čovek kupio rashodovane topove na vojnom otpadu i za to dobio priznanicu, nijedan zakon nije prekršen. Treba voditi računa da takvo artiljerijsko oružje ne može da se osposobi za dejstvo, ali o tome uglavnom brine onaj ko prodaje tako nešto, u ovom slučaju je to vojska - objašnjava Ilić.

On napominje da Zakon o oružju i municiji ne tretira vojno oružje, već se isključivo odnosi na oružje za civile - cevi za ličnu bezbednost, lovačko i sportsko naoružanje.

- Imate primer tenka T-55 koji se nalazi ispred stadiona fudbalskog kluba Crvena zvezda. On je apsolutno neupotrebljiv, ne može da se osposobi i koristi se kao eksponat i turistička atrakcija. Imate mnogo primera u svetu gde najrazličitije vojno oružje može poslužiti kao eksponat, i to uglavnom pored sportskih objekata. Inače, takvo rashodovano oružje se sve više otkupljuje od vojske i zbog pretapanja čelika. Pretopi se ta gvožđurija i taj materijal se iskoristi u neke druge svrhe - rekao je Ilić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set