• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

15.04.2021

17:35

KAKO VAS, BRE, NIJE SRAMOTA?! NEVIĐEN BEZOBRAZLUK TRGOVACA nakon objave države da će davati pomoć! DIGLI CENE U NEBESA!

Vesti

KAKO VAS, BRE, NIJE SRAMOTA?! NEVIĐEN BEZOBRAZLUK TRGOVACA nakon objave države da će davati pomoć! DIGLI CENE U NEBESA!

Podeli vest

Poskupljenje je usledilo baš kada je država objavila da će od jeseni sa 50 odsto finansirati ona domaćinstva koja nameravaju da zamene staru stolariju i poprave izolaciju

Skoro sve vrste građevinskog materijala su poskupele, i to baš kada je Ministarstvo energetike objavilo da će dati podsticaje građanima za zamenu stolarije i termoizolaciju. Tako su neki proizvodi poput stiropora skuplji i do 80 odsto, fasadne mrežice poskupele su za 40, a lepkovi za 20 odsto.

I mada trgovci ovakav skok cena obrazlažu poskupljenjima na svetskom tržištu, radi se o neviđenom bezobrazluku. Poskupljenje je usledilo baš kada je država objavila da će od jeseni sa 50 odsto finansirati ona domaćinstva koja nameravaju da zamene staru stolariju.

Kako su trgovci brže-bolje požurili da podignu cene, treba reći da će gradovi i opštine tek raspisati javni poziv za izbor preduzeća koja će izvoditi radove i ta lista tek treba da bude formirana.

Statistika pokazuje da više od 70 odsto zgrada i kuća u Srbiji nema odgovarajuću, a najčešće nikakvu izolaciju. Ministarstvo će dati mogućnost da se uradi izolacija zgrade, a da i država učestvuje u finansiranju. Ipak, kako sada stvari stoje, ovaj poduhvat će koštati mnogo skuplje nego početkom godine.

Skuplji uvoz

Na stovarištima širom Srbije kažu da se nove cene odnose na armaturu i sve proizvode koji sadrže gvožđe, termoizolaciju, oplatu, fasadne mrežice. Većina trgovaca, međutim, rast cena pravda skokom cena sirovina na svetskom tržištu, kao i poskupljenjem uvoza iz Kine, a slažu se da je upravo najviše poskupeo materijal za izolaciju.

- Sav građevinski materijal koji dolazi iz Kine poskupeo je od 20 do 40 odsto zbog visoke cene prevoza robe kontejnerom. Skuplje su fasadne mrežice, ugaone lajsne i oplata, koja se koristi za šalovanje - kaže Tanja Aprcović, koja radi na jednom beogradskom stovarištu.

Međutim, prema mišljenju vlasnika pojedinih stovarišta, poskupljenje takođe ima veze i sa najavama da će država subvencionisati izradu fasade i zamenu stolarije.

- Ipak, nema nekog ozbiljnog smanjenja u prodaji, jer se i dalje radi i gradi, mada su ljudi možda malo oprezniji zbog čitave situacije koja je neizvesna - navodi jedan od vlasnika.

Cene građevinskog materijala

proizvod           stara cena         nova cena
stiropor (5 cm)  170 din/m2       230 din/m2
lim (15mm)       420 din/m2       780 din/m2
lepak za fasadu (25kg)550 din    660 dinara
fasadne mrežice  35 din/m2        50 din/m2
 

Preskup lim

A širom Srbije je slična situacija sa rastom cena. U Čačku su blokovi i crepovi poskupeli za oko tri dinara, stiropor od pet santimetara je sa 170 skočio na 230 dinara po kvadratu, dok su lepkovi skuplji za oko 20 odsto. Privrednik iz ovog grada Rodoljub Popović kaže da ovakav skok cena ne pamti već 30 godina, koliko se bavi ovim poslom.

- Najviše je poskupeo lim od 15 milimetara, pa je tako u junu prošle godine koštao 420, a sada 780 dinara - kaže Rodoljub Popović.

Vlasnici građevinskih stovarišta navode da su i sami zbunjeni, pa svaki čas nivelišu cene.

- Grubi građevinski materijali, poput bloka, cigle ili crepa, poskupeli su za oko pet procenata, dok se veliki skok cena beleži za materijale za molerske, fasadne radove i izolaterske radove - navodi Slavica Živković iz Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda Srbije.

Jeftiniji računu za struju sa solarnim panelima

Građani će već od leta moći i da postanu proizvođači električne energije ako se odluče da instaliraju solarne panele, bez obzira na to da li žive u kući ili stanu, na osnovu čega će im se umanjivati računi za struju.

Vek solarnih panela je 25 godina, a investicija u njih može da se isplati za sedam do deset godina, objasnila je Mihajlovićeva, dodavši da svake godine pada cena panela.

- Putem solarnih panela moći ćemo da proizvedemo gotovo deset odsto energije koju sada dobijamo iz termoelektrana - objasnila je ministarka, objasnivši da će to biti omogućeno usvajanjem potpuno novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i izmena Zakona o energetskoj efikasnosti, čije bi predloge Vlada trebalo da usvoji već ove sedmice.

Prema njenim rečima, ako neko želi da instalira panele, prvo projektantska kuća mora da uradi projekat, zatim se moraju dobiti lokacijski uslovi i rešenje o tome da li mogu da se izvode radovi na krovu ili na zidovima zgrade ili kuće.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Gargamel

pre 3 godine

Nadam se da će država da kazni bezobrazluk, ovo samo ovde ima!

Doca

pre 3 godine

Oni ionako mnogo rade 'na crno'. Poslati poresku policiju i rasturiti bandite.

Ja

pre 3 godine

Da vidimo onda ujedno zasto je poskupeo zejtin, gorivo, gvozdje i skoro sve ostalo...

Tof

pre 3 godine

Drzava treba da angazuje jednu firmu da stane iza nje i da ta firma drzi normalne cene na veliku kolicinu!!.Ostali neka dizu cene ali nece niko da kupi pa ce da se vrate na staro.

cirosava

pre 3 godine

Proverite cene crnih cevi za bravariju na stovaristima ,cene su otisle u nebo

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set